Ruoka

Gluteeniton lihapulla – ota talteen toimivat ohjeet!

Lihapulla on koko perheen suosikkiruoka. Mehevät pyörykät valmistuvat myös gluteenittomasti ilman korppujauhoja. Poimi parhaat ohjeet.

Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitokeino

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini eli gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolle ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa erilaisia oireita, kuten vatsavaivoja, väsymystä tai ihottumaa. Keliakian hoitokeinona toimii gluteeniton ruokavalio, jossa gluteenipitoiset viljat jätetään ruokavaliosta pois. Jo pieni murunen gluteenia on keliaakikolle haitallinen, joten ruokaa valmistettaessa on oltava erityisen huolellinen.

Suomessa varsin yleisten gluteenipitoisten viljojen eli vehnän, rukiin ja ohran jättäminen pois ruokavaliosta saattaa aluksi tuntua haastavalta, mutta niiden sijaan ruokavalioon voi sisällyttää esimerkiksi riisiä, kvinoaa, tattaria, hirssiä ja puhdistettua kauraa.

Näin korvaat korppujauhot lihapullissa:

Monet ruokalajit on helppo valmistaa ilman gluteenia. Esimerkiksi perinteiset lihapullat onnistuvat mainiosti ilman korppujauhoja.

Kokeile esimerkiksi näitä gluteenittomia lihapullia

Lähi-idän lihapullat valmistetaan karitsan jauhelihasta, maustetaan kurkumalla, kanelilla sekä juustokuminalla herkuiksi ja tarjotaan itse tehdyn tomaattikastikkeen kera. Korppujouhojen sijaan jauhelihan joukkoon rouhitaan pinjansiemeniä, jotka tuovat pyöryköihin makua ja rouheaa purutuntumaa. Kun lisäät massaan sidosaineeksi kananmunan, pysyvät lihapullat varmasti kasassa.

Mausteisissa lihapullissa maistuu kaneli, kurkuma ja juustokumina.

Ohje: Mausteisen karitsapullat Lähi-idän tyyliin

Näiden lihapullien mehevyyden salaisuus on joukkoon raastettu peruna. Erilaisilla mausteilla säväytät lihapullat aina uudenlaisiksi. Kun ripautat joukkoon maustepippuria, maistuvat pyörykät samalta kuin mummolassa.

Lihapullat ja perunamuusi

Ohje: Lihapullat

Aasialaiset lihapullat valmistetaan kokonaan ilman jauhoja. Niiden sijaan massaan lisätään sitäkin enemmän makua ja mausteita. Vaikkei porsaan jauheliha ehkä kaikissa tapauksissa ole se kaikkein maukkain vaihtoehto, näissä lihapullissa se on aivan ässä. Sitruunaruoho, chili, inkivääri, kalakastike ja valkosipuli tuovat meheviin aasialaisiin lihapulliin kaivattua potkua. Viime silaus syntyy seesaminsiemenistä sekä makeasta chilikastikkeesta, jossa lihapullat pyöritellään makean tahmean pinnan aikaansaamiseksi.

aasialaiset lihapullat

Ohje: Aasialaiset lihapullat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton lihapulla – ota talteen toimivat ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.