Ruoka

Grillaustrendit 2021 – nämä lihat ja kalat tirisevät suomalaisten grilleissä

Grillissä tirisee yhä monipuolisempaa ja maukkaampaa ruokaa. Selvitimme, mitkä lihat, kalat ja välineet ovat kesän 2021 trendikkäimmät.

Grillaustrendit 2021 kiinnostavat ruokaintoilijoita, sillä grillissä valmistuvat monen suomalaisen lempiruoat. Grillissä kokataan jopa kaikki kesän ateriat aamiaisesta illalliseen. Suomalaisten grillausinto on vain kasvanut vuosien varrella, ja grillivalikoiman parantuessa perusgrillaus on saanut uusia ulottuvuuksia.

Lue myös: 9 ruokalajin grillijuhlat: opettele kokonaisen broilerin ja kalan grillaus

Grilliruoat eivät ole enää mökkiläisen etuoikeus, vaan uusimman trendin mukaan grillaus on tullut osaksi myös retkeilyä, ja kaupunkigrillaus kannettavalla grillillä on kasvussa.

”Perusgrillaus on saanut myös uusia ulottuvuuksia erilaisten grillien ja savustuslaitteiden valikoimien kasvusta. Sosiaalinen grillaaminen ja käänteinen ruskistaminen ovat kesän nousevia grillaustrendejä”, lihatalo HKScanin teettämä grillaustutkimus kertoo kesän 2021 grillaustrendeistä.

Retkigrillaus on suosittua. Yhä useammin grillissä tirisevät kasvikset.
Retkigrillaus on suosittua. Yhä useammin grillissä tirisevät kasvikset. Kuva: Niclas Mäkelä

Grillaustrendit 2021: grillaaminen on monipuolista ruoanlaittoa

Grilliin valitaan yhä monipuolisemmin erilaisia herkkuja, lihojen, makkaroiden ja kalojen oheen myös kasviksille varataan aiempaa useammin vakiopaikka grillissä. Grillaus on ollut monelle pikainen tapa tehdä ruokaa, mutta uusimpien trendien mukaan grillaus ei ole vain pikaisesti makkaran paistamista.

Tuttu tapa grillata sytyttämällä hiilet tuleen ja paistamalla makkarat tai pihvit pikaisesti on taakse jäänyt vanha tapa.

Ritilän päällä suorassa lämmössä grillaus on sekin saanut uusia vaihtoehtoja ympärilleen. Yhä useampi haluaa varustella omaa grilliä erilaisilla toiminnoilla. Suosittuja ovat vartaat, parilat, suolakivi, pizzateräs ja erilaiset telineet.

Grillit ovat monipuolistuneet, niissä on paljon erilaisia toimintoja ja toiminnoista halutaan kaikki irti. Ei ole enää ihan sama laittaako pallogrilliin perushiiliä, kesällä 2021 jopa hiilet valitaan tarkasti omiin tarpeisiin.

”Smokereita, automatisoituja pellettigrillejä, design-pöytägrillejä tai kamadoja hankitaan aiempaa enemmän kotiin tai mökille olemassa olevan kaasugrillin rinnalle. Luonnossa liikkuvat nuotiomakkaran paistajat ovat myös toisaalta valmiita investoimaan jopa tuhansia euroja uuteen erikoisgrilliin”, HKScan Suomen Markkinointijohtaja Mikko Järvinen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kokonainen broileri pyörii grillissä kypsäksi.
Kokonainen broileri pyörii grillissä kypsäksi. Kuva: Mirva Kakko

Trendikkäät lihat grillissä

Grillaustrendeissä näkyvät samat trendit kuin ruoanlaitossa muutenkin. Grillissä paistuu yhä useammin kasviksia ja broilerinlihaa.

HKScanin tutkimuksen mukaan suomalaiset tykkäävät lihaisista grillimakkaroista, lisäksi grillataan grillijuustoja tai halloumia. Kolme neljästä tutkimukseen vastaajasta grillaa myös kasviksia.

Broileria syödään tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ennen. Moni valitsee myös grilliin yhä useammin siipikarjapohjaisen makkaran.

Laadukkaat, artesaanityyppiset makkarat ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan. Siipikarjapohjaisten makkaroiden suosio on kasvanut eniten kaikista makkaroista, vuodesta 2019 vuoteen 2020.

Lue myös: Raakamakkara grilliin – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

Kala on grillattuna pikaruokaa

Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katariina Partanen toivoo, että myös kotimaista kalaa nousee suomalaisten grilliin yhä useammin tulevana kesänä. Helmikuussa 2021 tehdyn kuluttajatutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaiset syövät kalaa.

