Grillatut broilerivartaat

Grillaa nyt broileria ja kalkkunaa – 11 maukasta ohjetta

Vähärasvaiset broilerin- ja kalkkunanlihat kypsyvät grillissä nopeasti. Tutustu lihojen monipuolisiin käyttötapoihin ja nauti grillin antimista!

Broilerin- ja kalkkunanliha on vaaleaa, miedonmakuista ja vähärasvaista. Broilerin luulliset koipireidet, rintafileet, koivet ja siivet soveltuvat erityisen hyvin grillattaviksi. Kalkkunasta kannattaa puolestaan valita luuttomia fileepihvejä ja leikkeitä.

Raa’at lihat käsitellään omilla työvälineillään ja erillään muista raaka-aineista salmonellavaaran vuoksi. Kokkaajalle apua tuovat vinkit broilerin maustamiseen, sillä miedonmakuista lihaa ei kannata hukuttaa liiallisten tai liian voimakkaiden mausteiden alle. Lihat kypsyvät nopeasti, mutta kypsyyden kanssa tulee olla huolellinen: Broilerin- ja kalkkunanliha kypsennetään aina täysin kypsäksi eli 73–75 asteeseen. Kun lihasneste on kirkasta, liha on kypsää.

Herkulliset broilerivartaat valmistetaan broilerin rintafileestä. Rintafileet leikataan paloiksi, pujotetaan vartaisiin ja grillataan kauniin kullanruskeiksi. Kypsät vartaat pyöräytetään maustekastikkeessa, jossa on inkivääri- ja sitruunaruohotahnaa sekä soijakastiketta. Maukkaat vartaat tarjotaan raikkaan salaatin kera.

190846-valkosipulibroileri.jpg

Broilerin fileepalat muuntuvat grillissä maukkaaksi valkosipulibroileriksi. Broilerinpalat sivellään öljyllä ja grillataan kypsiksi. Tämän jälkeen lihat kastetaan runsaasti valkosipulia ja sitruunaa sisältävään maustekastikkeeseen, joka tuo mukavaa potkua miedonmakuiseen lihaan. Herkullinen kokonaisuus soveltuu tarjoiltavaksi joko kuumana suoraan grillistä tai jäähdytettynä myöhemmin.

179285-broilerinuijat.jpg

Mausteiset broilerinnuijat vievät kielen mennessään. Miehinen herkku syntyy broilerin koipipaloista, jotka marinoidaan hedelmäisessä kastikkeessa. Maustekastikkeessa maistuvat appelsiini, balsamiviinietikka ja inkivääri. Broilerinnuijia grillataan vajaa puoli tuntia, jotta ne ovat varmasti mehevän kypsiä. Kuumat nuijat tarjoillaan raikkaan mango-chilidipin kera.

Broilerin koipinuijat on helppo valmistaa grillattujen broilerinkoipien ohjeella. Kaiken perustana ovat tuore broilerinliha ja maukas marinadi, jossa maistuvat paprikajauhe, sitruunamehu ja soijakastike. Lihat suljetaan pussiin yhdessä marinadin kanssa ja annetaan maustua jääkaapissa 4–8 tuntia. Koivet grillataan grillin ylätasolla välillä käännellen.

Thai_kanavartaat

Broilerin jauheliha sopii mainiosti grilliin, kun siitä muotoilee herkullisia thai kanavartaita. Mureketaikinaan tulee lisäksi kookousjauhoa, inkivääriä ja currytahnaa. Rouhitut suolapähkinät tuovat omalaatuisen leiman vartaille ja antaa muuten sileään lihamassaan mukavaa suutuntumaa. Massa muotoillaan pötköiksi varrastikkujen ympärille ja grillataan keskilämmöllä mehevän kypsiksi.

190470-kanaleipa.jpg

Grillattu kanaleipä on mainio iltapala saunan jälkeen. Broilerin fileepihvit nuijitaan ohuiksi, grillataan molemmin puolin ja maustetaan perinteisellä grillimausteella. Leipäsiivun päälle sipaistaan ohuelti margariinia. Päälle asetellaan salaatinlehtiä, tomaattiviipaleita ja mehevä broilerinfilee. Kokonaisuus viimeistellään samettisella avokadomajoneesilla ja paahdetulla sipulirouheella.

