Ruoka

Grilliruoka hurmaa herkuttelijat – katso Kotilieden parhaat grillireseptit!

Grilliruoka maistuu puutarhajuhlissa, kun keittiö siirtyy ulos ja myös juhlatarjottavat valmistuvat grillin äärellä seurustellessa! Näillä ohjeilla valmistat maukasta grilliruokaa.

Grilliruoka hurmaa kesällä. Nyt kokoonnutaan ulos grillaamaan, loihditaan marketin hyllyiltä löytyvistä perusraaka-aineista unohtumattomia, mutta helppoja herkkuja. Kokosimme tähän Kotilieden suosikkreseptit.

Lue myös: Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Paras grilliruoka on vartaat

Vartaat ovat näyttävää tarjottavaa. Vartaat voi rakentaa lihasta, kalasta, kasviksista tai niiden maukkaista yhdistelmistä

Helpot broilerivartaat saavat ihanan maun limetistä, chilistä ja inkivääristä.

Porsaan ulkofileepalat maustetaan soijakastikkeella, valkosipulilla, aniksella ja kuminalla.  Mausteisiin lihavartaisiin sujautetaan ananaspaloja,  ja vartaat viimeistellään herkullisella pähkinäkastikkeella.

Kala-kasvisvartaisiin laitetaan sekä kirjolohta että silakkafileitä. Varrastikkuihin pujotetaan paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja tomaatteja. Ennen grillausta vartaiden ainekset maustetaan sitruunamehulla, oliiviöljyllä ja yrteillä.

Teriyaki-tofuvartaat maistuvat muillekin kuin vegaaneille. Tofuvartaiden juju on itse valmistettu teriyakikastike, joka voittaa kaupan kastikkeet mennen tullen. Valmista sitä reilu satsi kerrallaan ja säilytä kylmässä muita ruokia varten.

Lihaisa grilliruoka: valitse nautaa, lammasta, possua tai broileria

Kokonainen grillifilee marinoidaan kypsennyksen jälkeen. Fileestä riittää tarjottavaa isommallekin joukolle. Grillatun naudanfileen voi tarjota myös pihveiksi leikattuna tuoreeltaan marinointikastikkeen kera. Grillaa pihvit nopeasti, noin pari minuuttia kummaltakin puolelta, ja tarjoa grillattu liha mausteliemessään.

Entrecôte on yksi parhaimmista grillilihoista. Grillattu entrecôte asado vie argentiinalaiseen makumaailmaan.

Grillikylki on puutarhajuhlien herkkupala.  Grillikylki keitetään ensin kypsäksi soijakastikkeella ja ruokosokerilla säväytetyssä omenamehussa, maustetaan ja grillataan sitten rapeaksi. Keittäminen tekee grillikyljestä todella murean. Lopuksi possunkylki sivellään ja viimeistellään glaseerauksella suussasulavaksi.

Lampaanliha sopii mainiosti kypsennettäväksi grillissä. Grillattu karitsan ulkofilee  on maukas ja helppo kesäruoka, joka kypsyy vain muutamassa minuutissa.

Broileri sopii hyvin grilliin. Grillaa kokonainen broileri tai vaikkapa broilerinkoivet. Broileri on yksinkertaista, edullista ja maukasta tarjottavaa.

Grillaa vaihteeksi kalaa

Kun kaipaat kevyttä grilliruokaa, grillaa kalaa. Grillaamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, taimen, nieriä, siika ja muikku sekä esimerkiksi silakka, rautu ja makrilli. Vähärasvaisiakin kalalajeja, kuten kuhaa ja ahventa voi grillata, mutta ne kuivahtavat grillissä helpommin.

Grillattu nieriä maistuu mainiolta. Kahdesta nieriäfileestä saat tehtyä paketin, jonka sisään voi kätkeä maukasta vuohenjuustoa ja tuoksuvaa yrttikastiketta, salsa verdeä.

Grillattu lohi ja kurkkukastike kaipaa kyytipojaksi vain juuri nostetut uudet perunat. Barbecuelohen voi paistaa grillissä tai parilapannulla.

Siikafileiden pintaan tehdään viillot ennen maustamista ja grillaamista. Suola ja pippuri riittävät ryydiksi voissa paistetulle tai grillatulle lohensukuiselle, valkolihaiselle kalalle.

Grilliruoka täydentyy perunalla ja grillatuilla salaateilla 

Grilliruokien lisukkeiksi sopivat erilaiset salaatit ja uudet perunat.

Kun keitetyt, uudet perunat alkavat kyllästyttää, kypsennä perunat vaihteeksi grillissä. Voit keittää perunat kypsiksi jo edellisenä päivänä tai käyttää eiliseltä ylijääneet perunat ja vain lämmittää perunat grillissä. Makoisa paahtopinta on herkullisen makuinen.

Savustetut perunat onnistuvat myös ilman savustinta.

Grillatun kalan kaveriksi sopivat sipuliperunat.

Mansikka-vuohenjuustosalaatti on kesäinen herkkusalaatti, joka sopii vaikka grillijuhlien alkuruoaksi. Salaatin voi tarjota ison vadin sijaan trendikkäästi henkilökohtaisissa annoskulhoissa.

