Paras viikonloppuruoka – kokosimme 10 huippuhyvää lohturuokaa
Nopeus ja helppous ovat arkiruoan taikasanat, mutta viikonloppuna on onneksi aikaa kokkailla kaikessa rauhassa. Nämä kymmenen ruokaa sopivat täydellisesti viikonlopun herkkuhetkiin.
1. Paras bolognese valmistuu hitaasti hautuen
Spagetti jauhelihakastikkeella on arkiruokien kärkikastia, mutta kun sen valmistaa hitaasti hauduttaen, on kyseessä jo varsin fiini viikonloppuruoka. Pekonilla mehevöitettyyn bolognesekastikkeeseen lisätään juuresraasteet sekä punaviiniä.
Sitten ruoan annetaan hautua miedolla lämmöllä kannen alla ainakin pari tuntia, mielellään pidempäänkin. Pieni sokeriripaus taittaa tomaattien ja viinin happamuuden, joten täydellinen lopputulos syntyy maistellen ja mausteita maun mukaan lisäillen.
Resepti: Spagetti bolognese
2. Viikonloppuruoka: Fenkolirisotto maistuu paistetun kalan kanssa
Risotto on helppo ja nopea valmistettava. Se vaatii kuitenkin tekijältään jatkuvaa huomiota, mihin arkena ei aina ole rahkeita. Tämä risotto saa upean keltaisen värinsä sahramista.
Valkoviini, parmesaanijuusto ja nokare voita takaavat suussa sulavan maun. Fenkolirisotto on herkkua sellaisenaan, mutta se sopii myös lisukkeeksi paistetulle siialle.
Resepti: Fenkolirisotto
3. Kokonaisena paahdettu broileri on näyttävä tarjottava
Unohda hetkeksi hunajamarinadin makuiset kanasuikaleet ja nappaa kaupasta mukaasi kokonainen broileri. Siitä saat vähällä vaivalla näyttävän ja herkullisen viikonloppuruoan.
Maukas kastike ja lisukkeena tarjottavat uunijuurekset valmistuvat broilerin kanssa samassa vuoassa lähes itsestään. Jos broileria jää tähteelle, voit hyödyntää sen seuraavana päivänä esimerkiksi nopeassa kanakeitossa.
Reseptit:
Paahdettu broileri juuresten ja vaahterasiirappi-sinappikastikkeen kera
4. Viikonloppuruoka: Maailman paras lihakeitto
Maailman parhaan lihakeiton salaisuus on itse tehty liemi. Se valmistetaan ydinluusta ja luullisista lihapaloista, jotka antavat keittoon erityisen hyvän, täyteläisen ja umamimaisen maun.
Sattumiksi soppaan pilkotaan roppakaupalla kotimaisia juureksia. Päälle saksitaan tuoretta persiljaa. Kaiken kaikkiaan keittoa keitellään kolmisen tuntia, mutta sen myös huomaa lopputuloksesta.
Voit valmistaa kerralla isommankin annoksen ja pakastaa osan liemestä arki-illan herkuttelua varten. Tähteelle jääneet lihapalat voi käyttää esimerkiksi iki-ihanaan lihapiirakkaan.
Reseptit:
5. Lasagne on koko perheen suosikki
Lasagne on koko perheen suosikkiruokaa, mutta harmillisen vaivalloinen valmistettava arki-iltana. Siksi se sopiikin täydellisesti viikonlopun leppoisiin kokkaushetkiin. Tämä muhevan mausteisella linssikastikkeella täytetty kasvislasagne on siitä oivallinen, ettei sitä varten tarvitse vaivautua valkokastikkeen tekoon. Pehmeä ricottajuusto sekä mozzarella takaavat, että ruoka suorastaan sulaa suuhun.
Resepti: Kasvislasagne
6. Kalakeiton uusi ilme
Välimeren kalapullakeitto on päivitetty versio kotoisasta kalakeitosta. Se syntyy itse tehdyistä kalapullista sekä juureksista, jotka nautitaan valkosipulilla maustetun ja oliiviöljyssä rapeaksi paistetun leipämurun kera. Hurmaa pöydän ääreen kokoontuneet ja tarjoile keitto hienostuneesti kaatamalla liemi lautasille vasta juuri ennen ruokailua.
Resepti: Välimeren kalapullakeitto
7. Pitkään hautunut lammastagine
Jos etsit viikonloppuruokaa, joka valmistuu vähällä vaivalla, mutta maistuu silti mahtavalta, kokeile marokkolaista lammastaginea. Ainekset pilkotaan pataan ja sitten ruoan voikin unohtaa uuniin useammaksi tunniksi.
Uunista leijaileva lämpimän mausteinen tuoksu kutsuu odottajansa syömään, mutta malta mielesi: Pitkä haudutusaika takaa intensiivisen maun sekä lihan mureuden.
Resepti: Marokkolainen lammastagine
8. Viikonloppuruoka: Itse tehty tuorepasta
Pussillinen pastaa pelastaa arki-iltana nälkäkiukulta, mutta alusta asti itse tehty tuorepasta on viikonlopun todellista herkkuruokaa. Pinaatista ja yrteistä viehkeän vihreän värinsä saava papardelle-nauhapasta tarjotaan suussa sulavan vuohenjuustokastikkeen sekä pähkinöiden ja parmesaanijuuston kera.
Resepti: Pinaattipapardelle vuohenjuustolla ja pähkinöillä
9. Sipulikeitto on ranskalainen klassikko
Ranskalainen sipulikeitto on klassikko, joka syntyy varsin vaatimattomista aineksista, mutta vaatii valmistajaltaan hieman malttia. Salaisuus on kuullottaa sipulia voissa miedolla lämmöllä niin pitkään, kunnes se makeutuu ja rakenne muuttuu ihanan pehmeäksi.
Täydellinen soppa syntyy, kun lorautat liemeen tilkan viiniä ja gratinoit keiton vahvanmakuisella juustolla, kuten gruyerella.
Resepti: Ranskalainen sipulikeitto
10. Paellasta riittää isommallekin ruokaseurueelle
Paella tarjoaa herkkuja jokaiseen makuun: simpukoita, jättikatkarapuja, broileria, possua ja pekonia. Se onkin täydellinen valinta silloin, kun pöydän ääreen kokoontuu iso joukko ruokailijoita.
Tässä paellassa on itse tehty simpukkaliemi, mausteena chiliä sekä sahramia ja höysteenä paprikaa ja herneitä. Voit myös noudattaa perusreseptiä ja lisätä joukkoon lihaa, äyriäisiä ja kasviksia makusi mukaan.
Resepti: Paella
Lue myös Anna.fi: Antipastosalaatti aloittaa viikonlopun tyylikkäästi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paras viikonloppuruoka – kokosimme 10 huippuhyvää lohturuokaa