Grillaus ja kesä kuuluvat yhteen

Grillaus tuo vaihtelua kokkaamiseen ja keittiö siirtyy kesällä ulos. Grillissä kypsyvät niin pihvit, fileet ja vartaat kuin värikkäät kasvislisukkeetkin. Poimi tästä parhaat grillausreseptit sekä -vinkit ja laita grilli kuumenemaan!

Grillaus on vaivatonta ja helppoa ruoanvalmistusta. Sopiva hiillos tai kuuma kaasugrilli, eivät kuitenkaan yksinään takaa parasta lopputulosta. Tärkeää on tietää sisälämpötila, jolloin pihvi, broileri tai possunpala on mehevimmillään. Grillauksessakin kannattaa käyttää paistomittaria.

Suositeltavat sisälämpötilat eri lihoille:

  1. Lammas ja nauta: raa’ahko 52, medium 53-56,  täysin kypsä 65-70 astetta
  2. Broileri kypsennetään täysin kypsäksi, sisälämpötila 75 astetta
  3. Porsaanliha kypsennetään kypsäksi, sisälämpötila 70 astetta. Vähärasvaista porsaanlihaa, kuten ulkofileetä,  ei kannata kypsentää liian kypsäksi, sillä lopputuloksesta tulee helposti kuiva.

Grillaus tuo liharuokiin ihanan aromin

Marinoitu grillifilee on helppo grilliruoka isollekin joukolle. Se syntyy naudan ulkofileestä, joka grillataan kokonaisena ja marinoidaan kypsänä.

Grillatut välikyljykset eli entrecôte-pihvit ovat mehukkaita pihvejä, jotka tarjoillaan raikkaan salaatin ja tulisen persikkakastikkeen kera. Käytä paistomittaria ja saat lopputuloksesta sopivan mehevän. Jos halut pihvisi mediumina, ota se pois grillista 53 – 55 asteessa. Kannattaa muistaa, että pihvin kypsyminen jatkuu grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta vaille halutun lopputuloksen.

Grillaus: grillikaritsa

Karitsan kyljykset ja ulkofileet kypsyvät grillissä maukkaaksi ateriaksi. Maustamiseen sopii soijasta, valkosipulista ja rosmariinista sekoitettu marinadi. Rosmariinikaritsan marinadiin lorautetaan soijan sijaan punaviiniä.

Myös broileri on maukasta grillattavaa. Kätevimmin grillissä kypsyvät broilerin rintafileet tai broilerivartaat, jotka saavat makua raparperimaustekastikkeesta.

Grillaus: grillivartaat

Makkara on huippuhelppo grilliherkku, jonka voi vaihteeksi tarjota myös maukkaina makkaravartaina, joihin yhdistetään useampaa erilaista makkaraa.

Kasvisten grillaus on helppoa

Grillaukseen sopivat lähes kaikki kasvikset. Ennen grillausta kasvisten pinta kannattaa sivellä oliiviöljyllä, sillä ne kuivahtavat grillissä helposti.

Nopeasti kypsyviä kasviksia ovat muiden muassa munakoiso, parsa, kesäkurpitsa, tomaatti, paprika ja esikeitetty maissi. Porkkanat, perunat ja bataatit vaativat pitkän kypsytyksen miedolla lämmöllä.

Kesän kasvissadosta kypsyy grillissä maukkaita lisukkeita lihalle ja kanalle.

Grillaus: grillattu_maissi

Grillatut maissit ovat herkullista nakerrettavaa. Grillattavaksi sopivat sekä esikeitetyt että tuoreet maissintähkät, jotka voi grillata myös suojalehtineen.

Alkukesän ehdoton herkku on grillattu parsa, jonka voi tarjota mausteöljyn tai valkean kastikkeen kanssa alkupalana tai lisukkeena.

Alkupalaksi, lisukkeeksi tai kasvisherkuksi sopii myös grillitomaatti, joka täytetään rucolalla, juustolla ja pestolla.

Grillaus: grillisalaatti

Grillatut kesäkurpitsanviipaleet voi tarjota lisukkeena sellaisenaan tai mozzarellalla ja yrteillä höystettynä salaattina.

Paahdettu munakoiso on helppo kasvislisuke grilliruoille. Munakoisot leikataan viipaleiksi, itketetään, paahdetaan grillissä ja upotetaan mausteliemeen.

Grillaus: grillikasvikset

Marinoidut paprikat tuovat väriä grilliaterialle. Grillissä paahdetut paprikat ovat maukkaimmillaan uiskenneltuaan mausteliemessä yön yli.

Sienivarras syntyy varrasvaijeriin pujotelluista herkkusienistä, jotka maustetaan valkosipulilla ja timjamilla.

Lisää ruokaideoita grillaajalle:
Parhaat grilliherkut
Grillattu jälkiruoka x 5
Grillikekkereiden juhannusmenu
Kasvissyöjän grilliherkut
Ruoka.fi: Lihan grillausvinkit

Kuvat: Pauliina Salonen, Ari Heinonen, Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio / OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillaus ja kesä kuuluvat yhteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X