Ruoka

Hapankaali on monikäyttöinen superraaka-aine – syö hapankaalia sellaisenaan tai upota se keittoon, pataan tai piirakkaan

Hapankaali valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Hapankaalin valmistaminen on helppoa, eikä välttämättä vaadi kasvisten lisäksi kuin suolaa ja käymisastiaksi sopivan lasipurkin.

Hapankaali hellii niin suolistoa kuin makunystyröitäkin. Käymisteitse valmistettu hapankaali sopii herkutteluun sellaisenaan, mutta myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Lue myös: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

Hapansäilöntä perustuu maitohappobakteerien aikaansaamaan käymiseen, jolloin tuotteen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta estyy. Se on ikivanha säilöntämenetelmä, jonka tarkoituksena on ollut säilöä talteen kesän satoa talvikuukausien varalle ja turvata joidenkin ravintoaineiden, kuten C-vitamiinin saanti. 

Nyt hapankaali on jälleen trendikästä. Se maistuu niin herkkusuille kuin hyvinvoinnistaan kiinnostuneillekin.

Hapankaalissa, kuten monissa muissakin fermentoiduissa ruoissa on tallella maitohappobakteereja, joiden uskotaan tekevän hyvää suolistolle ja lisäävän hyvälaatuisten bakteerien määrää. Erityisesti herkkävatsaisten kannattaa suosia hapankaalia, sillä se saattaa tuoda helpotusta ärtyvät suolen oireyhtymän vaivoihin, kuten ilmavaivoihin ja turvotukseen.

Hapankaali – hapankaalin valmistus on helppoa mutta vaatii aikaa

Hapankaalia voi ostaa kaupasta valmiina ja sitä on tarjolla myös kurkumalla tai chilillä maustettuna. Hapankaalia voi valmistaa myös alusta alkaen itse.

Hapankaalin valmistus kotioloissa on helppoa, mutta hieman aikaa vievää. Se vaatii myös huolellisuutta, sillä kaikkien käytettyjen raaka-aineiden ja työvälineiden on oltava täysin puhtaita, jotta huonoja mikrobeja ei pääse pilaamaan tuotetta. 

Onnistuneen hapankaalin maku on hienostuneen hapan ja haju raikas. Homehtunutta tuotetta ei saa syödä.

Hapankaali on oiva lisuke esimerkiksi makkaran kylkeen, mutta sitä voi hyödyntää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Lisää hapankaalia esimerkiksi piirakoiden täytteeksi, keittojen höysteeksi ja pataruokien sekaan. Hapankaalilla voi piristää salaatteja, ja se sopii erinomaisesti myös hampurilaisten ja hodareiden täytteeksi.

Itse tehty hapankaali – kokeile myös korealaista kimchiä

Hapankaalin perusohjeella valmistettavaan hapankaaliin tarvitaan vain kaalia, porkkanaa ja suolaa sekä hiukan kuminaa mausteeksi. Valmiilla hapankaalilla pääsee herkuttelemaan muutaman viikon kuluttua valmistuksesta.

Marttojen ohjeella valmistettava hapankaali saa kullankeltaisen värin ja hurmaavan makunsa kurkumasta. Hapattimena käytetty Boris-juoma helpottaa hapankaalin valmistusta ja käymistä.

Kiinankaalista valmistettava, chilillä maustettu kimchi on korealainen vaihtoehto kotimaisesta valkokaalista valmistetulle hapankaalille. Se on korelaisten kansallisruoka, jota syödään aterialla kuin aterialla. Kimchiin tarvittavaa korealaista chilijauhetta eli kochugarua löydät aasialaisista ruokakaupoista.

Kaalikeitto on klassikko – tee se vaihteeksi hapankaalista

Borssikeiton seassa hapankaali on todellinen herkku. Vartissa valmiin härkisborssin juju piilee hapankaalissa, valmiissa juuressuikaleissa sekä härkäpavuista valmistetussa käyttövalmiissa kasviproteiinissa, härkiksessä. Smetananokareen sijaan soppa tarjoillaan kaurapohaisen fraichen tai soijapohjaisen tuorejuuston kera.

Mummolan hapankaalikeitto on maukas ja lämmittävä ruoka, jonka voi tehdä myös porsaan lavasta tai etuselästä. Keitto sopii leppoisiin kokkailuhetkiin, sillä se saa hautua liedellä vähintään parin tunnin ajan.

Myös karitsanpotkasta, valkokaalista ja hapankaalista valmistettu lammaskaalikeitto vain paranee, mitä pidempään sitä haudutat.

Kauniin punainen punajuuri-hapankaalikeitto saa väriä punajuuresta sekä punakaalista valmistetusta hapankaalista. Höyryävän kuuma keitto nautitaan borssikeiton tapaan smetananokareen ja suolakurkkukuutioiden kera.

Jos kaipaat arkiruokarepertuaariisi pientä jujua kokeile aasialaisittain maustettua kaalikeittoa. Kaalikeitto kolmesta kaalista on helppo ja maukas arkiruoka. Tässä kaalikeitossa maistuvat varhaiskaali, lehtikaali ja hapankaali. Inkivääri, chili ja kookosmaito maustavat keiton maukkaaksi. 

Korealainen lihakeitto saa muhkean maun kimchistä, misotahnasta ja inkivääristä. Chilillä maustettua kimchiä lisätään lihakeittoon oman maun mukaan. 

Piirakka maistuu iltapalaksi, kimchillä täytetty hampurilainen perjantaipurtavana

Piilota hapankaali piirakkaan kinkun tai sienten kaveriksi. Sieni-hapankaalipiirakka riisuu aseista ainakin hapankaalin ja sienten ystävät. Maukaspohjainen, smetanainen hapankaali-sienipiirakka maistuu myös oluen ja makkaran kaverina.

Voitaikinaan kääritty kinkku-hapankaalipiirakka käy sekä iltapalaksi teekupposen kylkeen että maittavaksi vierastarjottavaksi kahvipöytään. Voilla ja kermalla mehevöitetty kaalitäyte ja rapea voitaikinakuori ovat ihania yhdessä.

Kanahampurilainen kätkee sisäänsä meheväksi paneroidun broileripihvin, pikkelöityjä kurkkuja, chilimajoneesia sekä korealaista kimchiä. Kiinankaalista valmistetun aidon kimchin voit korvata myös hapankaalista valmistetulla ja chilillä maustetulla hapiskimchillä.

Hapankaali – mehevät pataruoat

Hapankaalipossu on herkkusuille vaan ei hätähousuille. Valkokaalista, hapankaalista sekä porsaanlavasta valmistettu, valkoviinillä muhevoitettu uuniruoka muhii meheväksi kolmisen tuntia. Sekoita ainekset vuokaan, nosta uuniin hautumaan ja heittäydy sohvalle köllölleen odottelemaan herkkuruoan valmistumista.

Soilen hapankaalipata on herkullista talviruokaa, josta savustettu siansivu tekee uskomattoman mehevän. Hissukseen uunissa hautuva pataruoka maustetaan katajanmarjoilla ja laakerinlehdillä.

Lammaskaali on klassisten herkkuruokien aatelia ja Norjan kansallisruokaa. Lampaan- tai karitsanlavasta valmistettu pataruoka vaatii aikaa, mutta on vaivan väärtti. 

Lue myös Anna.fi: Syksyn mehevimmät kaaliruoat – reseptit koko viikoksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hapankaali on monikäyttöinen superraaka-aine – syö hapankaalia sellaisenaan tai upota se keittoon, pataan tai piirakkaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.