Grillivartaat x 15 – parhaat vartaat, kasviksista, kalasta, kanasta, lihasta ja hedelmistä

Grillivartaat ovat helppoa ja herkullista kesäruokaa. Vartaissa kypsyvät kätevästi niin liha, kana, kala ja kasvikset kuin jälkiruokakin.

Grillivartaat voi valmistella jo etukäteen ja niitä voi varioida makujen ja mielihalujen mukaan. Rennoissa grillijuhlissa vartaat syödään ronskisti sormin.

Lue myös: 9 ruokalajin grillijuhlat: opettele kokonaisen broilerin ja kalan grillaus

Grillivartaat porsaanlihasta – possuvartaat

 

Varraslihoja

Possuvartaat tehdään possun sisäfileestä, joka pujotellaan vartaisiin ja sivellään aasialaisittain maustetulla kastikkeella. Aasialainen maustekastike antaa makua myös miedon makuiselle broilerinlihalle. Possu- ja broilerivartaiden kaveriksi sopii itämainen salaatti sekä mausteinen thaikastike ja pähkinäinen sataykastike.

Lampaan ulkofileestä syntyvät mehevät, mausteiset lammasvartaat, jotka tarjotaan vehnätortillojen, rucolan ja ranskankerman kera.

Grillivartaat tehdään makkarasta

Makkarat päätyvät grilliin ja grillistä suuhun useimmiten sellaisenaan, mutta vaihteeksi makkaratkin voi grillata vartaissa. Tulisiin makkaravartaisiin voi koota useampaa erilaista, laadukasta grillimakkaraa, kuten chorizoa, bratwurstia ja balkania. Maustemakkaravartaiden kanssa maistuvat mehevät uunipunajuuret juustokastikkeella.

Tee grillivartaat näin: pujottele makarapalojen väliin vihanneksia, kesäkurpitsaa, paprikoita tai vaikkapa tuoretta ananasta tai vesimelonia. Grillin lämpö tuo hedelmistä esiin makeuden, joka sopii hyvin yhteen mausteisen makkaran kanssa.

Padron-grillipaprikat ovat tuttuja espanjalaisista tapaspöydistä. Yhdessä makkaran kanssa niistä syntyvät herkulliset grillatut paprika-makkaravartaat kylmän oluen kylkeen.

Kala- ja äyriäisvartaat maistuvat kaikille

Myös kalaa voi grillata vartaissa ja kalavartaat ovatkin mukavan kevyttä kesäruokaa. Sitruunaisiin kalafileevartaisiin voi käyttää esimerkiksi kuhaa, siikaa, ahventa tai lohta. Lisukkeeksi sopivat uudet perunat ja tuoreilla yrteillä maustettu majoneesi.

Kala-kasvisvartaisiin pujotellaan vuorotellen kirjolohta, silakkaa, paprikaa, punasipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja tomaattia.

Rapuvartaat tehdään herkullisista jättikatkaravuista ja maustetaan kastikkeella, jossa maistuu Aasian makukirjo: chili, sitruunaruoho, inkivääri, korianteri ja limetti.

Vegevartaat tehdään kauden kasviksista

Maukkaat kasvisvartaat syntyvät kesäkurpitsasta, halloumista sekä paprikasta. Kasvisvartaat tarjotaan wasabilla maustetun majoneesin kera.

Kukkakaalista tulee täydellistä grillissä. Nämä grillatut itämaiset kukkakaalivartaat dipataan katalonialaiseen, manteleista valmistettuun salvitxada-kastikkeeseen.

Sienivartaat kootaan herkkusienistä, jotka kypsyvät kätevästi varrasvaijerissa. Grillatut herkkusienet saavat makua, kun ne upottaa hetkeksi helppoon mausteliemeen.

Jälkiruokavartaat tarjotaan jäätelön kanssa

Grillaaminen antaa vesimelonille uudenlaisen vivahteen, hedelmän makeus korostuu ja rakenteesta tulee napakampi. Grillatut vesimelonivartaat ja minttu-jogurttikastike maistuvat tuhdin grilliaterian raikkaana päätöksenä. Melonivartaat voi tarjota myös vaniljajäätelön kanssa.

Ananas on grillattavien hedelmien klassikko.  Renkaina grillaamisen sijaan ananaksen voi paloitella ja palat seivästää vartaaksi ja tarjota monenlaisin höystein. Kokeile vaikkapa ananas-halloumivartaita tai grillattua ananasta rommikinuskin kera.

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillivartaat x 15 – parhaat vartaat, kasviksista, kalasta, kanasta, lihasta ja hedelmistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X