Fondue-ilta ystävien kesken – 3 herkullista reseptiä!

Kutsu ystävät viettämään iloista iltaa fonduepadan ympärille!

Sveitsistä kotoisin oleva fondue sopii mainiosti juhlavaankin iltaan. Fonduetikuilla sulaan juustomassaan kastettavat leipä- ja kasvispalat katetaan laakealle tarjoiluvadille ja maistellaan mukavassa seurassa. Kokeile myös liha- ja suklaafondueta.

Fondue-illan keskuksena toimii fonduepata. Hyvä pata kestää kulutusta sekä kuumuutta ja on helppo puhdistaa. Valurautaiset padat ovat kestävimpiä, teflonpintaan juustomassa ei pala kiinni.

Tarjolla on myös keraamisia ja teräksisiä patoja. Pata pidetään fondue-illan aikana kuumana sprii-liekin tai tuikkukynttilöiden avulla. Onnistuneseen fondue-iltaan tarvitaan vähintään kaksi pataa – toinen juustolle ja toinen suklaalle. Varaa jokaiselle vieraalle oma fonduetikku tai pitkä haarukka.

Juustofondue kaipaa kovia juustoja

Juustofondueta varten tarvitset muutamaa kovaa, runsasrasvaista juustoa, esimerkiksi gruyerea ja emmentalia. Kaupoista saa myös valmiita juustofondue-pakkauksia. Runsasrasvaisen juuston rakenne pysyy sulavana ja tekee dippaamisen helpommaksi.

Juustofondue
noin 4 annosta

4 dl lihalientä tai valkoviiniä
300 g gruyere-juustoa
300 g emmental-juustoa
2 cl kirsikkaviinaa
1 rkl perunajauhoja
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Kuumenna valkoviini ja lisää juusto joukkoon raasteena. Sekoita perunajauhot tilkkaan kirsikkaviinaa ja lisää seos kuuman viinin joukkoon koko ajan sekoittaen. Seos on valmista, kun juustomassa on tasaista ja kiiltävää. Mausta halutessasi mustapippurilla. Sekoittele juustomassaa silloin tällöin tarjoilun aikana.

Vinkki: Sivele tyhjä fonduepata valkosipulinkynnellä ennen fonduen valmistamista. Valkosipuli estää juuston kiinnipalamista.
Juustomassan voit maustaa myös chilillä tai homejuustolla.

Dippaa juustoon:
Leipäkuutioita, kasvispaloja (esimerkiksi parsakaalia, herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa), maustekurkkua jne.

Lihafondue

Lihafonduen liha kypsennetään yleensä öljyssä. Öljyksi sopii esimerkiksi rypsi- tai maapähkinäöljy. Paistoliemeksi sopii myös lihaliemi tai erikseen valmistettu punaviinipohjainen liemi. Fonduetikkuun asetellut lihapalat upotetaan kuumaan öljyyn tai liemeen ja niiden annetaan kypsyä siellä hetken.

Lihafondueen tarvitset:
Öljyä sekä luutonta naudan sisäfileetä, porsaanpaistia tai broilerin rintafileetä pieniksi kuutioiksi leikattuna.

Kuumenna öljy kannellisessa padassa. Testaa öljyn sopiva lämpötila leipäpalalla: kun leipäpala ruskistuu puolessa minuutissa, öljy on käyttövalmista.

Suklaafondue

Suklaafondueta varten tarvitaan kunnollista tummaa suklaata ja hyvää kermaa. Kaupasta löytyy myös valmiita suklaafondue-rasioita. Suklaa pysyy sulana padassa, mutta markkinoilla on myös näyttäviä suklaalähteitä, joissa sula suklaa valuu kerroksesta toiseen.

Suklaafondue
noin 4 annosta

200 g tummaa suklaata
1 1/2 dl kermaa

Kuumenna kerma ja lisää suklaapalat joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi.

Dippaa suklaaseen:
Hedelmäpaloja, marjoja, pähkinöitä ja keksejä.

Vinkki: Seurue voi keksiä hauskan tehtävän sille, jonka leipäpala putoaa juustopataan.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Fondue-ilta ystävien kesken – 3 herkullista reseptiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X