Ruoka

Grillipossu ja -pihvit, kanavartaat, karitsankyljykset, lohimedaljongit – tässä grillaajan parhaat ohjeet ja sopivat lisukkeet

Kesällä grilli kuumenee harva se päivä. Kokosimme yhteen grillikesän ykkösherkut ja vedet kielelle herauttavimmat lisukkeet. Valitse niistä suosikkisi tai valinnan vaikeuden iskiessä, kokeile vaikka kaikkia!

Aasialaiset makuvivahteet sopivat täydellisesti grilliin raikkaan tulisine makuviahteineen. Aasialainen grillipossu esikeitetään inkiväärin ja kalakastikkeen säväyttämässä kookosmaidossa ja viimeistellään grillin lämmössä. Näin liha on takuulla mehevää ja maukasta. Vaikka kesällä ei pitäisi olla mihinkään kiire, grillailu sujuu astetta leppoisammissa merkeissä, jos esikeität lihat jo edellisenä iltana.

Thai-porkkanasalaatti

Tuhti grillipossu vaatii rinnaleen raikkaan lisukkeen. Kokeile thai-porkkanasalaattia. Se saa riittävästi raikkautta limetinmehusta, mutta chilikastike takaa, ettei se häviä maussa mausteiselle lihalle.

Tahmeat_grillipihvit

Glaseeratut grillipihvit ovat grillikauden ykkösherkku. Parhaat pihvit teet naudan entrecôtesta, joka riittävän rasvaisena säilyttää mehevyytensä kuumassa grillissä.  Herkullisen tahmea pinta syntyy makeantulisesta glaseerauskastikkeesta, jota sivellään lihan pintaan grillauksen aikana.

maissivartaat ja grillatut potut

Uudet perunat maistuvat kesällä vaikka joka aterialla ja sopivat erityisesti grillipihvien kylkeen. Paahdetut grillipotut teet paistamalla keitetyt perunat sipulin kanssa oliiviöljyssä ja ripottelemalla pinnalle rouhittuja cashewpähkinöitä sekä reilusti tuoreita yrttejä. Täydellistä!

Grillaus_karitsankyljykset

Välimerelliset makuvivahteet sopivat karitsan kavereiksi. Ne syntyvät valkosipulilla, sitruunalla ja oreganolla ryyditetystä mausteöljystä, jota sivellään lihan pintaan grillauksen aikana. Välimeren karitsankyljykset kypsyvät nopeasti, joten ole tarkkana ja käytä apuna vaikka lämpömittaria. Nosta lihat grillistä, kun mittari näyttää 58 astetta ja anna niiden vetäytyä hetki folion alla. Näin lopputulos on mehevin ja vie takuulla kielen mennessään.

Grillattu karitsa on hyvää sellaisenaankin, mutta yrteillä ryyditetty vihreä chilisalsa antaa mukavasti potkua ja tekee siitä vielä himpun verran parempaa.

Thai_kanavartaat

Broilerin jauhelihasta syntyvät herkulliset kanavartaat, joissa hurmaavat aasialaiset makuvivahteet: limetti, inkivääri ja kookos. Hauskasti sitruunaruohon ympärille muotoillut thai-kanavartaat herättävät takuulla huomiota ja saavat aikaan ihastustuneita huokauksia.

Ananassalsa

Trooppinen ja ihanan makea hedelmäsalsa sopii eksoottisten thai-makujen seuraan. Kokeile esimerkiksi tätä ananassalsaa, mutta vaihda ananas mangoon ja tuore minttu korianteriin. Huh, miten hyvää!

Grillatut_lohimedaljongit

Lohi on täydellinen kala grilliin, sillä se kypsyy muutamassa minuutissa ja säilyy ihanan mehevänä. Helposti hajoavana se kannattaa kuitenkin grillata esimerkiksi grillikorissa, josta mahdolliset rippeet on helppo poimia talteen. Näiden lohimedaljonkien juju on seesamöljy sekä pinnalle ripoteltava vihreä tee, jotka antavat kalalle veikeän makuvivahteen.

Lempeän makuinen lohi ei kaipaa kaverikseen vahvoja makuja, vaan yksinkertaiset kauden kasvikset ovat sen parhaita kumppaneita. Nosta grilliin ihastuttavaa parsaa ja rapeaa salaattia, kuten romainea tai kokeile vaikka retiisejä. Raikas limetti-jogurttikastike sopii grillattujen kasvisten seuraan kuin nakutettu.

Lisää herkkuja kesän grillijuhliin:

Kanaa_tikussa

Grillattua korianterikanaa tikussa

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Yakitori-kanavartaat ja avokado-wasabidippi

Grillatut avokado-mozzarellakääröt

Grillatut avokado-mozzarellakääröt

Ruoka.fi: Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillipossu ja -pihvit, kanavartaat, karitsankyljykset, lohimedaljongit – tässä grillaajan parhaat ohjeet ja sopivat lisukkeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.