Herkullinen kaalikeitto viidellä tavalla

Erilaiset kaalit ovat edullisia ja maukkaita raaka-aineita, joista syntyy keitto jos toinenkin. Käytä vaihdellen valko-, kiinan- ja kukkakaalia tai herkuttele hapankaalin ainutlaatuisilla aromeilla.

Hiljalleen haudutettu mummolan hapankaalikeitto ei petä koskaan. Meheväksi muhinut porsaanlapa saa seurakseen tuoreita kaalisuikaleita ja hapankaalia. Mausteiden kanssa ei turhia kikkailla, vaan kattilaan lisätään pippureita, laakerinlehtiä ja valkosipulia. Kahden tunnin hauduttamisen jälkeen suussa sulava keitto on valmis nautittavaksi.

265522-papukaalikeitto.jpg

Lihattomana vaihtoehtona maistuu sakea papukaalikeitto. Keiton valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä, jolloin pavut laitetaan runsaaseen veteen likoamaan. Seuraavana päivänä pavut, kaalisuikaleet ja sipulit keitetään miedolla lämmöllä. Aivan lopuksi joukkoon lisätään hentolehtistä kiinankaalia, joka ei kestä pitkää haudutusaikaa.

178724-borssi.jpg

Näyttävä borssikeitto on taatusti tuttu klassikkoruoka, jonka ainutlaatuinen maku on peräisin punajuuresta, valkokaalista ja etikasta. Kasviksia pursuavaan ruokaan tulee lisäksi palsternakkaa, selleriä ja tomaattisosetta. Makupalettia täydennetään lihaliemikuution, rakuunan ja sokerin avulla. Venäläiseen tapaan keitto saa ylleen smetananokareen, jonka täyteläisyys sopii mainiosti etikkaisen liemen rinnalle.

kukkakaalikeitto

Hienostunut kukkakaalikeitto ja korianteriöljy sopii juhlaillallisen alkuruoaksi tai kevyeksi pääruoaksi. Samettisessa sosekeittossa maistuvat kukkakaali, purjo, valkoviini ja ruokakerma. Halutessaan mukaan voi ripotella hieman vaniljaa juhlallisuutta lisäämään. Höyryävän kuuma annos viimeistellään raikkaalla korianteriöljyllä, jossa on häivähdys sitruksisuutta.

Lammaskaali

Perinteinen lammaskaalikeitto tunnetaan reilunkokoisista lihanpaloista, jotka ovat peräisin huolella haudutetusta lampaanpotkasta. Keittoon tulee myös 1,5 kiloa valkokaalia, joten kyseessä on todellinen kaalikeitto! Maukas liemi sekä lihan ja kasvisten runsaus tekevät keitosta tuhdin lounasruoan, joka vie taatusti kiljuvankin nälän.

Lisää meheviä kaaliohjeita:
Kaaliruokien klassikot
Kaalilaatikko ja muita kaaliherkkuja
Kaalilaatikko muuntuu mausteilla moneksi
Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla
Ruoka.fi: 3 x lehtikaalikeitto – näillä ohjeilla kokkaat helpotusta kaukokaipuuseen

Keskustelu

Kommentoi juttua: Herkullinen kaalikeitto viidellä tavalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X