Viinimarjamehua, hyytelöä, kakkuja, kastikkeita – nappaa herkulliset marjareseptit talteen

Maukkaat viinimarjat kypsyvät monissa puutarhoissa ja jokavuotinen pulma on taas edessä: Mitä tehdä runsaalle sadolle? Kokosimme yhteen perinteisen maukkaat sekä trendikkään raikkaat ohjeet, joilla herukat pääsevät oikeuksiinsa vielä talven pakkasillakin.

Mustaviinimarjat ja suklaa ovat klassikko vailla vertaa. Tällä kertaa suklaata on kaksinverroin: Suklaa-herukkakakun pohjassa maistuvat tumma suklaa ja suklaatäytekeksit, jotka pyöräytetään tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Täytteessä maistuu puolestaan valkosuklaa, jonka hennot aromit yhdistyvät täyteläisen vaniljarahkan kanssa. Kakun viehko marjaisuus piilee sen toisessa täytteessä, johon tulee sekä kokonaisia marjoja että mehutiivistettä. Ylellisen kakun kerrokset ovat näyttävästi esillä, ja koko komeus viimeistellään tuoreiden mustaviinimarjojen avulla.

viinimarjamehut

Perinteinen viinimarjamehu on lapsuudesta tuttu juoma, joka maistuu vielä tänäkin päivänä. Herukkasadon kypsyessä onkin aika kaivaa mehumaija esiin ja laittaa se porisemaan! Itse keitetyistä mehuista saa persoonallisia, kun puna- ja mustaherukoiden rinnalle yhdistää muita marjoja: valkoherukoita, vadelmia, mansikoita tai mustikoita. Kesän maukkain marjamehu säilöö vitamiinit talteen talven varalle ja viimeistään flunssakauden iskiessä mehut  tulevat todelliseen tarpeeseen.

herukkakastike ja broileri

Broileria herukkakastikkeen kera on tyylikäs tapa tarjoilla kesän marjasadon antimia pääruoan osana. Broilerin rintafileistä irtoaa kypsennyksen aikana runsaasti makua kypsennysliemeen, joka käytetään hyödyksi kastikkeen valmistuksessa. Aromaattisessa kastikkeessa maistuvat lisäksi mustaherukkamehu ja sokeri, joiden intensiivinen makuyhdistelmä tuo broilerin parhaat puolet esille. Täydellinen ateria vaatii rinnalleen vain mustaviinimarjoilla höystettyä vihersalaattia.

mustaherukkahyytelö

Punainen mehuhyytelö valmistuu käden käänteessä vähistä raaka-aineista: punaherukka-vadelmamehusta, sokerista ja säilöntäaineesta. Maukas marjamehu kuumennetaan kiehuvaksi, jotta sokeri sulaa siihen täysin. Joukkoon lisätään säilöntäainetta ja keittämistä jatketaan hetken ajan. Valmis hyytelö kaadetaan lasipurkkeihin talven herkkuhetkiä odottamaan.

Maukas hyytelö voidaan valmistaa myös kokonaisista marjoista, kuten tehdään helpon mustaherukkahyytelön ohjeessa. Kypsät mustaviinimarjat keitetään vesitilkassa ja joukkoon lisätään runsaasti sokeria. Hyytelön makua voi halutessaan virkistää tuoreella mintulla, jolloin valmis hyytelö sopii entistäkin paremmin liharuokien kaveriksi.

herukkasalaatti

Raikas herukkasalaatti on viehättävän kesäinen jälkiruoka. Vastapoimitut musta-, puna- ja valkoviinimarjat perataan huolella ja jaetaan kauniisiin annosmaljoihin. Kesän helpoin kastike valmistuu kermavaahdosta ja kondensoidusta maidosta, jonka makean maun ansiosta erillistä sokerilisäystä ei tarvita. Samettinen kastike tarjoillaan kauniista tarjoilukannusta, jolloin jokainen voi kaataa herkkua marjojensa ylle oman kirpeystoiveensa mukaan.

Loppukesän maukkaita herkkuja:
Parhaat herkut kirsikoista
Luumuhillo ja muut makeat luumuherkut
Oivat omenaherkut
Omenapiirakka kahdeksalla eri tavalla
Puolukka säilöön mehuna ja marmeladina
Ruoka.fi: Luumussa on makeaa lumoa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viinimarjamehua, hyytelöä, kakkuja, kastikkeita – nappaa herkulliset marjareseptit talteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X