Fondue on paras seurusteluruoka – valitse juusto- tai lihafondue suklaajälkkäriä unohtamatta ja pistä kemut pystyyn!

Fondue herkullista syötävää, joka on kuin tehty illanistujaisia varten. Kutsu ystävät viettämään iloista iltaa fonduepadan ympärille. Näissä kekkereissä kokkikaan ei jumita keittiössä.

Fondue maistuu syksyllä ja talvella. Kuuma fonduepata lämmittää ilmojen viilettyä ja tunnelma on taatusti katossa.

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Sveitsistä kotoisin oleva fondue sopii mainiosti juhlavaankin iltaan. Fonduetikuilla sulaan juustomassaan kastettavat leipä- ja kasvispalat katetaan laakealle tarjoiluvadille ja maistellaan mukavassa seurassa. Suositun juustofonduen lisäksi kannattaa kokeilla myös suklaa- ja lihafondueta. 

Fonduepata on fondueillan keskus

Fondue-illan päätähtenä toimii fonduepata. Hyvä pata kestää kulutusta sekä kuumuutta ja on helppo puhdistaa. Valurautaiset padat ovat kestävimpiä, teflonpintaan juustomassa ei pala kiinni. 

Tarjolla on myös keraamisia ja teräksisiä patoja. Pata pidetään fondue-illan aikana kuumana sprii-liekin tai tuikkukynttilöiden avulla. 

Fonduepadan lisäksi jokaiselle vieraalle tarvitaan myös oma fonduetikku tai pitkä haarukka. 

Fondue: Juustofondue kaipaa kovia juustoja 

Juustofondue on tunnettu Sveitsissä jo monia vuosisatoja ja sitä pidetään jopa Sveitsin kansallisruokana. Sulamispisteeseen kuumennettu juusto on niin hyvää, että ihan vain sen takia kannattaa kaivaa kaapista esiin pannut ja lastat. 

Juustofonduen valmistus on helppoa. Sulata juusto ja kata tarjottavat pöytään. Juustosulaan sopii kastettavaksi paitsi vaaleat leipäkuutiot, myös isot kaprikset, marinoidut oliivit, herkkusienet sekä erilaiset kasvikset, kuten kukkakaalin nuput, retiisit tai vaikkapa sellerinvarret.

Juustofondueta varten tarvitset muutamaa kovaa, runsasrasvaista juustoa, esimerkiksi gruyerea ja emmentalia. Runsasrasvaisen juuston rakenne pysyy sulavana ja tekee dippaamisen helpommaksi. Osaava juustokuappias neuvoo sinua juustojen valinnassa., mutta kaupoista saa myös valmiita juustofondue-pakkauksia.

Fondue: Lihafondue täyttää vatsan

Lihafonduen liha kypsennetään yleensä öljyssä, mutta kypsennykseen voi käyttää myös hyvää lihalientä. 

Öljyksi sopii esimerkiksi hyvin kuumuutta kestävä rypsi- tai maapähkinäöljy. Paistoliemeksi sopii myös lihaliemi tai erikseen valmistettu punaviinipohjainen liemi. 

Öljyfonduekattilaksi kannattaa valita ylöspäin kapeneva, ruostumattomasta teräksestä tai kuparista valmistettu kattila, jolloin kattilan muoto estää öljyä räiskymästä. Kansi pitää öljyn kuumana ja estää sen roiskumisen. 

Fonduetikkuun asetellut lihapalat upotetaan kuumaan öljyyn tai liemeen ja niiden annetaan kypsyä siellä hetken. Testaa öljyn sopiva lämpötila leipäpalalla: kun leipäpala ruskistuu puolessa minuutissa, öljy on käyttövalmista. Kerralla kannattaa kypsentää vain muutama lihapala, jotta öljy ei viilene liiaksi. 

Kypsennettäväksi sopivat niin luuton naudan sisäfilee, porsaanpaisti kuin broilerin rintafileekin pieniksi kuutioiksi leikattuna.

Aterian täydentävät erilaiset kastikkeet ja dipit, jotka asetetaan tarjolle pienissä kulhoissa. Fondue-kulttuuriin vihkiytynyt hankkii fonduetarjottimen, jossa on paikoillaan pysyvä lämmittimen alapuolella liikkuva levy, jonka reunoihin on kiinnitetty kulhoja kastikkeita varten. Ruokailijan tarvitsee tällöin vain pyöräyttää haluamansa kastikelaji kohdalleen.

Suklaafondue on jälkiruokaherkku pieneen ja isoon makeannälkään

Suklaafondue valmistuu sekin vaivatta ja maistuu taatusti makean ystävälle. Suklaafondueta varten tarvitaan kunnollista tummaa suklaata ja hyvää kermaa. Kaupasta löytyy myös valmiita suklaafondue-rasioita. Suklaa pysyy sulana padassa, mutta markkinoilla on myös näyttäviä suklaalähteitä, joissa sula suklaa valuu kerroksesta toiseen. 

Näyttävä suklaafondue syntyy jo pelkästään mansikoista ja vaahtokarkeista, mutta tarjolle voi astettaa myös vaikkapa ananaskuutioita, päärynä- ja banaaniviipaleita sekä pähkiöitä, keksejä ja kakunpaloja. 

Lue myös Anna.fi/ruoka: Suolakinuskifondue

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Fondue on paras seurusteluruoka – valitse juusto- tai lihafondue suklaajälkkäriä unohtamatta ja pistä kemut pystyyn!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X