Helppoja kalaruokia

Ahvenkettoa, kuhapihvejä, fenkolisilakoita, lohihampurilaisia… Kalasta syntyy monta nopeaa, helppoa ja terveellistä arkiherkkua.

Kalakeitto on arkiruokien klassikko, josta riittää yleensä useammalle aterialle. Keväinen ahvenkeitto tehdään kesäkeiton tapaan. Pinaatin korvaa rautapitoinen nokkonen, ja kalaksi sopivat vaikka itse mökkirannasta narratut ahvenet.

Ahvenfileet voi kypsentää myös uunissa. Kermaiset ahvenfileet haudutetaan sinapilla terästetyssä kermakastikkeessa, maustetaan tillillä ja ruohosipulilla ja tarjotaan uusien perunoiden kanssa.

Kuuman kesäpäivän kevyeksi lounaaksi riittää salaatin kera tarjottu kala, kuten pariloitu siika ja fenkoli-omenasalaatti.

Maukkaat kalapihvit tehdään kuhasta, maustetaan yrteillä ja tarjotaan kevyenä ateriana erilaisten dippikastikkeiden ja raikkaan salaatin kera.

Yrttitäytetyt kuharullat täytetään parmesaanilla ja tuoreilla yrteillä, kuten ruohosipulilla ja basilikalla. Kuharullien kera maistuu tillillä maustettu perunamuusi ja kirvelikastike.

Silakka on edullinen arkikala, josta voi valmistaa perinteisiä silakkapihvejä tai vaikka lehtipersiljalla ja puolukoilla höystettyjä fenkolisilakoita.

Jos tuoretta kalaa ei ole saatavilla, voi hyvän arkiaterian loihtia myös pakastekalasta. Seesami-juustopaneroitu seiti on maistuu vaikka pinaatilla ja parmesaanilla maustetun perunamuusin kera.

Uusia kalaruokia lohesta

Uunilohi on vaivaton arkiruoka, jonka voi vaihteeksi maustaa aasialaisittain inkiväärillä, limetillä ja sitruunanruoholla. Inkiväärilohi tarjotaan samassa lämmössä kypsennettyjen uunitomaattien kera lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kevyt kala-ateria kypsyy höyryttämällä. Höyrytetty lohi kuorrutetaan tuoreista yrteistä, chilistä, inkivääristä ja valkosipulista pyöräytetyllä mausteseoksella.

Savulohi-parsarisotto on italialaisen klassikkoruoan keväinen versio, joka syntyy helposti valmiiksi kypsennetystä lohesta. Risottoa maustavat valkoviini, curry, sitruuna ja ruohosipuli.

Barbecuelohi kypsyy nopeasti grillissä tai parilapannulla. Lohen kaverina maistuvat uudet perunat ja raikas kurkkukastike.

Lohihampurilaisilla voi herkutella vaikka perjantai-iltana. Lohipihvit tehdään itse jauhetusta lohesta, maustetaan kapriksilla ja paistetaan vaikka muurikalla tai lettupannulla. Herkkupurilaiset kruunataan raikkaalla tilli-jogurttikastikkeella.

Lisää ruokaideoita kalan ystäville:
Kalaruokaa kevyesti ja helposti
Juhannuksen kalaherkut
Ahvenreseptejä kesäkeittiöön
Kalaruokia kevätkaloista
Ruoka.fi: Edullista ruokaa kalasta

Kuvat: Tommi Tuomi ja Kristiina Kurronen / OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Helppoja kalaruokia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X