Huippukokki Teemu Aura on todellinen pullapoika: ”Pulla ei ole terveystuote – näin syntyy täydellinen pullataikina!”

Ravintoloitsija, kokki ja leipuri Teemu Aura taitaa täydellisen pullan valmistuksen. Kysyimme pullapojalta 10 kysymystä täydellisen pullataikinan valmistukseen.

Kaikki on kiinni täydellisestä taikinasta.

”Käytä täysmaitoa, voita, kardemummaa ja vaivaa pitkään,” Teemu Aura konditoria-leipomo Patisserie Teemu & Markuksesta kertoo.

Yksinkertaiset ja laadukkaat raaka-aineet takaavat hyvän pullan. Keskiviikkona 4.10 vietetään kansallista korvapuustipäivää ja selvitimme salaisuuden täydellisen pullataikinan takana.

 10 kysymystä – maailman paras pullataikina ja miten se syntyy

1. Milaisia jauhoja tarvitaan täydelliseen pullataikinaan?

Käytä puolikarkeita tai erikoisvehnäjauhoja, koska niissä on paremmat leivontaominaisuudet kuin esimerkiksi kakkujauhoissa.

2. Maitoon vai veteen? Täysmaitoa vai kevytmaitoa?

Käytä aina täysmaitoa. Tähän on yksinkertainen syy, maku. Pulla ei ole terveystuote!

3. Laitetaanko voita vai öljyä? Jos sulatetaan voita, lisätäänkö se kuumana taikinaan vai jäähdytetäänkö?

Käytä pullataikinan valmistukseen aina voita. Se lisätään taikinaan huoneenlämpöisenä. Sen voi ottaa jo edellisenä iltana pöydälle pehmenemään.

4. Kardemummaa vai ei?

Ehdottomasti kardemummaa.

5. Millainen hiiva, tuore vai kuivahiiva? Miten ne eroavat käytännössä?

Meillä käytetään kuivahiivaa, molemmilla onnistuu. Tuorehiivan käyttö on romanttisempaa.

Varaa aikaa pullataikinan tekoon.

6. Kuinka kauan vaivataan?

Vaivaa tarpeeksi kauan. Yleiskoneella 18 minuuttia, hitaalla. Laita kaikki aineet kerralla kulhoon ja aloita vaivaus.

7. Miten kauan pitää antaa kohota? Muotoilun jälkeen, pitääkö vielä kohottaa uudestaan?

Vaivauksen jälkeen kohota taikinaa tunnin, sitten muotoilu haluamaansa muotoon ja kohota vielä hetki ennen uuniin menoa.

8. Millä pullan pinta voidellaan?

Kananmunalla, johon voi sekoittaa hieman vettä, jolloin voitelu on näppärämpää.

9. Onko väliä paistaako kiertoilmauunissa vai ilman kiertoilmaa? Voiko kotiuuniin laittaa useamman pellin kerralla?

Käytä kiertoilmaa, paistotulos on tasaisempi. Useamman pellin voi yleensä laittaa samaan aikaan, mutta uunit ovat erilaisia. Minun kotiuunissani ei voi tehdä useampaa kerralla.

10. Varo näitä kohtia, tässä kohdassa voi mennä pieleen

  • mittaa raaka-aineet huolellisesti
  • pitkä vaivausaika tuottaa lämpöä taikinaan
  • varaa tarpeeksi aikaa kohottamiseen ja taikinan lepäämiseen
  • meillä maito laitetaan kylmänä taikinaan

Pullapojat etsinnässä

Demo-ravintolan toisena perustajana tunnettu Aura ja useissa huippuravintoloissa työskennellyt ja Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Markus Hurskainen ovat pyörittäneet Patisserie Teemu & Markusta vuodesta 2011. Lisäksi herrat ovat mukana myös kahvila-ravintola Storyssa, jonne leipurit toimittavat tuoretta leipää ja pullaa päivittäin. Helsingin Vanhassa Kauppahallissa ja Kampin korttelissa sijaitseva Story etsii nyt pullasta tykkääviä miehiä uuteen juttusarjaan.

”Aloitamme Facebook-sivuillamme juttusarjan ”Miehet syövät pullaa”. Etsimme ikään katsomatta pullaa rakastavia miehiä. Me tarjoamme sinulle pullan, otamme kuvan ja kysymme 3 tiukkaa pullakysymystä. Ilmoittautua voi yksityisviestillä Storyn Facebook-sivujen kautta,” We are Groupin viestintäpäällikkö Kia Arpia kertoo nauraen.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huippukokki Teemu Aura on todellinen pullapoika: ”Pulla ei ole terveystuote – näin syntyy täydellinen pullataikina!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X