Harrin juustokakku

Kirkkonummelainen Valkosen perhe ei kärsi juustokakun puutteesta. Siitä pitää huolen isä Harri, joka innostui kokkailusta pari vuotta sitten. Katso täältä Harrin ihanan juustokakun ohje!

Kokkailuinnon syvemmäksi syyksi Harri epäilee keski-ikäistymistään, ei sitä, että vaimo olisi nalkuttanut miehelleen siitä, ettei tämä osallistu ruoanlaittoon.

-Suomalainen mies ei tee painostuksen alla mitään. Se vaatii oman inspiraation. Iän mukana henkisiä arvoja tulee ajateltua enemmän. Onnistumisen ilo ja halu tehdä muille hyvää vaikuttavat myös, Harri vakuuttaa.

Jostain syystä Harri villiintyi leipomaan juuri juustokakkuja. Tässä suussa sulavassa yksilössä hän on korvannut osan sitruunamehusta sitruunamarmeladilla.

Lue lisää Kotilieden numerosta 17/2008.

Kuka teidän perheessänne kokkaa? Kuinka miehiä saisi innostettua ruoanlaiton pariin?

Harrin juustokakku

Pohja: 150 g voita/margariinia, 1 dl sokeria, 1 kananmuna, 3,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 sitruunan kuori.

Täyte: 300 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 dl maitorahkaa, 1,5 dl perunajauhoja, 2 dl sokeria, 3 tl vaniljasokeria, 0,5 dl sitruunahilloa, 2 sitruunan mehu, 4 keltuaista, 4 valkuaista.

Vadelmakastike: vadelmia, vettä sokeria.

Valmistus: vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita ne seokseen. Raasta hienoksi sitruunan kuori ja lisää seokseen. Sekoita tai nypi taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja pane se kelmun sisällä jääkaappiin tunniksi.

Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä vuoan reuna paikalleen siten, että paperin reunat jäävät ulkopuolelle. Paperin reunoja ei kannata leikata, koska ne estävät mahdollisen nesteen valumisen uunin pohjalle. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalla olevan leivinpaperin päälle ja reunoille noin 5 sentin korkeudelle.

Sekoita täytteen ainekset valkuaisia lukuun ottamatta tasaiseksi seokseksi. Vaahdota valkuaiset ja sekoita varoen muuhun täytteeseen tasaisesti. Kaada täyte vuokaan ja painele varovasti pohjataikinan reuna samalle tasolle täytteen kanssa.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa 45–55 minuuttia (kiertoilmauunissa 45 minuuttia). Jäähdytä kakku ja irrota vuoasta.

Sekoita sauvasekoittimella vadelmat hienoksi. Lisää vettä, jotta saat kastikkeesta juoksevaa. Lisää sokeria maun mukaan. Jokusen vadelman voit säästää kakun koristeeksi.

Avainsanat

Keskustelu

Meillä kokkaan minä eli nainen. Mieskin tarttuu kauhaan tarvittaessa, mutta useimmiten perheen aikataulut ovat sellaiset, että olen aikaisemmin kotona ja teen siis ruokaa nälkäisille. Mitään periaatteellista hanttiinpanemista järjestelyyn ei sisälly, mutta kirkkonummelaismiehen saaman kokkailukipinän paloa ei ehkä ole vielä sattunut kohdalle. Miehet kokkaisivat enemmän, jos sekä tytöt että pojat perheissä opetettaisiin leipomaan ja tekemään ruokaa. Väitän, että julkkismieskokeista huolimatta moni meistä taviksista pitää ruoanlaittoa vielä enemmän akkojen asiana.

järkytyn kun sana ei mene perille, ei sokeria hapanmaitotuotteisiin, juustokin on piimätuotteesta valmistettu, jo 1986 v. Terveiden Elämäntapojen Edistämislehti, eli TEE-lehti lääkärikonferenssissa toi tutkimustulokset, professoritasoiset,siis ei sokeria piimätuotteisiin, ehkäiset näin lihomisen ja mahdollisesti eril.sairauksilta säästyt kuten esim.syövältä, kokemustakin on lähipiirissä.

Mitä on kaktusolut? Artikkelissa kerrottiin perheen isän ja poikien juovan sitä aterialla. Nuorin pojista on 15-vuotias. Jos ko. oluessa on alkoholia, niin enpä sitä alaikäiselle tarjoaisi. Johan sen kieltää lakikin, joka puhuu alkoholin välittämisestä alaikäiselle. Toki tiedän, että eri perheissä on eri säännöt ja tulkinnat.

Hohhoijaa, minä olen jotenkin kyllästynyt näihin ”nykymieskin ossaa laittaa ruokaa” -juttuihin. Käytännössä minä laitan meillä 90 % ruuastamme, mutta kun olen joskus poissa pidempään laittaa meillä kyllä miesväki (mies ja 2 poikaa) jotain sörsseliä itselleen vatsantäytteeksi – sanoisko sitä sit ruuanlaitoksi. Ja parhaat huippukokithan ovat tunnetusti miehiä, joten antaa vaan miesten kokkailla minun puolestani pihvejä ja muuta meille naisille- kyllä tie minunkin sydämeeni vatsan kautta kulkee! Jos minä satun viemään puintikauden aikana sanotaan nyt 20 kertaa traktorin ja peräkärryt puintipellolle ja palaan sitten kotiin vaihtamaan kuivuriin seuraavaa viljaerää kuivattavaksi miehen jäädessä puimaan, niin tasan tarkkaan ei mistään lehdestä tule toimittajaa kuvaamaan miten ”nykynaiset ne osaa käyttää koneita ihan yhtä hyvin kuin miehet ja lässyti-lässyti”. Eikähän niitä jutuntekijöitä paloa minun rankapuusavotoillanikaan ole nähty. Että semmonen fiilis tulee noista ”mies huushålleeraa”-kirjoituksista.

Ihan totta. Eri perheissä on eri tavat. Ja ei nyt ole ehkä kovin nykyaikaa ihmetellä kokkaavaa miestä. Se ei enää ole mikään kummajainen, ei edes harvinainen.

Voi hyvänen aika!!!!!!!
Mun isä oli syntyny 1912 ja ison perheen vanhin,hän oli leiponu lapsena rieskaa ja pullaa tuolilta kun ei yltäny pöydälle asti.Hän oli hyvä ruoan laittaja,eikä meidän suvussa kukaan ihmettele kuka mitäkin tekee,isä sanoi että kaikki tekee kaikkea,halkopinon päältä minäkin aloitin hevosen valjastuksen,kun en yltäny muuten.
Siskoni ajoi moottoripyöräkortin 1956,taftihameet heilu kun hän tansseihin lähti ja ”saumat” hiilellä piirteli,kun ei ollu nailonsukkiakaa…….
Sama linja suvussa jatkuu….kaikki tekee kaikkea,sukupuoleen katsomatta.SUOSITTELEN..

Kommentoi juttua: Harrin juustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X