Ruoka

Leivos tuo luksusta kahvihetkeen – kokosimme ihanimmat klassikot ja makeimmat modernit leivosohjeet

Leivos koristaa kahvipöydän ja se sopii loistavasti juhliin, mutta myös arjen sulostuttajaksi. Huolella valmistetut leivokset vievät kielen mennessään - valitse omat suosikkisi Kotilieden resepteistä.

Leivos voi olla hienostunut madeleine, supersuloinen bebe tai klassinen aleksanteri. Trendikkäämpiin leivoksiin lukeutuvat macaronit, joita saa lähes kaikissa mauissa, mitä voi ikinä kuvitella. 

Leivos klassiseen tapaan

Bebe-leivos on yleensä sokerivesikuorrutuksella kuorrutettu ranskalainen klassikko, jossa on murotaikinapohja. Yleensä herkku kätkee sisäänsä voikreemiä, mutta täytteen voi vaihteeksi valmistaa myös kahvin makuisena. Yleensä bebe on vaaleanpunainen, mutta toisinaan myös vaikka ruskea tai limetinvihreä. 

Vaaleanpunainen hurmuri on myös aleksanterinleivos, joka nimitettiin Helsingissä vuonna 1819 vierailleen arvovieraan, Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Suorakaiteenmuotoisessa klassikkoleivonnaisessa on vadelmahillotäyte ja vaaleanpunainen sokerikuorrutus. 

Eclair ertyisesti ranskalaisten rakastama. Leivoksia myydään jokaisessa pariisilaisessa konditoriassa. Koiranluun malliset éclair-tuulihattuleivokset täytetään herkullisella vaniljakreemillä ja kuorrutetaan suklaalla. 

Ranskalaisiin klassikoihin kuuluvat myös madeleinet sekä financier eli miljonäärin leivos. 

Napoleon-leivokset tunnetaan myös nimellä mille-feuille, tuhatlehti. Ihanissa leivoksissa on rapeiden lehtitaikinakerrosten välissä hedelmä-tai marjahilloa ja pehmeää kiisseliä, jonka voi maustaa vaikka punssilla. Viime silauksen antavat tomusokerikuorrutus ja suklaaraidoitus. 

Budapestleivos yhdistää makean marengin ja kermaisen pehmeän täytteen. Hienostunut, kääretortun muotoon leivottu budapestleivos sulaa suuhun herkullisuudellaan.

Leivos marjoilla tai hedelmillä

Marjoilla ja hedelmillä höystetyt leivokset ovat ihanan raikkaita. 

Tartaletti tarkoittaa taikinapohjan päälle leivottua avointa tai umpinaista leivosta, joka on täytetty joko ennen tai jälkeen paistamisen. Vaikka leivonnaisen nimi tulee ranskan piirasta tarkoittavasta sanasta tarte, suomessa pikkupiirakan sijaan tartaletti luetaan leivokseksi. Täyte voi olla ihanan sitruunainen tai vaikka makean mustikkainen. Marenkikuorrute sopii mainiosti molempien makujen seuraan. 

Hiekkahentunen on söpöin leivos mitä on olemassa. Sen rapea ja kevyt kuori on todella herkullinen ja sen voi täyttää haluamallaan täytteellä. Kokeile vaikka hurmaavaa mascarponetäytettä ja hilloa. 

Madeleine-leivos on rans­kalaisen leivoskult­tuurin klassikko. Vaikka pieni kakku on luonteeltaan vaatimaton, saa siitä korean herkun, kun sen koristelee teemaväreihin sopi­vaksi. Lisäksi taikinaan saa jujua, kun sen maustaa eri tavoin: appelsiininkukkavedellä, lempiliköörillä tai vaikka lakritsijauheella. Mukaan voi sujauttaa myös marjoja, kuten punaherukoita tai vaikkapa mustikoita

Vadelma-vaahtokarkkileivos sopii täydellisesti ystävänpäivään. Mikä parasta, hurmaaviin herkkupaloihin ei tarvita montaa ainesta ja ne ovat vieläpä gluteenittomia. 

Amerikkalaisen muroistaan ja muroleivoksistaan tunnetun Kellog’s-firman innoittamat pop tarts -leivokset sopivat hyvin joululeivontaan. Rapean taikinan välissä piilottelee hillosilmä. Itse tehdyt pop tartsit maistuvat ällistyttävän paljon meille tutuille Aleksanterin leivoksille.

Suklaiset leivokset

Suklainen leivos suorastaan sulaa suuhun. Tuhdin tumman suklaan makupariksi voi yhdistää raikkaita marjoja, kuten vadelmaa, karpaloita tai mustaherukoita

Valkosuklaalla höystetty leivos puolestaan saa särmää esimerkiksi paahdetusta hasselpähkinästä tai raikkaasta passiohedelmästä. Sokerimassalla kuorrutetut valkosuklaaleivokset puolestaan sopivat joulun aikaan, sillä ne ovat kuin pieniä lumipalloja kahvipöydässä.

Leivos ranskalaisittain: iki-ihanat macaron-leivokset

Macaron on ranskalainen suosikki, jonka valmistus vaatii taitoa ja tarkkuutta. Mantelijauheesta ja kananmunan valkuaisista valmisettavien leivospohjien väliin voi sujauttaa mieleistä täytettä, kuten minttua ja tummaa suklaata, suolakinuskia tai vaikkapa vadelmaa ja valkosuklaata

Ota rohkeasti haltuun ranskalaisten macaron-leivosten valmistus. Näillä ohjeilla leivot elämäsi parhaat macaronit.

Lue myös Anna.fi: Nämä nopeat leivonnaiset hurmaavat yllätysvieraat tai taklaavat äkillisen herkkuhimon – poimi makeat ja suolaiset ohjeet

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivos tuo luksusta kahvihetkeen – kokosimme ihanimmat klassikot ja makeimmat modernit leivosohjeet

Bebe

Leivokset ovat ihania! Ei mitään väritöntä ja kuivaa pakkopullaa, vaan nautintoa kaikille aisteille. Hyvä leivos on taideteos. Se on ihana ylellisyys ja suloinen synti. Olen iloinen, jos leivokset jälleen nousevat ansaitsemaansa arvoon!

tiuku

Ihan mun hengenheimolainen! 🙂

elli

Missä ihmeessä se juhlalaskuri on kotilieden sivuilla?!!!!!!!!!!!!!

Kira Autiosuo

Hei,
juhlalaskuria ei valitettavasti tällä hetkellä ole sivustolla. Yritämme saada sen takaisin mahdollisimman pian.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.