Ruoka

Ota haltuun yleisimmät ruokasienet – näin tunnistat tatit, kantarellit ja suppilovahverot

Tunnistatko yleisimmät ruokasienet ja tiedätkö, minkälaisilta paikoilta niitä parhaiten löytää? Erotatko haperon rouskusta ja lampaankäävän orakkaasta? Poimi parhaiden ruokasienten tunnistusvinkit ja suuntaa sienikori kädessä metsään.

Metsät ovat pullollaan toinen toistaan herkullisempia ruokasieniä, jotka odottavat innokasta sienestäjää ja ruoanlaittajaa. Tuntemattomia sieniä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa poimia. Opi tunnistamaan parhaat ruokasienet ja paikat, joista niitä yleisimmin löytää.

Lue myös: Sienimetsän 6 kummajaista – katso kuvat ja opi tunnistamaan sienet!

Mitkä ovat yleisimmät ruokasienet ja miten ne tunnistetaan?

Suomen luonnossa viihtyy useita herkullisia ruokasieniä. Yleisimpiä ovat rouskut, haperot, tatit, kantarelli, suppilovahvero, lampaankääpä, vaaleaorakas ja mustatorvisieni. Näiden tuttujen ruokasienten lisäksi Suomessa kasvaa satoja muita herkullisia syötäviä sieniä.

Millaisesta metsästä ruokasienet kannattaa etsiä?

Sieniä löytyy hyvin havupuuvaltaisesta sekametsästä, vaikka tosi sieniä löytyy luonnosta lähes kaikkialta. Älä kuitenkaan poimi sieniä läheltä maanteitä tai teollisuuslaitosten läheisyydestä.

Lue myös: Suppilovahvero, rustonupikka vai kultaheltta? Testaa, kuinka hyvin tunnistat sienet

sienikori

Näin tunnistat yleisimmät ruokasienet

1. Rouskut

Rouskut tunnistaa maitiaisnesteestä, jota valuu sientä rikottaessa. Esimerkiksi karvarousku on mainio ruokasieni, jonka erottaa lakin karvapeitteestä ja vaaleanpunaisesta väristä. Lakissa on tummanpunaisia renkaita ja jalka on ontto. Löydät karvarouskuja ympäri Suomen seka- ja koivumetsistä.

Lue myös: Rouskut ovat syksyn sieniherkkua

karvarousku
Karvarousku on mainio ruokasieni, jonka erottaa lakin karvapeitteestä ja vaaleanpunaisesta oranssiin vivahtavasta väristä.

2. Haperot

Haperot ovat helposti haperoisia ja murenevia, ja niiden pintakelmu on helppo nylkeä. Haperot tunnistaa hohkaisesta jalasta, joka taitettaessa napsahtaa helposti poikki. Toisin kuin rouskut, haperoista ei valu maitiaisnestettä. Haperoiden väri vaihtelee vaalean harmaasta, keltaiseen ja aina punaiseen asti. Yleissääntönä voidaan sanoa, mitä punaisempi hapero, sitä voimakkaampi maku.

Hapero
Haperoiden väri vaihtelee vaalean harmaasta, keltaiseen ja aina punaiseen asti

 

Herkkutatti
Tatelilla on tunnistettava pullea pillis­tö ja muoto. Kuvassa herkkutatti.

3. Tatit 

Tatelilla on tunnistettava pullea pillis­tö ja muoto. Tateissa ei ole myrkyllisiä lajeja, joten sieniharrastus on hyvä aloittaa tattien opettelulla. Tosin osa tateista on pahanmakuisia. Esimerkiksi herkkutatti on kuitenkin mitä mainioin ruokasieni. Sen muhkea jalka ja napakka rakenne ovat parhaimmillaan nuorina yksilöinä. Herkkutattia löytää parhaiten Etelä- ja Keski-Suomen kuusi- ja mäntymetsistä, mutta löytyy sitä pohjoisemmastakin.

Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

4. Kantarelli

Kantarelli eli keltavahvero on yksi tunnetuimmista ruokasienistä. Keltainen sieni on helppo tunnistaa ja siksi se päätyy monen sienestäjän koriin. Kantarelli on yleensä täysin toukaton ja maultaan erittäin herkullinen. Kantarellia löytää lehti- ja sekapuumetsistä Keski-Suomesta etelään. Harvakseltaan sitä kasvaa myös Lapissa asti.

Lue myös: Sesongin herkku kantarelli taipuu moneen

kantarellit
Keltainen kantarelli on helppo tunnistaa ja siksi se päätyy monen sienestäjän koriin.

5. Suppilovahvero

Suppilovahvero on yleinen Etelä- ja Keski-Suomen sammaleisten metsien ruokasieni. Sen lakki on ruskea tai harmahtava ja jalka on kellertävä. Suppilovahvero on suppilon mallinen ja kasvaa rykelmissä. Kooltaan se on melko pieni, mutta usein erittäin satoisa, joten sillä voi helposti täyttää koko sienikorin.

Lue myös: Suppilovahvero – syksyn sieniherkku

Ruokasienet: suppilovahverot
Suppilovahveron lakki on ruskea tai harmahtava ja jalka kellertävä.

6. Lampaankääpä

Lampaankääpä on vaalea ja muo­doltaan kuhmuraisen epäsäännölli­nen ja rakenteeltaan napakka. Lakin alapinnan pillistö on hyvin tiheää. Lampaankääpä on monikäyttöinen sieni. Se kasvaa aika isoksi, mutta muuttuu vanhetessaan vähän puisevaksi. Lampaankääpää löydät havumetsistä, joissa se kasvaa isoina rykelminä. Jos löydät lampaankääpiä, leivitä ne ja paista pannulla pihveiksi.

Ohje: Lampaankääpäpihvit ja teriyakidippi

lampaankääpä
Jos löydät lampaankääpiä, leivitä ne ja paista pannulla rapeiksi pihveiksi.

7. Vaaleaorakas

Vaaleaorakas muistuttaa hieman lampaankääpää, mutta sen tunnistaa helposti lakin alapinnan piikeistä. Väriltään orakas on vaalea ja mattapintainen.

Ruokasienet: orakas
Vaaleaorakas muistuttaa hieman lampaankääpää, mutta sen tunnistaa helposti lakin alapinnan piikeistä

8. Mustatorvisieni

Mustatorvisieni on juuri sen näköinen, mitä nimi antaa ymmärtää. Mustatorvisienet ovat myöhään syksyllä sammaleisissa metsissä kasvavia mustia torvia, joiden ulkopinta on hohtavan harmaa. Sienillä ei ole lainkaan pillejä tai helttoja. Mustatorvisieniä voi olla hankala löytää tumman harmaan värin takia, mutta usein niitä löytää kerralla useita.

mustatorvisieni
Mustatorvisieni on juuri sen näköinen, mitä nimi antaa ymmärtää: musta torvi, jonka ulkopinta on hohtavan harmaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ota haltuun yleisimmät ruokasienet – näin tunnistat tatit, kantarellit ja suppilovahverot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.