Näitä jäätelöitä jonotetaan Helsingissä kuin ämpäreitä – onko kyseessä Suomen paras tötterö?

Helsingin jäätelötehdas on ilahduttanut helsinkiläisiä jo sadan vuoden ajan. Yrittäjä uskoo tietävänsä syyn, miksi jäätelöjonoon palataan yhä uudelleen.

Kun Helsingissä paistaa aurinko, Kaivopuistonrannassa kiemurtelee pitkä jono. Moni paikallinen tietää jo tässä kohtaa, mistä jonosta puhutaan: Helsingin jäätelötehtaan kioskin tötteröjonosta tietysti!

Vuosikymmenten saatossa Helsingin jäätelötehdas on tehnyt itsestään stadilaisen klassikon, jonka tötteröitä tullaan jonottamaan niin läheltä kuin kaukaa. Vuosi 2022 on yritykselle erityinen, sillä Suomen vanhin jäätelötehdas täyttää jo 100 vuotta.

Lue myös: Itse tehty jäätelö – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit kotijäätelön tekoon

Venäjän vallankumous toi jäätelöosaajat Suomeen

Koko satavuotisen historian ajan yritys on pysynyt samassa suvussa. Linda Magi on jäätelötehtaan yrittäjä jo neljännessä polvessa. Hän kertoo suvun olevan alun perin Italiasta, mistä osaaminen artesaanijäätelöiden valmistukseen on peräisin.

Legendaarisen jäätelötehtaan historia liittyy itse asiassa Venäjän vallankumoukseen. Magin sukulaiset olivat asettuneet ensin Venäjälle tekemään kipsitöitä, mutta muuttivat Pietarista Suomeen vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen.

”Tarina kertoo, että sukulaisemme hyppäsivät viimeiseen laivaan, joka Venäjältä lähti pois ja päätyivät Helsinkiin”, Magi sanoo.

Jäätelöbisnes sai alkunsa vuonna 1922, jolloin Magin suvun veljekset alkoivat myydä itse valmistamaansa jäätelöä kesäkaudella. Muita toimijoita ei ollut. Ensimmäinen jäätelökärry sijaitsi Keskuskadulla Helsingissä.

Siitä asti Helsingin jäätelötehtaan liiketoiminnot ovat kulkeneet polvelta toiselle. Insinööritaustainen Magi hyppäsi saappaisiin viime marraskuussa.

Nykyään toimipisteitä on Helsingissä yhteensä seitsemän. Jäätelöt puolestaan valmistetaan Espoossa Koskelontiellä.

Minttusuklaa ja laku ovat myyntihittejä

Suomalaiset tunnetaan jäätelön ympärivuotisina suurkuluttajina. Magi kertoo, että innokkaimmat Helsingin jäätelötehtaan fanit saapuvat kärkkymään kioskin avaamista jo silloin, kun kevätaurinko ensi kerran ilmoittaa itsestään.

”Suomalaiset ovat siinä mielessä hassua kansaa, että alamme saada ensimmäisiä viestejä jo maaliskuussa, että milloin kioski aukeaa. Silloin on yleensä vielä metri lunta ulkona”, Magi sanoo.

Kun kesä viimein koittaa, Magin mukaan kioski myydään kokonaan tyhjäksi parhaimpina päivinä.

”Niin paljon kuin mahtuu jäätelöä, kaikki menee.”

Magin mukaan kaikkein myydyimpiä makuja ovat minttusuklaa, laku, päärynä ja tavallinen suklaa. Lisäksi jäätelöpuikot ovat todella suosittuja. Käsityönä valmistettavien jäätelöiden reseptiikka on pysynyt samana jo sata vuotta.

”Vaniljapuikot ovat samoja, mitä myimme suomalaisille jo sotavuosina”, Magi sanoo.

Jonotus kuuluu konseptiin

Jäätelökioskeja on Helsingissä lähes joka kadun kulmalla, mutta vain harva on moinen herkkusuiden pyhiinvaelluskohde. Mikä erottaa Helsingin jäätelötehtaan muista?

Magi uskoo, että moni palaa Kaivarin kioskille nostalgiasyistä. Helsingin jäätelötehtaan kioskeille on tuotu lapsenlapsia ja sukulaisia, jotka sittemmin palaavat omien jälkeläistensä kanssa yhä uudelleen ja uudelleen.

Jäätelö on myös aina ollut saman makuista, suomalaiseen suuhun sopivaa. Pallot ovat valtavan kokoisia ja värikkäitä.

”Se on sellainen elämys, että tullaan siihen kioskille jonottamaan ja siinä on upeat maisemat, varsinkin Kaivopuistossa. Kyse ei ole pelkästä jäätelöstä, vaan koko konseptista.”

Viime aikoina Kaivopuiston kioskilla on kuitenkin yritetty jouduttaa palvelua: kassat on uusittu ja töissä on aina neljä henkilöä.

”Jono saattaa näyttää hurjalta, mutta uudet kassat nopeuttavat kyllä jäätelön saantia.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näitä jäätelöitä jonotetaan Helsingissä kuin ämpäreitä – onko kyseessä Suomen paras tötterö?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X