”Suomalaiset rakastavat kalaruokia. Siinä, kuinka usein kalaa syödään, olisi monella kuitenkin parantamisen varaa. Vain noin kolmannes kertoo syövänsä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eli suositusten mukaan. Kotimainen kala on sesongissa kesällä, joten toivottavasti yhä useampi valmistaisi kaloja grillissä”, hän toivoo.

Etenkin kokonaiset suomukalat sopivat grilliin loistavasti.

Niin sanotut suomukalat sopivat grilliin hyvin. Silakkafileet voi grillata halsterissa.
Niin sanotut suomukalat sopivat grilliin hyvin. Silakkafileet voi grillata halsterissa. Kuva: Mirva Kakko

”Suomukala-termi ei ole biologinen, vaan se on eräänlainen kauppanimi, joka kattaa monet tutut kotimaiset luonnonkalat, kuten ahvenen, siian, kuhan, särjen ja hauen. Keväällä eletään suomukalan parasta sesonkia. Suomukalat valmistuvat grillissä helposti esimerkiksi halsterissa”, Partanen vinkkaa.

Kokonaisen kalan grillausta ei tarvitse pelätä. Partasen vinkki halsteriin on loistava. Kala pysyy paikoillaan, se ei tartu kiinni grilliin ja se saa upean hiilloksen pintaansa halsterin avulla grillatessa.

Kalaa ei kannata grillata missään erityisessä astiassa tai folion päällä, koska kala vain ikään kuin kiehuu siinä, eikä saa pintaansa grillatulle ruoalle tuttua ominaismakua. Kokonaisen kalan grillauksessa pitää kuitenkin muistaa eräs tärkeä asia.

”Suomukalat kannattaa suomustaa ennen grillausta, mutta nahka pitää jättää. Se suojaa kalaa kuivumiselta ja maistuu todella herkulliselta grillattuna. Halsteria on helppo käännellä ja kala pysyy paikoillaan hyvin. Tärkeintä on muistaa kalan grillauksessa se, että sitä ei voi jättää grilliin tunneiksi, kuten nyt trendikkäät isot lihapalat grillataan. Kala on pikaruokaa ja se kypsyy nopeasti. Tarkoituksena ei ole ylikypsentää kalaa vaan saada siihen upea grillipinta”, Partanen sanoo.

Halsteriin sopivat myös pienet muikut ja silakat. Ne voi grillata kokonaisina tai fileinä. Fileitä voi laittaa muutaman päällekkäin ja taittaa ne keskeltä. Näin ne pysyvät hyvin halsterissa.

Halsteriin sopivat myös pienet muikut ja silakat. Ne voi grillata kokonaisina tai fileinä.
Halsteriin sopivat myös pienet muikut ja silakat. Ne voi grillata kokonaisina tai fileinä. Kuva: Pia Inberg

Grillaustrendit 2021

  1. Artesaanituotteet nousussa: artesaanioluet, artesaanimakkarat, raakamakkarat, artesaanihiilet ja briketit, paikalliset raaka-aineet, omien mieltymysten mukaan valitut puulajit hiilinä, briketteinä tai savustuslastuina .
  2. Fuusiogrillaus: Grillauksen monipuolistuminen – kaikkea voi grillata: USA:n makumaailmat kohtaavat etnisiä vivahteita maailman ympäri, Pohjois-Afrikasta tutut mausteet kuten dukkah nousussa, vegebuumi, grillijuustot ja mausterubit.
  3. Matalassa lämmössä, hitaasti ja savulla kypsennys: Hiljaa hyvää tulee, savustus, savun maku, epäsuora grillaus, savustusgrillit, isot lihanpalat, ”reverse searing eli käänteinen ruskistus”, joka tarkoittaa sous vide -esikypsennystä, jonka jälkeen tuote vasta grillataan.
  4. Erikoiset ja uudet lihapalat ja -leikkuut: Fileiden ja paistien kaltaiset erikoisleikkuut, luulliset isot palat, lihapalat joilla englanninkielisiä nimiä: flank, flat iron, petite tender, pluma, brisket, tomahawk.
  5. Nopeaa ja helppoa: Aasian innoittama nopea katu/pöytägrillaus, esikypsennetyt tuotteet, sosiaalinen grillaus, pöytägrillaus, retkigrillaus, jaettavat ruoat.
  6. Burgermania: Burgeritrendi jatkuu kuumana, valikoimiin tulee monipuolisesti uusia raaka-aineita. Väliin laitetaan nyt kasviksia, kanaa ja halloumia.
  7. Vehkeet, välineet ja lisäosat: Todellinen grillausvälineiden kasvubuumi käynnissä. Valikoimat monipuolistuvat. Langattomat lämpömittarit.Lähde: HKScanin grillaustutkimus 2021

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillaustrendit 2021 – nämä lihat ja kalat tirisevät suomalaisten grilleissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.