194380-broitsku_bud_580.jpg

Oluttölkkikana eli beer can chicken on kesän kekseliäin grilliruoka ja varma hitti juhannusjuhliin. Kokonainen broileri ei ole tyypillisin liha grilliin, mutta tässä ruoassa se on aivan ehdoton. Puoliksi täyteen oluttölkkiin pistellään reikiä ja tölkki asetetaan broilerin vatsaonteloon. Broileri grillataan miedolla lämmöllä kannen alla ja tunnin kuluttua maukas kesäherkku on valmis nautittavaksi.

Epäsuora grillaaminen sopii suurille lihapaloille, kuten kokonaiselle broilerille. Maltti on valttia, jotta lopputulos kypsyy kauttaaltaan tasaisesti. Broileri kypsyy ikään kuin uunissa, kun kantta ei availla kypsennyksen aikana.

190486-broilerivarras.jpg

Broilerivartaat ovat koko perheen suosikkiruokaa, joten vartaiden ohjeita ei voi koskaan olla liikaa. Mehukkaat broilerivartaat valmistetaan broilerin rintafileestä. Lihat paloitellaan suuhun sopiviksi paloiksi, pujotetaan varrastikkuihin ja paahdetaan grillissä. Kypsät broilerinpalat irrotetaan vartaista ja upotetaan eksoottiseen maustekastikkeeseen, jossa maistuvat mangochutney ja sitruunaruohotahna. Kokonaisuus nostetaan marinadeineen pöytään ja annetaan kadota nälkäisiin suihin.

Vastustamattomat broilerivartaat grillissä erottuvat muista vartaista kekseliäällä kastikkeellaan. Kesäistä maustekastiketta varten raparperinvarret pilkotaan kattilaan, jonne lisätään myös muut ainekset: ruokokidesokeri, chilitahna ja makea soijakastike. Kastikkeen annetaan porista liedellä viiden minuutin ajan, jonka jälkeen se on valmista siveltäväksi lähes kypsien broilerivartaiden pinnalle. Marinadia ei kannata levittää lihojen pinnalle heti alussa, jotta se ei pala broilerin pintaan kiinni.

190808-chimichurri.jpg

Broilerin rintafileet voidaan grillata kokonaisina, jolloin niiden menekkiä on helppo arvioida: Yksi per ruokailija riittää hyvin, kun lisukkeita on runsaasti salaateista grillattuihin kasviksiin ja keitettyihin perunoihin. Halstratun broilerin ja chimichurrikastikkeen valmistus alkaa broilerin käsittelyllä eli nahan ja luiden poistamisella. Lihojen annetaan marinoitua mielellään yön yli runsaasti yrttejä sisältävässä kastikkeessa. Ennen halsteriin asettelemista liiat marinadit pyyhitään pois ja rintafileet viilletään sekä avataan perhosmaisiksi leikkeiksi. Broilerit grillataan molemmin puolin ja tarjoillaan itsetehdyn chimichurrikastikkeen kera.

Välimeren kalkkunaleikkeet ja valkosipulipapuja

Kalkkunanliha on broilerinlihaa karkeasyisempää, mutta se kypsyy grillissä yhtä nopeasti kuin broileri. Välimeren kalkkunaleikkeet tuovat Etelä-Euroopasta tuttuja makuja Suomen suveen. Kalkkunan ohutleikkeet sivellään kevyesti öljyllä ja päälle levitetään rubia eli kuivamarinadia. Rubia varten morttelissa hienonnetaan korianterinsiemeniä, sitruunankuorta ja rosmariinia. Ripaus kuivattua oreganoa ja timjamia viimeistelevät kuivamarinadin. Ohuet kalkkunanleikkeet paistetaan molemmin puolin ja nautitaan valkosipulipapujen kera.

Ennen grillin esille kaivamista on syytä tutustua 3 vinkkiin, joilla onnistut varmasti. Sitten ei muuta kuin grillaamaan!

Lähde: Lihatiedotus

Maukkaita broileriherkkuja:
Arkiruokaa broilerista
Broileria herukkakastikkeen kera
Broileri-pastasalaatti
Viskimarinoitu broileri
Ruoka.fi: Kymmenen tapaa valmistaa broileria – valitse suosikkisi!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillaa nyt broileria ja kalkkunaa – 11 maukasta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X