Ruoka

Gluteenitonta ruokaa arkeen

Gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan viime aikoina ja moni välttelee vehnän sukuisia viljoja, vaikkei gluteenittomaan ruokavalioon varsinaista terveydellistä syytä – kuten keliakia – olisikaan.

munakoisosalaatti

Gluteenittoman ruokavalion uskotaan rauhoittavan oikuttelevan vatsan, hillitsevän turvotusta, auttavan painonhallinnassa, helpottavan iho-oireita ja pitävän olon virkeänä.

Gluteenittomaan ruokavalioon eivät kuulu vehnä, ohra tai ruis, vaan niiden paikan lautasella ottavat esimerkiksi riisi, peruna, tattari, kvinoa, maissi ja gluteeniton kaura.

Vaikkei gluteenista kokonaan kieltäytyisikään, kannattaa gluteenitonta ruokaa kokkailla toisinaan jo ruokavalion monipuolisuuden ja vaihtelun vuoksi.

hernerisotto

Herneenpalot antavat keväistä vehreyttä hernerisotolle, joka maustetaan valkoviinillä, valkosipulilla, parmesaanilla ja tuoreella mintulla.

Mausteinen kasvispata saa ruokaisuutta pavuista ja kikherneistä. Muhevan padan lisukkeeksi sopii esimerkiksi kvinoa.

Gremolatabroileri on helppo uunibroileri, jolle yrtit, paahdetut tomaatit ja mantelinen gremolatakuorrutus loihtivat italialaista makua.

kalapihvit

Kalapihvit pyöräytetään kuhasta, maustetaan yrteillä, kypsennetään uunissa ja tarjotaan kevyenä ateriana erilaisten dippikastikkeiden ja raikkaan salaatin kera.

Sweet & sour -possu on kiinalaistyylinen, hapanimelässä kastikkeessa tarjottu nopea possuruoka, jonka lisukkeeksi voi keittää riisiä.

Marokkolainen jauhelihapata on helppo arkiruoka, joka syntyy linsseistä, juureksista ja jauhelihasta. Ruokaisa pata riittää ateriaksi sellaisenaan.

munakas

Papu-vuohenjuustomunakas on helppo pikaruoka, joka käy kevyestä lounaasta tai iltapalasta.

Perunoista ja suppilovahveroista valmistettu suppisrösti sopii syötäväksi sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena.

juuressalaatti

Lämmin juuressalaatti sekoitetaan juureksista, lehtikaalista, kotijuustosta ja siemenistä. Värikäs salaatti sopii kevyeksi kasvisateriaksi sellaisenaan, mutta se on myös mainio lisuke lihalle, kanalle tai kalalle.

Lisukkeeksi sopii myös intialainen munakoisosalaatti, joka tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista. Seesaminsiemenet antavat makua, linssit ruokaisuutta.

Kuvat: Mirva Kakko, Kristiina Kurronen ja Sampo Korhonen / OM-arkisto

Lisää gluteenittomia ruokaideoita:
Gluteeniton leipä x 8
Gluteenittomat jauhot
Gluteeniton täytekakku x 5
Gluteenittomat leivonnaiset
Ruoka.fi: Gluteenittomat leivonnaiset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteenitonta ruokaa arkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.