Helppo jouluateria syntyy hetkessä – kalaleivät, viikunapossu, pähkinäiset punajuuret ja kuusi muuta joulupöydän makua
Herkullinen jouluateria ei vaadi viikkojen etukäteisvalmisteluita. Viime tipassakin loihdit juhlan pienelle porukalle.
Tarjoa joulupöydässä alkupaloina
Jouluaterian elegantti alkuruoka on lumenvalkoinen juureskeitto, jonka voi tehdä maa-artisokasta, palsternakasta tai mustajuuresta. Soseuttaa keitto itse juureslohkoista tai oikaise valmiilla juuressoseella.
Lihansyöjä täytelöittää keiton savuporotuorejuustolla ja viimeistelee pinnan suikaloidulla savuporolla, kasvissyöjä valitsee yrttituorejuuston ja paistetut sienet.
Resepti: Kuohkea juureskeitto
Joulun kalapöydän parhaat maut voi tarjota myös pienten saaristolaisleipien päältä. Sillileipä kokoaa yhteen rosollista tutut raaka-aineet, graavisiika saa seurakseen omena-, etikkakurkku ja tuorekurkkukuutioita sekä silputtua tilliä.
Lohileipä puolestaan päällystetään graavilohesta ja piparjuurituorejuustosta pyöräytetyllä tahnalla ja viimeistellään mädillä.
Resepti: Kolme kalaleipää
Jouluna pääruoka syntyy possun sisäfileestä
Unohda mittavat kinkunpaisto-operaatiot ja siitä aiheutuva stressi. Pienemmälle juhlaväelle riittää mainiosti uunipaahdettu porsaan sisäfilee, joka valmistuu tunnissa. Paistoliemestä tehdään vielä makea viikunakastike, jonka jouluinen makumaailma saa juhlavieraat hykertelemään onnesta.
Resepti: Viikunapossu
Joulun juuresruokien ei aina tarvitse olla perinteisiä laatikoita. Seesamilantut paistetaan pannulla voissa, maustetaan inkiväärillä sekä siirappilorauksella ja viimeistellän paahdetuilla seesaminsiemenillä. Uunipaahdetut punajuurilohkot puolestaan saavat luonnetta rouhituista saksanpähkinöistä.
Reseptit:
Jos haluat perinteisten joulun makujen lisäksi juhlapöytään myös hieman eksoottista twistiä, on itämainen uunilohi valintasi. Hieraise lohifileen pintaan inkivääri- ja sitruunaruohotahnaa, limettiä sekä chilikastiketta ja nosta uuniin kypsymään. Helppoa, hyvää ja valmista puolessa tunnissa.
Resepti: Lohta itämaiseen tapaan
Perunalaatikon imellyttäminen vie tunnetusti oman aikansa, joten mitäpä jos tarjoaisit perunat tänä vuonna ihan toisessa muodossa. Sienten ja sipulin kera paistetut perunat ovat valmiita käden käänteessä, kun keität perunat valmiiksi jo edellisenä päivänä. Nappivalinta erityisesti lohen lisukkeeksi!
Resepti: Sieniä ja perunaa
Jälkiruoka
Puolukat kuuluvat joulun makuihin. Kesytä niiden kirpeys piparkakuilla ja pehmeällä mascarpone-jogurttivaahdolla. Valmiit macaron-leivokset ovat juhlava lisä jälkkärin päällä.
Resepti: Puolukaherkku
Maailman helpoin jäätelö syntyy vain kahdesta aineesta: kermavaahdosta ja purkillisesta kondensoitua maitoa. Et tarvitse edes jäätelökonetta, sillä jälkkäri jäätyy pakastimessa ihan itsekseen. Joulun makua saat sekoittamalla joukkoon pähkinäpraliinia, aprikoosihilloa sekä ripauksen kanelia.
Resepti: Aprikoosijäätelö
Kommentoi
Kommentoi juttua: Helppo jouluateria syntyy hetkessä – kalaleivät, viikunapossu, pähkinäiset punajuuret ja kuusi muuta joulupöydän makua