Herkkuja luumuista ja kriikunoista

Aromikkaista kriikunoista ja luumuista syntyvät syksyn makoisat herkut. Kokosimme tähän Kotilieden herkullisimpia ja suosituimpia ohjeita.

Luumupuiden sinipunainen sato on kypsä korjattavaksi loppukesästä. Hyvänä vuonna luumu- ja kriikunapuista saa poimia ämpäritolkulla hedelmiä, joiden hyödyntäminen ja säilöminen vaatii kekseliäisyyttä.

Lue myös: Lumoavat luumureseptit

Luumuja salaattiin

Luumu piristää salaatin

Värikäs syyssalaatti on herkullinen alkusalaatti tai lounas. Salaatinlehdistä, punajuurista, cashewpähkinöistä ja sinihomejuustosta koottu salaatti saa makeutta ja raikkautta luumuista. Luumumehusta voi vielä keittää salaatille siirappimaisen makean kastikkeen.

Liharuoan mausteeksi

Luumu- tai kriikunachutney

Luumulla sivelty possu sopii sunnuntain päivälliseksi. Luumuchutney antaa pitkään kypsytetylle possulle eksoottisen pintasilauksen.

Jälkiruokaa luumuista

Luumuista syntyy maukkaita jälkiruokia. Niillä täyttyvät piirakat ja tortut. Luumujen makeus korostuu, kun niitä paahtaa uunissa.

paahdetut luumut

Pistaasimantelien kera paahdetut luumut sopivat syysaterian jälkiruoaksi jäätelön kanssa.

Luumukakku on pehmeä jälkiruokakakku, joka tarjotaan vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

luumukeikauskakku

Luumukeikauskakku on helppo leipoa ja onnistuu aina. Keikauskakussa on myös se hyvä puoli, ettei kakun ulkonäöstä tarvitse huolehtia laisinkaan. Aina syntyy kaunista. Viimeistele keikauskakku trendikkäästi pistaasipähkinällä.

helppo luumukakku

Helppo luumupiirakka on alkusyksyn mehevä herkkuleivonnainen, joka tarjotaan  vaniljajäätelön tai rommilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Luumusäilykkeitä syksyn varalle

Runsas luumusato kannattaa säilöä syysiltojen varalle. Kotitekoiset luumusäilykkeet hupenevat viimeistään joulun aikaan, ja ylimääräiset purnukat sopivat pieniksi ruokalahjoiksikin.

Mausteiset glögiluumut voi käyttää jälkiruokiin tai leivontaan, liemestä saa hyvän glögin pohjan.

Luumu- tai kriikunachutney on tulisen hapanimelä kastike, joka maistuu liharuokien kanssa.

Kriikunahyytelö

Luumu- tai kriikunahyytelö kruunaa kotimaisista tilajuustoista kootun juustotarjottimen.

Luumusta likööriä

Kirsikkaliköörin ohjeella voi tehdä makeaa hedelmälikööriä myös kriikunoista tai luumuista. Luumulikööri saa tekeytyä useamman kuukauden, joten alkusyksystä tölkitetty juoma valmistuu juuri sopivasti jouluksi.

Lue lisää luumuista:
Lumoavat luumureseptit
Luumupiirakka ja muut luumuleivonnaiset
Luumuhillo ja muut makeat luumuherkut
Ruoka.fi: Luumuclafoutis

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkkuja luumuista ja kriikunoista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X