Herkulliset ja terveelliset puurot

Puuro on paljon muutakin kuin kaurapuuro voisilmällä. Jo jonkin aikaa trendiherkun maineesta nauttinut puuro taipuu moneen makuun ja se muuntuu helposti erilaisilla lisukkeilla.

Raaka- ja tuorepuurot

Puuro on trendikästä nauttia raakana. Raakapuuron paras puoli on, että se valmistuu kuin itsekseen. Hiutaleet ja leseet sekoitetaan nesteen kanssa, ja annetaan turvota muutama tunti tai yön yli, jotta kuidut pehmenevät.

Pähkinäinen tuorepuuro

Nesteeksi voi käyttää erilaisia kasvijuomia, maitoa, vettä tai jogurttia. Joukkoon voi sekoittaa marjoja, hedelmäsoseita tai vaikkapa kasvisraasteita. Puuro voidaan rikastaa pähkinöillä ja siemenillä. Raakaruokailija soseuttaa puuronsa hirssistä, tattarista, pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä.

Kokeile vaikkapa pähkinäistä tuorepuuroa tai mustaherukkatuorepuuroa.

Mustaherukkatuorepuuro

Tuunaa kaurapuuroa, kokeile chiaa

Miedonmakuinen puuro sallii loputtomasti mahdollisuuksia maustamiseen. Nautiskele nyt aamupuurosi uudenlaisten lisäkkeiden kera. Kokeile puurobaareista tuttuja tuunakkeita: hedelmäsalaattia, maapähkinävoita, paahdettuja kookos-lastuja, pähkinöitä ja manteleita, siemeniä, kuivattuja hedelmiä, kaakaonibsejä, suola-kinuskikastiketta, itsetehtyjä hilloja, jogurttia tai rahkaa.

Kaurapuuro

Perinteinen kaurapuuro muuttuu uudenlaiseksi, kun tarjoat sen seurana makoisia lisukkeita. Kokeile maustaa aamupuuro hunajapäärynöillä tai luumukompotilla.

Niinä aamuina, kun aika antaa periksi, voit hauduttaa herkullista kaura-puolukkauunipuuroa. Kaneli-sokerin kanssa tarjoiltava puuro keitetään kauramaitoon, joten se sopii niin vegaaneille kuin maidotonta ruokavaliotakin noudattaville. Toinen pitkään haudutettu herkku on taatelispelttipuuro, joka maistuu kylmän maidon kera.

Kaura-puolukkauunipuuro

Maukkaan rouhea ruis-mustikkapuuro on täynnä kuitua. Puuro makeutetaan täysruokosokerilla ja saa pehmeyttä kermasta.

Superfoodeista innostunut valitsee lautaselleen chiapuuron, joka saa pehmeää makua kookosmaidosta. Tarjoile chiapuuro tuoreiden hedelmien kera.

Chiapuuro

Andeilta kotoisin oleva kvinoa sopii myös puuroainekseksi. Keliaakikoillekin sopiva kvinoapuuro saa ihanaa makeutta kuivatuista aprikooseista ja karpaloista.

Luulitko, että riisipuuro kuuluu vain jouluun? Hedelmäinen riisipuuro maistuu ylellisenä herkkuaamiaisena milloin tahansa. Täysmaidon ja voin pehmentämä puuro tarjoillaan viikunan, appelsiinin sekä manteleiden kera.

196219-spelttipuuro.jpg

Lue myös:

Puuro porisemaan
Puuroa maun mukaan
Puuro on perusruokaa parhaimmillaan
Ruoka.fi: Terveellinen ja helppo tuorepuuro – poimi parhaat reseptit!

 

Avainsanat

Keskustelu

IMELLETTY PUURO MALLASTETUSTA VILJASTA

Imelletty mallaspuuro vehnä- ohra- ruis- ja kauramaltaista ja eksoottisimmistakin maltaista ja jauhoista.

Imelletty Mallaspuuro

Mämmin valmistamien on hankalaa ja monimutkaista ja mitä suurimmassa määrin imeltyminen on todella epävarmaa. Monet korvaakin epäonnistuneen imeltämisen siirapilla ja sokerilla. Paljon helpompaa on valmistaa imelletty mallaspuuro yksinkertaisella imeltämismenetelmällä. Imelletyn mallaspuuron voi valmistaa rukiista, vehnästä ja ohrasta. Myös kuoreton kauramallas sopii hyvin imelletyn mallaspuuron valmistamiseen.

IMELLETTY MALLASPUURO

Imelletty mallaspuuro valmistetaan yksinkertaisista raaka-aineista:
3 litraa vettä
400 g jauhettua mallasta
800 g jauhoa
1 teelusikallista suolaa

Hedelmäisen imelletyn mallaspuuron saa kun puuroon lisätään 250-350 g hedelmähilloa tai marjoja.

Imelletyn mallaspuuron valmistusohje:

1. Vesi kuumennetaan kattilassa 70-75 asteiseksi. Jos vesi sisältää klooria, niin keitä se ja jäähdytä 70-75 asteiseksi
2. Jauhot ja maltaat sekoitetaan kulhossa kuivina.
3. Jauho-mallasseos sekoitetaan huolellisesti 70-75 asteiseen veteen puuroksi. Aluksi vettä voi olla hiukan vähemmän ja lopullinen sakeus saadaan imeltämisen jälkeen.
4. Laitetaan puurokattila imeltymään noin 3 tunniksi 65-70 asteiseen uuniin.
Lisää suola. Jos tehdään hedelmäinen imelletty puuro, niin hedelmäsose tulee lisätä tässä vaiheessa – maun mukaan esimerkiksi 250-350 g appelsiinikuorihilloa ym. Tässä vaiheessa puuroon haetaan oikea sakeus lisäämällä 70-75 asteista vettä niin että saadaan notkeahko puuro.
5. Puuro laitetaan uunivuokaan ja paistetaan 130-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Pinnalle voi paiston aikaa lisätä vettä noin 3 kertaa, tarpeen mukaan, estämään kuorettumista
6. Monien mielestä imelletty mallaspuuro on parhaimmillaan kylmänä ja 2-3 vuorokautta seisoneena ja nautittuna sopivien lisäkkeiden kera.

Kommentoi juttua: Herkulliset ja terveelliset puurot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X