Ruoka

Hankolaisen Mian taidokkaat taideleivät hurmaavat somessa – katso lumoava video 

Hapanjuurileivän koristelu on noussut suureksi trendiksi. Toinen toistaan upeampia leipiä voi ihastella Instagramissa leivontaharrastajien sivuilla. 

Hapanjuurileivän koristelu vie hapanjuurileivonnan uudelle tasolle. Leivän leivonta ei ole enää vain hyvänmakuisen leivän tekemistä, vaan superharrastajat ovat vieneet leivän leipomisen askeleen pidemmälle. Leivän pinta koristellaan ohuin viilloin upean näköiseksi.

Kaikki alkaa hapanjuurileivästä

Hapanjuurileivän koristelu ei onnistu, jos ei ensin opettele tekemään oikeanlaista leipää. Hapanjuurileipä käyttäyy leivottaessa eri tavoin kuin hiivalla leivottu leipä. Hapanjuurileivän prosessi kannattaa opetella ensin, ja sitten ryhtyä taiteelliseksi.

Hapanjuurileivän pinnan saa muotoilun avulla todella pinkeäksi. Olennaisinta on opetella leivän leipomisen prosessi, jotta muotoilu onnistuu ja pinnasta tulee juuri sopivan kimmoisa viiltelyyn. Sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.

Lue myös: Hapanjuurileipä on nosteessa: ”Nousukäyrä on jyrkkä. Koukkuun jää ensimmäisestä puraisusta!”

Hapanjuurileivän koristelu ammattilaisen ottein

Hankolainen Mia Nyberg aloitti hapanjuurileivonnan 2 ½ vuotta sitten. Mian ystävä oli laittanut hienon lehtikuvioisen leivän kuvan Facebookiin.

Käsityöihmisenä Mia oli heti myyty.

”Tämähän on liian hyvä ollakseen totta. Voin saada parasta leipää, mitä on olemassa, ja samalla toteuttaa taiteellisuuttani. Se oli heti menoa”, Mia kertoo.

Miakin opetteli ensin hapanjuurileivonnan salat. Prosessin opettelu vie aikansa, jotta tajuaa mistä hapanjuurileivonnassa on kysymys.

”Oma tarinani eteni niin, että ostin hapanjuurileivonnan vallankumousta Suomessa toteuttavan Eliisa Kuuselan Leipävallankumous-kirjan, ja opettelin alusta alkaen hapanjuurileivän leivonnan prosessin. Liityin myös Hapanjuurileipurit -ryhmään Facebookissa. Siitä alkoi oma tarinani ja Vilda Surdegen -sivujen tarina”, Mia kertoo. 

Mian @vilda_surdegen Instagram-sivuilla on jo yli 35 000 seuraajaa. Oheisessa videossa Mia  näyttää miten koristeviiltely tapahtuu. Videon katsomiseen tarvitset Instagram-sovelluksen. 

Ohjeen hapanjuuritaikinan tekemiseen löydät tästä linkistä. 

Hapanjuurileivän koristelu – 6 parasta vinkkiä 

 1. Tee vehnäpohjainen leipä, jossa on korkeintaan 10–15 % täysjyvää.
 2. Taikinan pinta muotoillaan pinkeäksi, jotta myöhemmin voit viiltää leipää. Harjoittele muotoilemista uudestaan ja uudestaan. Hae oppia tarvittaessa esimerkiksi Youtubesta.
 3. Laita muotoiltu leipä koriin ja kylmälepoon yöksi. Hyvä jääkaapin lämpötila on 4 astetta. Kylmää leipää on helpompi viiltää.
 4. Viillä partakoneen terällä. Se toimii parhaiten koristeviilloissa. Jonkinlainen varsi tai pidike helpottaa viiltämistä ja estää haavoja.
 5. Jauhota leivän pinta jauhoseoksella, jossa on puolet riisijauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Tasoita jauhopinta kädellä. Alussa voit piirtää apuviivoja hammastikulla tai vetää apulinjoja ompelulangalla. Kun varmuutta alkaa olla riittävästi, voit alkaa improvisoida ja antaa mielikuvituksen lentää.
 6. Jotta opit ymmärtämään, miten viiltojen syvyys vaikuttaa lopputulokseen, tee seuraava testi.
  Leipä 1: Tee ainoastaan pinnallisia viiltoja (n. 5 mm) koko leipään.
  Leipä 2: Tee sekä pinnallisia 5 mm:n viiltoja että oikein syviä viiltoja, jotka ovat 10–15 mm.
  Leipä 3: Tee ainoastaan syviä viiltoja (10–15 mm).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hankolaisen Mian taidokkaat taideleivät hurmaavat somessa – katso lumoava video 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.