Grillaus: 3 vinkkiä, joilla onnistut

grillivartaaatGrillaaminen on hauskaa yhdessäoloa, kunhan mielessä on muutamat niksit. Tärkein niistä on maltti.

1) Suunnittele, ennakoi, valmistele

Jos et valmista koko ateriaa grillissä, yritä ajoittaa niin, että keittiössä valmistuva ruoka on grillattavien kanssa samanaikaisesti valmista. Selvitä grillattavien tuotteiden kypsymisajat ennen grillausta.

Ota liha, jauhelihaa lukuun ottamatta, noin tuntia ennen huoneenlämpöön, ei kuitenkaan auringonpaisteeseen eikä grillin tai lieden viereen. Jos otat lihan pakasteesta, varmista, että se on kokonaan sulanut ja ”huoneenlämpoinen” ennen kuin aloitat grillauksen.

Mikäli liha on marinoitu, pyyhi marinadi pois ennen grillausta, sillä hiillokseen putoava marinadi syttyy helposti tuleen.

Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä. Silloin tikut eivät pala grillauksen aikana.

Varaa eri välineet ja astiat raa’alle ja kypsälle lihalle. Mieti, mitä kaikkea tarvitset grillatessa, jottet joudun hyppimään keittiön ja grillauspisteen väliä edestakaisin.

2) Maltti on valttia

grillattu kanafileeAnna grillin esilämmetä riittävän kuumaksi tai hiillostua, ennen kuin aloitat. Grillaa kuitenkin lempeästi, älä polta. Huomioi eri lihatuotteiden kypsymisajat:

Broilerin liha on syytä grillata aina täysin kypsäksi. Se on kypsää, kun lihasta tihkuva neste on väritöntä ja kirkasta.

Kokonainen filee kannattaa keittää mausteliemessä ennen grillausta ja antaa sen jälkeen sille hyvä pintaväri grillin lämmössä. Toinen vaihtoehto on paahtaa pinta kuumassa grillissä ja sen jälkeen fileeseen voi laittaa lihalämpömittarin ja kääräistä fileen folioon sekä pienentää lämpöä.

Jos olet epävarma grillaaja, kannattaa aloitella porsaanlihalla, sillä sen makua ei haittaa ylikypsäksi grillaaminen.

3) Valitse hyvät ainekset

Grillaukseen kannattaa valita mureaa lihaa. Pihvit, fileet ja kyljykset ovat erityisen hyviä grillattavia.

Rasvaa ei kannata pelätä, sillä ohut rasvakerros lihan pinnassa tai broilerin rasvainen nahka pitävät grillattavan mehevänä. Syödessä rasvainen kohta tai nahka on helppo poistaa veitsellä.

Parhaat marinadit grillaamiseen

Mausteiset lammasvartaat

Lähde: Ruokatieto
Kuvat: iStock Photo

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillaus: 3 vinkkiä, joilla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X