Hernekeitto ravitsee

Hernekeitto, hernesoppa, hernerokka. Rakkaalla keitolla on monta nimeä. Valmista hernekeitto itse tai tuunaa valmis purkkikeitto Kotilieden nikseillä.

Hernekeittoa ei syödä ainoastaan armeijassa ja harjannostajaisissa, vaan se on edelleen suomalaisten kotitalouksien viikottaisella ruokalistalla. Vaikka perinteisen hernekeiton valmistaminen viekin aikaa, on se kuitenkin parhaimmillaan itse tehtynä.

Liota hyvin, keitä pitkään

Huuhtele herneet hyvin ja laita ne likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana. Liota herneitä noin 12 tuntia. Herneet turpoavat vedessä ja näin niiden keittoaika lyhenee.

Keittäminen vie aikaa pari tuntia. Herneet imevät vettä itseensä reippaasti, joten muista lisätä nestettä keittämisen aikana, ettei keitto pala pohjaan. Maukkain keitto syntyy pitkään miedossa lämmössä hauduttaen.

Hernekeiton muita perusraaka-aineita ovat sipuli ja sianliha. Keittoon voit käyttää sianlihan sijasta myös kinkkua tai jauhelihaa. Hienompi hernekeitto maustetaan sherryllä ja viimeistellään samppanjalla.

Mausta sipulilla ja yrteillä

Tavallisimmin keitto maustetaan pippurilla ja meiramilla, mutta myös muita yrttejä ja valkosipulia kannattaa kokeilla. Hernekeitosta saa kasvisversion helposti vaihtamalla lihan soijapaloihin tai -rouheeseen sekä erilaisiin juureksiin, kuten porkkanaan, palsternakkaan tai selleriin.

Keittoa kannattaa tehdä kerralla suurempi annos ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Hernekeittoa ja sinappia ei voi erottaa. Kata sinappi pöytään, niin jokainen ruokailija voi lisätä sitä annokseen oman makunsa mukaan. Jälkiruokana tarjotaan tietenkin pannukakkua tai laskiaisen aikaan laskiaispullia hillon kera.

Tuunaa purkkihernekeitto

Jos keiton keittämiseen ei ole aikaa, on vanha kunnon purkkihernekeitto hyvä vaihtoehto. Samalla tavalla kuin itse tehtyyn hernekeittoon, voit lisätä purkkihernekeittoonkin erilaisia juureksia ja tuoreita yrttejä.

Lihaisaan versioon sopivat kinkkusuikaleet ja jauheliha. Jauheliha voi olla hyvin myös kalkkunan tai broilerin jauhelihaa. Jos haluat keittoon kauniimpaa väriä, kaada joukkoon pussillinen pakasteherneitä.

Purkkikeiton maku on melko mieto, joten voit lisätä mausteita reippaasti. Chilijauheella, vihreällä chilitahnalla tai makealla chilikastikkeella keitto saa uudenlaista potkua.

Kokeile myös intialaisia maustesekoituksia, inkivääriä ja pestoa. Ennen tarjoilua voit lisätä annokseen lusikallisen ranskankermaa tai raejuustoa makua pehmentämään.

Keskustelu

Mihin olitte unohtanut rakkaan lapsen lounaissuomalaisen nimen papusoppa? Tiedän kyllä ja muutkin täällä tietää, että papu ja herne ovat aivan eri kasvit, mutta papusoppaa meillä keitetään ja kesällä syödään paunpalvoi. 🙂
Liukast laskiaist ja pitkii pellavii vaan teilk kaikil!

Olen nauttinut vuosikymmenien ajat hernekeittoja. Purkkirokat vain soseistuvat ja huononevat hintakilpailun mukana. Ruotsista täytyy tilata Soldatens ärtsoppaa jotta
voi nauttia ” paremmasta” purkkisopasta. Se on tehty keltaisista herneistä ja sieltä
löytyy jopa sattumia. Maahantuojaa kaivataan.

Mieheni on meillä rokkakokki. Keitto tehtiin samoin kun Kotilieden ohjeessakin. Lihana käytimme palvipotkaa ja mausteina sipulia ja kokonaisia maustepippureita.Maukasta oli ja riittävästi, osan laitoin pakkaseenkin.

Herneet likoon yön yli. Näin jouluna lihana voi käyttää myös joulukinkkua. Itse keitän sekaan myös hirven luulihaa ( antaa hyvän maun ). Hirvenlihan panen kiehumaan eri astiaan samaan aikaan herneiden kanssa ja sen kypsyttyä irrottelen luut ja lisään herneiden sekaan. Sipulin ja pokkanan panen myös.

Minä jätän tarkoituksella joulun paistista aina hernekeittoon,laskiaisen aikaan paistia ja teen siitä sopan.Erittäin hyvänmakuista.Sipuli ja pippurit kuuluvat myös joukkoon.

Minäpä aijon keittää omista kasvatetuista, pakastetuista herneistä, sipulista ja jauhelihasta keiton. Tiedän mitä syön.

Liotinveden korvaaminen tuoreella keitinvedellä sopii kuulemma toisten vatsoille paremmin. Toiset taas ovat vakuuttuneita siitä, että maku ei heikkene eikä hivenaineet häviä, kun sopan keittää samassa vedessä jossa herneet ovat lionneet.

Herneiden huuhtelu ennen liotusta on tärkeää ja kesähelteillä voi liottaa jääkaapissa jos haluaa pelata varman päälle.

Itse olen lisännyt jopa pari hippusellista curryjauhetta mutta poikamme mielestä on rokka jo silloin piloillla. Eli ihan perusohjeella mennään nykyään.
Jotain laadukasta pestoa voisi kokeilla joskus sekä marinoituja valkosipulinkynsiä lautaselle oman maun mukaan 🙂

Kommentoi juttua: Hernekeitto ravitsee

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X