Ruoka

Herkkupala on Etelä-Pohjanmaan ylistetty grilliruoka! Mätitahna sämpylän välissä herättää ulkopaikkakuntalaisissa ihmetystä

Herkkupala on Etelä-Pohjanmaan grillikiskojen oma ylpeys. Harva ulkopaikkakuntalainen kuitenkaan tilaa annosta.

Etelä-Pohjanmaalla sen tuntuvat tietävän kaikki, muualla Suomessa nimi ei sano mitään. Herkkupala on grilliruoka, jonka tilaaja on lähes poikkeuksetta pohjalainen.

”Ulkopaikkakuntalainen ei ota sitä koskaan”, seinäjokelainen grilliyrittäjä Jyrki Kalmu Jykän grilliltä kertoo.

Syynä ovat kummeksuntaa herättävät täytteet.

Herkkupala on hampurilainen, jossa ei ole pihviä lainkaan. Litteäksi grillatun hampurilaissämpylän välistä löytyvät viipale kinkkua, majoneesia, paistettu kananmuna ja mätitahnaa.

”Yhdistelmä on yllättävän hyvä. Mätitahnahan on vähän niin kuin halpaa kaviaaria”, Jyrki sanoo.

Hän on kuullut, että annoksen olisivat kehittäneet Seinäjoella 1960-luvulla Eiran grilliä pyörittäneet kaksi rouvaa. Tarinaa annoksen nimen takana grilliyrittäjä ei tiedä.

Keksintö osoittautui hitiksi.

Nykyään herkkupalaa tarjotaan lähes jokaisella Seinäjoen tai sen lähialueen grilleillä. Myös Seinäjoella ja Alajärvellä toimivalla Jykän grillillä herkkupala on kuulunut valikoimaan avajaisvuodesta 2002 lähtien.

Annoksen suosio on kuitenkin toimipisteissä eri mittaluokkaa. Seinäjoella herkkupaloja menee kaupaksi kymmeniä päivässä, Alajärvellä huomattavasti vähemmän.

”Alajärvi on jo niin kaukana Seinäjoelta, että siellä herkkupala ei ole tänä päivänäkään niin suosittu kuin Seinäjoella”, Jyrki sanoo.

Lue myös: Kioskien alkutaival oli täynnä tiukkoja sääntöjä – öisellä grillikioskilla taas saattoi saada nyrkistä 

Yllä oleva kysely näkyy evästeet hyväksyneille.

Helsingissä ei herkkupaloja tarjottu

Vantaalainen Johanna Luoma-Tuominen maistoi herkkupalaa ensimmäisen kerran 80-luvun puolivälissä lapsuuden kotipaikkakunnallaan Ilmajoella.

Lapsuudenperheellä ei ollut tapana käydä grillillä. Täysi-ikäistymisen jälkeen Johannalle ja hänen ystävilleen kehittyi perinne: ensin diskoon Seinäjoen Sorsanpesän Onnelaan tai Selmun konserttiin, sitten Eiran grillin tai ilmajokisen Hellin grillin kautta kotiin.

Herkkupalasta tuli porukan vakioeväs.

”Nuorena opiskelijana Helsingissä jouduin toteamaan, että herkkupala on todellakin eteläpohjalainen grillituote”, Johanna sanoo.

Herkkupalat oli siis tehtävä itse. Eteläpohjalainen grilliherkku maistui myöhemmin myös Johannan nyt jo aikuisille lapsille. Nykyään Johanna tekee puolisonsa kanssa herkkupaloja iltapalaksi tai nopeaksi lounaaksi.

Hyvässä herkkupalassa on Johannan mukaan rapeaksi grillattu ja litteäksi prässätty sämpylä, kunnolla paistettu kinkku, paistettu kananmuna, jossa on vetelä keltuainen, Kallen mätitahnaa ja hyvää majoneesia – ei muuta.

”Olin näkevinäni Lapualla grillin listalla ’herkkupalan’, johon oli lisätty kaikenlaista ylimääräistä. Aina voi yrittää”, Johanna sanoo.

Mätitahnan määrässä on oltava tarkkana

Herkkupala
Herkkupala kuuluu Jykän grillin neljän myydyimmän grilliruoan joukkoon. © Jykän grilli

Jykän grillillä herkkupalan valmistaminen noudattaa aina samaa kaavaa. Hampurilaisparilaan sujahtaa ensimmäiseksi halkaisijaltaan 16-senttinen sämpylä.

Grillattu sämpylä voidellaan majoneesilla. Päälle ladotaan kinkkusiivut, sitten mätitahna ja lopuksi paistettu kananmuna.

Tarkkana on oltava mätitahnan määrässä.

”Jos mätitahnaa on liikaa, ruoka muuttuu liian suolaiseksi. Sen jälkeen herkkupala on pikemminkin suolapala”, Jyrki Kalmu sanoo.

Sopiva määrä mätitahnaa on grilliyrittäjän mukaan noin kahdesta kolmeen ruokalusikallista.

Lue myös Seura.fi: Vaakon Nakki -grillikioskin elämän suola ovat olleet vakioasiakkaat jo 60 vuotta: ”Kun tutun auto kääntyy pihaan, osataan jo heittää ruoat tulemaan”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkkupala on Etelä-Pohjanmaan ylistetty grilliruoka! Mätitahna sämpylän välissä herättää ulkopaikkakuntalaisissa ihmetystä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.