Evästauko on talviretken kohokohta

Hiihtolomaviikolla ulkoillaan koko perheen kesken. Reipas patikointi- tai hiihtoretki herättää nälän, joka taltutetaan herkullisilla eväillä.

Hiihtolomalla vietetään aikaa perheen kesken, ja mikä sen parempaa kuin lähteä koko porukan kanssa ulkoilemaan. Useamman tunnin retkelle on hyvä pakata kunnon eväät reppuun. Kauniissa talvi-ilmassa ruoka maistuu taatusti.

Eväiksi kannattaa valmistaa sekä helposti kuljetettavaa että vaivattomasti syötävää ruokaa. Lounasevääksi sopii erinomaisesti ruokatermokseen pakattava keitto kuten täyteläinen tomaattikeitto, pehmeä kukkakaalikeitto tai maukas sieni-porokeitto.  Pussikeiton aineksista termokseen hautumaan valmistettu nakkikeitto maistuu koko perheelle. Keittoateria täydennetään muhkeilla kerrosvoileivillä.

Välipalanomaiseksi retkievääksi sopii hyvin marjakeitto tai marjakiisseli sekä broileririeskat. Kätevästi kuljetettavaa taukopurtavaa ovat myös keksit, korput, kuivatut hedelmät ja marjat sekä pähkinät.

Lämmin juoma lämmittää niin mieltä kuin kehoa. Kuuma ja täyteläinen vaniljakaakao tai lämmin mehu maistuvat myös lapsille. Aikuisten makuun sopii mausteinen tuoksutee. Termospullossa juoma myös pysyy lämpimänä.

Lämpimän juoman lisäksi on hyvä pakata mukaan myös muuta juotavaa, kuten vettä ja urheilujuomaa, niin janon sammuttajaksi kuin nestetasapainon ylläpitämiseksi.

Makeana palana tai jälkiruokana maistuvat mantelibriossit tai browniepalat.

Keskustelu

Tulipa mieleeni lapsuuden hiihtoretket. Evästauolla viritettiin metsän reunaan pienelle aukiolle nuotio, jonka hehkussa paistettiin makkaraa ja aikuiset kiehauttivat porokahvit. Lapsille oli villasukkaan sujautettu pullo lämmintä mehua. Tunnen vieläkin nuotion ja makkaran tuoksun nenässäni. Nykypäivänä pelstuslaitoksen väki häiritsisi tunnelmaa jo muutaman minuutin kuluttua. Meille se ei tullut mieleenkään, koska nuotion perusteellinen sammuttaminen ja roskien poiskuljettaminen kuului itsestään selvyytenä asiaan.

Meillä oli aina hiihtoretkillä mukana valmiiksi kuorittuja appelsiineja. Pysähdyttiin aurinkoiselle mäelle ja syötiin niitä. Appelsiinin makuun sekoittui märkien villalapasten maku.

Kommentoi juttua: Evästauko on talviretken kohokohta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X