Ruoka

Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Perunat voi grillata parilla eri tavalla. Grilliin nostetaan yhä enemmän kasviksia, mutta miten niistä saa maistuvia? Kokosimme hyvät perunan grillausvinkit tähän juttuun.

Grillatut perunat maistuvat kaikille ja saavat ylistyshuutoja grillijuhlissa. Peruna on itsessään niin herkullinen, että se ei kaipaa kikkailuja. Maku tulee grillistä ja yksinkertaisista mausteista.

Lue myös: Grillataan kasviksia – näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan

Perunat voi grillata raakoina, jolloin niiden kypsyminen vie runsaammin aikaa, mutta kärsivällistä grillimestaria tämä ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee. Kiireisempi grillimestari esikypsentää perunat tai tekee grillatut perunat edellisen päivän jämäperunoista.

Grillatut perunat vartaassa

Käytä varrasperunoihin edelliseltä päivältä ylijääneitä pikkuperunoita tai isompia paloiteltuna. Pyöräytä perunat öljyssä, mausta suolalla ja työnnä vartaaseen. Grillaa suoralla lämmöllä, kunnes niissä on kaunis väri. Vartaaseen voi työntää mukaan halutessaan herkkusieniä, sipulia tai muita kasviksia. Perunat saavat grillissä uskomattoman hyvän maun.

Grillatut perunat ovat helppo lisuke.
Grillatut perunat ovat helppo lisuke. Kuva: Otavamedia

Grillatut mäiskypotut

Ylijääneet isot perunat vaativat käsittelyä ennen grilliin nostamista. Ota käyttöön iso lasta tai jopa perunanuija. Mäiski eli litistä perunat ronskisti littaniksi, nosta se lastalla parilalle grilliin ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta grillatut perunat juustoraasteella, ripauksella suolaa sekä pippuria. Tähän sopii hyvin parmesaanijuusto tai miksi ei sinihomejuustomurukin.

Tärkeää tässä mäiskimistoimenpiteessä on se, että perunan pitää litistyä kunnolla, mutta se ei saa hajota. Parhaiten tässä toimivat vähän suurempikokoiset kuorinperunat, joiden pinta on kuivahtanut ja peruna on keitetty jo edellisenä päivänä. Kuoripotut pysyvät paremmin kasassa grillissä.

Mäiskypotut ovat parhaat grillissä.
Grillatut perunat voi tehdä myös näin: litistä ne lastalla ja nosta grilliin. Nerokasta ja herkullista! Kuva: iStockphoto

Grillaa rapeaksi. Näin saat hurjan herkulliset ja rapeat perunat helposti. Mausteet imeytyvät perunan sisään ja pinnasta tulee äärimmäisen herkullinen.

Grillatut perunat folio- tai savustuspussissa

Kaupan valmiit esimerkiksi makkarangrillaukseen tarkoitetut foliopussukat toimivat grillattujen perunoiden kanssa hyvin. Grillatut perunat voi valmistaa myös savustuspussissa. Pussin uumenissa peruna imee itseensä ihanasti makuaineita ja grillaus on siistiä ja helppoa. Ei tule turhaa sotkua.

Käytä pussiperunoihin edellisen päivän jämäperunoita tai puolikeitettyjä pieniä kokonaisia uusiaperunoita.

Pussiperunat voi maustaa oman maun mukaan. Tässä kolme vaihtoehtoa: ensimmäinen on välimerihenkisesti maustettu ja toinen tillillä ja voilla, kolmas saa makumaailman Aasian suunnilta.

 

savustetut perunat ja ruskistettu voi majoneesi
Savustetut perunat ja ruskistetusta voista tehty majoneesi on täydellinen kesäruoka. Ohje kirjasta Peruna – parhaat reseptit (Readme 2018) Kuva: Pia Inberg

 Lue myös Anna.fi: Näin gochujang maustaa perunat makoisiksi. Grillissä potut saavat ihanan paahtuneen maun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillatut perunat kolmella tavalla – näin paahdat perunoista suussa sulavia!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.