Ruoka

Saako parvekkeella grillata makkaraa tai paistaa pizzaa? Grillaus parvekkeella kuumentaa tunteita ja saattaa vavisuttaa naapurisopua

Grillaus parvekkeella on yksi kevään akuuteimmista puheenaiheista taloyhtiön kokouksissa. Miten parvekegrillaukseen pitäisi suhtautua lain mukaan, entä saako trendikkään pizzauunin tuoda parvekkeelle käryämään?

Grillaus parvekkeella ja pihamaalla on ajankohtainen aihe keväällä, kun sisätiloista kaivaudutaan nauttimaan ulkoilmasta, lämpimästä auringon paahteesta ja grillimakkarasta sekä muista grilliherkuista.

Lue myös: Grillaustrendit 2022: BBQ-nörtti Riku Naskali paljastaa, mistä grillaajat tänä vuonna innostuvat

Parvekegrillaus rinnastetaan lain mukaan normaaliin elämään, laki ei kiellä grillausta parvekkeella. Kiinteistöliiton mukaan grillaaminen on sallittua kerrostalon parvekkeella, kunhan turvallisuusohjeita ja hyvää käytöstä noudatetaan huolella. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan, ja siksi siellä saa viettää normaalia elämää.

Ruoanlaitto kuuluu jokaisen oikeuksiin, eikä taloyhtiöllä ole oikeutta puuttua kenenkään ruokavalioon tai harrastukseen.

Parvekkeella touhutessa tulee ääntä. Teet sitten puutarhatöitä tai grillaat, niin keskustella saa. Asukkailta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta, mutta hyvät käytöstavat pitää muistaa,  Kiinteistöliitto muistuttaa.

Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä on usein määritelty, että kello 22-07 talossa on hiljaisuus. Silloin on huomioitava naapurit ja äänenvoimakkuutta pienennettävä.

Pizzaa saa grillata parvekkeella kaasukäyttöisellä pizzauunilla. 
Parvekegrillaus on sallittu. Pizzaakin saa grillata parvekkeella kaasukäyttöisellä pizzauunilla.  Kuva: Sampo Korhonen

Turvallisuus edellä – grillaus parvekkeella on sallittu vain kaasu- tai sähkögrillillä

Grillaus parvekkeella on sallittua sähkö- tai kaasugrilleillä. Hiili- ja kertakäyttögrillit eivät missään tapauksessa kuulu parvekegrillaajan käyttöön, sillä ne rinnastetaan avotuleen. Avotulen teko on parvekkeella aina kielletty.

Parvekegrillauksessa vastuu turvallisuudesta ja onnistumisesta on aina grillaajalla. Taloyhtiön järjestyssääntöjä noudattamalla pärjää pitkälle. Jos grillaus tapahtuu normaaliin kellonaikaan eikä siitä koidu naapurille turvallisuushaittaa, grillaus tai pizzan valmistus kaasu- tai sähkögrillillä tai pizzauunilla on sallittua.

Taloyhtiö voi puuttua parvekegrillaamiseen vain, jos se aiheuttaa selkeän turvallisuusriskin. Taloyhtiön järjestyssääntöjen tulee perustua Suomen lainsäädäntöön, eikä niissä siksi voida kieltää parvekkeella grillausta. Grillauskiellon sijaan taloyhtiön voi kuitenkin antaa paloturvallisuusohjeita.

Jos taloyhtiön parvekkeet ovat puuta tai vuorattu esimerkiksi puupaneelilla, tai siellä ei ole tarvittavaa ilmanvaihtoa grillaukseen, voi grillauskielto olla perusteltu taloyhtiön puolesta.

Trendikkäät kaasulla toimivat pizzauunit rinnastetaan kaasugrilliin. Niihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin grilliin, ja siinä mielessä kenttä ei ole muuttunut hankalammaksi tulkita, Kiinteistöliitosta kerrotaan. Kaasulla toimivaa pizzauunia saa käyttää parvekkeella.

Pelleteillä toimivaa pizzauunia ei saa käyttää parvekkeella. Se rinnastetaan avotulen tekoon.

Silloin tällöin turvallisuutta noudattaen parvekegrillaus on sallittua kaasu- tai sähkögrillillä. 
Silloin tällöin turvallisuutta noudattaen parvekegrillaus on sallittua kaasu- tai sähkögrillillä.  Kuva: Sampo Korhonen

Voiko ruoan tuoksusta valittaa taloyhtiölle?

Ruoanlaitosta tulee aina hajuhaittoja. Paistettu pizza ja grillattu makkara tuoksuvat sille itselleen, ja niiden valmistuksesta tulee tuoksua ympäristöön, valmistetaan ne sitten keittiössä tai parvekkeella. Ruoanlaittoa ei voi taloyhtiössä kieltää, eikä tuoksuvien mausteiden käyttöä rajoittaa.

Käryävä ja palava ruoka on eri asia, kun asianmukaisesti grillattu pihvi tai makkara tai pizzauunissa normaalisti paistettu ja hyvältä tuoksuva pizza. Hyvää grillaustapaa pitää noudattaa ja ruoanlaitossa pitää noudattaa varovaisuutta. Palamisesta tulee käryä, joka voi ärsyttää naapuria, joten opettele grillauksen salat, niin selviät myös ilman turhaa palaneen käryä.

Valittavien naapureiden kanssa voi keskustella avoimesti ja heille voi tarjota pizzan tai pari grillimakkaraa ja taloyhtiölle voi ehdottaa yhteisen grillin tai pizzauunin ostamista, jolloin kaikki pääsevät paneutumaan grilliruoan saloihin.

Miten kaasupullo ja grilli pitää säilyttää parvekegrillauksessa?

Nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kg. Taloyhtiön varastotiloissa kaasua ei saa säilyttää. Etenkin lasitetulla etelään suuntaavalla parvekkeella on syytä olla tarkkana. Jos parvekelasit ovat kiinni, lämpötila voi hellepäivinä kohota helposti jopa yli 40 asteen. Nestekaasupullot pullot tulee sijoittaa siten, että ne eivät ole alttiina mekaaniselle vahingolle, eikä pullon pintalämpötila pääse nousemaan yli 40 asteen lämpötilaan.

Grilli ja pizzauuni pitää sijoittaa tasaiselle, palamattomalle alustalle riittävän kauas palavasta materiaalista. Varmista myös aina laitteiden kunto ja kaasun kiinnitys, ettei vahinkoja pääse syntymään. Grillaaja joutuu korvaamaan huolimattomasta parvekegrillauksesta aiheutuneet vahingot.

Turvallisuus on tärkeää parvekegrillauksessa. 
Turvallisuus on tärkeää parvekegrillauksessa.  Kuva: iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako parvekkeella grillata makkaraa tai paistaa pizzaa? Grillaus parvekkeella kuumentaa tunteita ja saattaa vavisuttaa naapurisopua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.