Kreikkalainen fetasalaatti sopii mainiosti grillatun lihan kanssa, etenkin grillatun lampaanlihan kanssa.

Perunasalaatti on perinteinen puutarhajuhlien tarjottava.  Maahumala-perunasalaatin juju piilee villiyrteillä maustetussa majoneesissa. Se istuu niin liha-, kala- kuin kasvisruokien kylkeen.

Grillatun liha ja erityisesti porsaanlihan kaveriksi sopii rouskuva kaalisalaatti, coleslaw.

Lue myös: Monipuolinen varhaiskaali yllättää mehevyydellään – nappaa vinkit ja rouskuvat reseptit

Grillikastikkeita ja -tahnoja

Grilliruokien tarjoamia makunautintoa täydentävät myös huolella valitut tahnat ja kastikkeet.

Oletko jo kokeillut vaahdotettua fetaa?  Hitiksi noussut vaahdotettu feta on hurmannut suomalaiset. Supermonipuolinen tahna on yllättävän maukas ja helppo tehdä. Et tarvitse kuin muutaman aineksen ja haarukan!

Jogurttinen, tuoreella mintulla maustettu kurkkusalaatti, tsatsiki sopii lihalle, broilerille ja kalalle.  Myös erilaiset majoneesikastikkeet kruunaavat grillatut ruoat.

Lue myös: Grilliruokien maukkaat lisukkeet

Makeaksi lopuksi ihanaa jälkiruokaa

Jäätelö on kesäjuhlien ykkösjälkkäri.  Kondensoidus­ta maidosta val­mistat kermai­sen ja herkullisen jäätelön ihan itse. Vaihte­le makupareja ja löydä suosikkisi. Tämä lakritsin ja vadel­man yhdistel­mä on klassik­ko ja toimii aina.

Vesimeloni-kiivijäätelötikut

Raikas mehujää syntyy tuoreista hedelmistä. Nämä vesimeloni-kiivimehujäät hurmaavat ulkonäöllään ja maullaan.

Marjoilla ja pistaasilla täytetyt gluteenittomat letut

Muurinpohjaletut maistuvat etenkin kepeän kasvisgrilliaterian päätteeksi. Jos kaipaat lettujen kanssa jotain uutta, kokeile pistaasitahnaa. Täytä letut marjoilla ja pistaasilla. Kun teet gluteenittomat letut, ne maistuvat kaikille.Voit valmistaa letuista ja täytteistä myös lettukakun. Paista silloin lettuja ainakin tuplamäärä.

 

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grilliruoka hurmaa herkuttelijat – katso Kotilieden parhaat grillireseptit!

Grillimestari Salosta

Yksi meidän perheemme ja erityisesti nuorimman sukupolven herkku puuttuu: grillatut maissintähkät voisulan kanssa. Kohta on taas aika!

iltapala kokki

Onko joku muukin kokellut tehdä grillin päällä lämpimiä voileipiä?Lapset rakastaa niitä päälle voi laittaa tomattia ,ja juustoa,ruohosipuli käy tai ohuesi leikatut sipuli renkaat esimerkkinä.Itse kukin voi kokeilla omia versioitaan.Leipä laitetaan ritilän päälle niin että juusto alkaa sulaa,Ruisleipä on aivan ihanaa näin ,herkkä vatsaisempi tekee vaaleasta leivästä.Ps.edellis päivän aterialta jääneet kuoriperunat halkaistaan voidellaan grillikastikkeella ja paistetaan vaikka makkaran lisäkkeeksi helppoja nopea lisä.

herkkupeppu

Meillä on usein tapana grillata ruisleipää. Päälle laitetaan tosin tonnikalatahnaa, jossa siis tonnikalaa, majoneesia, sitruunamehua, sitruunapippuria ja hippunen sokeria…todella hyvää! 🙂

Yllättävänhyvää

Brasilianmatkalla sain grillattuja ananasviipaleita lihan kanssa. Niihin oli ripotelutu kanelia päälle. Ne oli tuoretta ananasta viipaloituna, eikä mitään renkaita Dolepurkista. Todella mehukkaita pihvin kyytipoikia!

liru

Ihmetyttää tuo grillin äärellä seurusteleminen. Mielestäni kaikilla on mukavampaa kun ruoat ovat valmiina ja kaikki istuvat pöydän ääressä eikä kenenkään tarvitse olla työssä kun muut nauttivat.

Sisällä on mukavampaa

Smaa mieltä Iirun kanssa. Se on semmoinen klisee se grillin äärellä seurusteleminen ja herkutteleminen. Niin taidetaan loppujen lopksi tehdä vain lehtijutuissa. Kun menen kylään, tykkään, että saan istuutua katettuun pöytään ja seurustella isäntäperheen ja muiden vieraiden kanssa. Siis saan syödä sisällä. Samoin teen itse, kun kutsun vieraita. Ei tarvitse huitoa hyttysiä eikä palella. Yleensähän ainakin naiset pukeutuvat aika kevyesti kesäisiin juhliin.

Vastaa käyttäjälle iltapala kokkiPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.