Ruoka

Grillijuusto ja halloumi ovat suomalaisten suosikit, mutta muitakin juustoja voi grillata! Poimi Kotilieden parhaat reseptit

Grillijuusto ja halloumi ovat kesäkeittiön kokille tuttuja, mutta myös muut grillattavat juustot ovat kokeilun arvoisia. Trenditietoinen grillaa kreikkalaisen salaatin tai paahtaa fetajuuston kokonaisena ja tarjoaa spagetin kera uunifetapastan tapaan.

Kun suomalainen grillaa, ritilällä tirisee tyypillisesti grillimakkara, -pihvi, kasviksia tai kokonainen maissintähkä, mutta myös grillijuusto on noussut suosioon. Poimimme Kotilieden reseptipankista grilliruoat, joissa pääroolissa ovat halloumi, feta, mozzarella ja homejuustot.

Tavallisimpia grillattavia juustoja ovat halloumi ja grillijuusto. Nämä kesäkeittiön luottopelurit loistavat niin hampurilaisen välissä, salaatissa, pihveissä, suolaisissa piirakoissa, pitaleivän välissä kuin munakkaassakin.

Molempia voi käyttää kylminä, mutta omimmillaan ne ovat grillattuina, sillä halloumi ja grillijuusto säilyttävät kuumentaessa kiinteytensä muita juustoja korkeamman sulamispisteen ansiosta. Grillissä kovan juuston sisus pehmenee ja pinta saa rapeat rusketusraidat. Ominaisuus tekee grillijuustosta kestävän pujotettavan varrastikkuun.

Grillijuusto ja halloumi – näin erotat suosikit toisistaan

Samankaltaisten ruoanlaitto-ominaisuuksiensa vuoksi halloumi ja grillijuusto ovat usein resepteissä toistensa vaihtoehtoina. Täysin identtisiä juustot eivät kuitenkaan ole.

Halloumin juuret ovat Kyproksella. Voimakassuolainen juusto valmistetaan pastöroidusta lampaan-, vuohen- ja lehmänmaidosta ja maustetaan tuoreella mintulla. Grillijuuston pääraaka-aine on puolestaan lehmänmaito. Suolaa ja rasvaa on vähemmän kuin saarivaltion serkussa eikä mukana ole lainkaan minttua. Myös maku on miedompi ja rakenne pehmeämpi.

Grillifeta on huippusuositun uunifetan sukulainen

Hapan fetajuusto toimii niin kylmänä kuin lämpimänäkin – jopa fetaruokien klassikko, kreikkalainen salaatti on mahdollista grillata!

Grillattu feta eli grillifeta on uunifetan monipuolinen kesäkaksonen. Mureneva kreikkalainen juusto on parhaimmillaan kokonaisena folionyytissä kypsennettynä. Lisää kaveriksi tomaatteja, kevätsipulia sekä basilikaa ja kaada mukaan loraus valkoviiniä. Aromikas lisuke toimii esimerkiksi leivän kanssa dippailtavana. Jos taas Liemessä-bloggari Jenni Häyrisen kansainväliseen suosioon yltänyt hittiresepti uunifetapasta hurmasi sinutkin, lusikoi grillattu juusto folion sisältä spagettikattilaan, niin saat grillifetapastaa.

Sattuuko jääkaapissa olemaan salaattijuustoa? Lehmänmaidosta tehty salaattijuusto on vuohen- ja lampaanjuustosta valmistettua fetajuustoa miedomman makuista ja pehmeämpää, mutta säilyttää grillissä fetan tapaan kiinteän olomuotonsa. Voit sujauttaa salaattijuustoa esimerkiksi kreikkalaiseen grillipatonkiin.

Lue myös Anna.fi: Grillifeta on superhelppo kesäherkku! Katso myös 7 muuta suosikkireseptiä fetasta

Grillattu mozzarella toimii parhaiten täytteenä

Mozzarella on pehmoinen lehmän- tai puhvelinmaidosta valmistettava juustopallo – jälkimmäistä kutsutaan bufalaksi. Kylmä, revitty italialainen juusto raikastaa grillatun kesäkurpitsa-mozzarellasalaatin sekä tomaattihillokkeen ja grillatun salaatin. Pienet mozzarellapallot voi pujottaa lisäksi antipastivartaisiin.

Tavanomaisesti muutamassa minuutissa sulavaa juustoa tapaa grillissä lähinnä täytteenä, kun ritilällä paistuu grillattu pizza, quesadilla tai jokin muu leipänen. Tortillaletuista rullaat esimerkiksi grillatut avokado-mozzarellakääröt.

Muista myös homejuustot, cheddar ja vuohenjuusto

Grillikauteen kuuluvat tietysti hampurilaiset. Burgeripihvi paistuu uunin lisäksi myös grillin ritilällä. Perinteisesti pihvin päälle laitetaan viipale englantilaista lehmänmaitopohjaista cheddaria, mutta seuralaiseksi sopii kypsennetty vuohenjuusto tai savusulatejuustokin. Cheddarista valmistuu lisäksi suussasulava juustodippi grillissä sekä täyte grillattuihin quesadilloihin.

Myös homejuustot antavat grilliruoille aromia! Sinihome- ja valkohomejuusto ovat sen verran sulavampaa sorttia, että juusto kannattaa käyttää noin tunti ennen grillausta pakastimessa, jotta se ei heti valu pitkin poikin. Toinen tapa käyttää homejuustoa grillissä on laittaa se täytteeksi kuppimaiseen syötävään alustaan, esimerkiksi herkkusienten lakkiin.

Lue myös Anna.fi: Kasvissyöjän grillimenu: grillattu bataatti, kasvisvartaat ja muut grilliherkut saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle

Artikkelia on muokattu 13.6.2023 klo 10:00

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillijuusto ja halloumi ovat suomalaisten suosikit, mutta muitakin juustoja voi grillata! Poimi Kotilieden parhaat reseptit

Maria26

Miksihän missään ei puhuta siitä, että ihan tavallista leipäjuustoa voi myös grillata…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.