Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat
Mikä on sinun suosikkisi kaaliruoista: perinteinen pehmeäksi haudutettu laatikko tai herkulliset kääryleet? Kääryleisiin saat vaihtelua erilaisista täytteistä. Kokosimme tähän Kotilieden maukkaimmat kaalireseptit.
Kaalireseptit hurmaavat ja kaaliruoat on suomalaisten suosikkeja. Kaalikasvien satokausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn. Kokosimme koko joukon maukkaita ja meheviä kaaliruokia, lisukkeitä ja leivonnaisia.
Lue myös: Kaalilaatikko x 3: perinteinen, härkis ja soijarouhekaalilaatikko
Valkokaali muuntuu moneksi
Valko- eli keräkaali on tunnetuin ja suosituin kaalilajimme. Keräkaali on monikäyttöinen, se maistuu raakana raasteissa, salaateissa ja sopii hyvin keittoihin, muhennoksiin, kääryleisiin, murekkeisiin ja erityisen hyvin lampaanlihan seuraksi.
Lue myös Anna.fi: Mehevä kaalilaatikko
Kaalireseptit: Punakaali hurmaa lämpimänä ja kylmänä
Kaunis ja maukas punakaali soveltuu käytettäväksi valkokaalin tapaan.
Kukkakaali on trendiruokaa
Kukkakaalin kukinnot maistuvat niin raakana kuin kypsennettynäkin. Kukkakaali näyttää kokonaisena paistettuna juhlavalta, mutta sen tekeminen onnistuu ihan minimaalisella vaivalla. Kukkakaalista syntyy pizzapohja tai pehmeä muusi. Monikäyttöinen kukkakaali onkin varsinainen trendiherkku.
-
-
Resepti
Itämaiset kukkakaalivartaat ja salvitxada-kastike
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
-
-
-
-
-
-
Kaalireseptit: Helppoa ja herkullista parsakaalista
Parsakaali eli brokkoli on parhaimmillaan kypssennettynä. Parsakaalista syntyy keitto, piirakka tai lämmin salaatti.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Resepti
Rapea siika, parsakaalipyttis ja gribichekastike
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Kyssä-, ruusu- ja kurttukaali
Kyssäkaali on muista kaaleista poiketen juureksen omainen mukulakasvi, jota käytetäänkin lantun ja nauriin tavoin. Kyssäkaali maistuu yksinkertaisimmillaan keitettynä lisukkeena, gratiinina, salaattina tai piirakkana. Kyssäkaalin voi myös kypsentää uunissa juuresten tapaan. Ruusukaali eli brysselinkaali on voimakkaanmakuinen kaali ja se onkin parhaimmillaan liharuokien lisukkeenä. Kurttukaalin eli savoijinkaalin lehdet ovat poimuttuneet kurttuisiksi. Kurttukaalia käytetään valkokaalin tapaan sekä raakana että kypsennettynä.
-
-
-
-
-
Resepti
Paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpähkinävoi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
-
-
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnosta sinua:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat
Voi sitä ihanaa tuoksua, kun lapsuuskodissa paistui kaalilaatikko tai -kääryleet uunissa. Oman maan kaalista tehty, meillä olikin kaikki mahdolliset vihannekset, marjapensaat ja hedelmäpuut, joista riitti syömistä ympäri vuoden. Mutta osasikos sitä silloin arvostaa – hui hai! Manailtiin vain, kun jouduttiin kitkemään ja poimimaan jne.
Koulussakin oli kaalilaatikko lempiruokiani, toinen oli uutispuuro.
Laitan tähän nyt oman kaalilaatikkoni ohjeen viitteellä, että tämä maistuu nuorisollekkin.
Leenan kaaliloora
1,5 kilon kaali
3 keltasipulia
2 lihaliemikuutiota
600-800 g paistijauhelihaa
1 dl riisiä
2-3 dl siirapppia
1 tl valkopippuria
2 tl maustepippuria
(2 tl suolaa)
runsaasti Provencen yrttimaustetta (Herbes de Provence)
(kaalin keitinlientä)
Kaalista koverretaan puumainen kanta pois. Sitten kaali neljään osaan ja keitetään isossa kattilassa, kunnes al dente. Kaali suikaloidaan erittäin pieneksi. Sipulit hakataan kokkiveitsellä. Keitetään lihalientä kahdesta kuutiosta noin 1 litra.(Lihaliemestä ja mausteista saadaan sen verran makua, että suolan voi halutessaan jättää pois.) Keitetään riisi kypsäksi. Jauhelihaa EI ruskisteta. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan sitten voideltuun vuokaan. Ellei seos tunnu riittävän löysältä, lisätään kaalin keitinlientä.Paistetaan 3 tuntia 150 asteessa, puolet ajasta kansi päällä, puolet ajasta ilman kantta, että saadaan pintaan väriä. Itse roiskin tuon siirapin ja Provencen yrttimausteiden kanssa aika hulvattomasti, mutta kukin löytää kokeilemalla oman makutaivaansa. Sanomattakin lienee selviö, että tämä ruoka vain paranee lämmityksestä. Sitten vain puolukkasurvosta kyytipojaksi ja syksyn juhla on siinä.
Tein juuri kaalilaatikon ja vaihdoin riisin (meillä basmatia) rikottuihin ohrasuurimoihin. Oli maukasta.
Kaalilaatikkoon ei tarvita sen kummemmin riisiä kuin ohraakaan, niidenhän on tarkoitus maistua kaalilta! Siirapista riittää pari teelusikallista. Kaali makeutuu itsestään, kun sen antaa hautua uunissa tarpeeksi kauan. Näin saadaan vähemmän lihottavaa, mutta – anteeksi vain – vieläkin parempaa kaalilaatikkoa.
Hyvän ohjeen olit Leena N laittanut.Kelpasi myös lapsille.