Hyödynnä puutarhasi raparperisato – 9 herkullista ohjetta

Raparperin makuun päästään heti toukokuussa ja satokautta riittää aina elo-syyskuulle saakka. Kesän aikana ehtii siten nauttia kirpsakasta herkusta eri muodoissa – kakkuna, jäätelönä ja muffinsseina.

Näyttävä raparpericharlotta hurmaa vieraat komealla ulkonäöllään ja pehmeällä maullaan. Kookoksisen kääretorttupohjan päälle levitetään vaniljakiisseli-tuorejuustotäytettä ja komeus kääritään tiukaksi rullaksi. Ohuet kääretorttuviipaleet asetellaan pyöreäpohjaisen kulhon reunoille vieri viereen. Keskelle kaadetaan charlotan maukas raparperitäyte, jossa yhdistyvät pehmeäksi keitetyt raparperinvarret, kermavaahto ja tuorejuusto. Valmis kakku nostetaan jääkaappiin hyytymään ja kumotaan seuraavana päivänä kauniille tarjoiluvadille.

136510-MansikkaRaparperiSorbetti.jpg

Mansikoita ja vaniljahaudutettua raparperia on helppo jälkiruoka kesäiselle aterialle. Raparperinpalojen annetaan hautua mikroaaltouunissa yhdessä sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Herkku jäähdytetään ja tarjoillaan vastapoimittujen mansikoiden sekä kevyesti vaahdotetun kerman seurana.

178776-raparperikakku.jpg

Ihanassa raparperikakussa nimikkoraaka-aine tuo mukavaa vastapainoa muuten makealle leipomukselle. Reilu kardemummalisäys tuo kakkuun kotoisan maun ja pieni suolaripaus saa aromit täyteen kukoistukseensa. Maukas kakku viimeistellään pyöräyttämällä rinnalle pallo kotitekoista tuorejuustojäätelöä tai tarjoamalla herkku perinteiseen tapaan helpon vaniljakastikkeen kera.

raparperipitko

Kotoisa raparperipitko on loistava makupari kupilliselle höyryävän kuumaa kahvia. Kohonnut pullataikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja päälle levitetään reilu kerros raparperihilloa. Komeus kääritään tiukalle rullalle ja pullatankoon leikataan saksilla syviä viiltoja, jotka taitellaan vuoroin vasemmalle, keskelle ja oikealle. Pehmeän lopputuloksen takaamiseksi pitko saa jälleen kohota, minkä jälkeen se paistetaan kullanruskeaksi. Jäähtynyt pitko koristellaan sokerikuorrutteella ja tomusokerilla vastustamattoman herkullisen näköiseksi.

raparperijäätelö

Itsetehty jäätelö on yksi kesän parhaista mauista – etenkin raikkaasta raparperista valmistettuna. Brudhällin raparperijäätelössä keltuaiset ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Keltuaisvaahto, sitrusliköörillä terästetty raparperisose ja vaahdotettu kerma sekoitetaan keskenään ja laitetaan jäätelökoneeseen pyörimään. Herkun valmistaminen onnistuu myös ilman jäätelökonetta, kun massan nostaa pakastimeen ja sekoittaa sitä välillä pakastumisen aikana. Valmis jäätelö nautitaan kinuskikastikkeen, marenkien ja tuoreiden mansikoiden kera.

Jäätelökone pyörii myös raikasta raparperisorbettia valmistettaessa. Sorbetin raaka-aineet ovat mitä yksinkertaisimmat: Tarvitaan vain raparperia, sokeria, vettä ja sitruunamehua. Mikrossa haudutetut raparperinpalat ja valmiiksi keitetty sokeriliemi kaadetaan jäätelökoneeseen, joka hoitaa lähes kaiken työn. Sorbetti maustetaan sitruunamehulla ja makeutetaan tarvittaessa lisäämällä massaan sokerilientä.

190509-raparperimuffinssit.jpg

Herkulliset raparerimuffinssit ovat koko perheen suosikkileivonnaisia raparperiaikaan – joko murupinnalla tai tuorejuustokuorrutteella. Muffinitaikinaan lisätään runsaasti sokeroituja raparperinpaloja, jotka tuovat raikkautta leivonnaisiin. Valmis taikina lusikoidaan voideltuihin muffinivuokiin ja päälle ripotellaan herkullista muruseosta, joka paistuu uunissa mukavan rapeaksi. Mikäli muffinsseista haluaa cupcakes-tyylisiä kuorrutettuja leivonnaisia, on muruseos syytä jättää pois ja paistaa kuppikakut sellaisinaan. Tällöin jäähtyneet muffinssit kuorrutetaan samettisella juustokuorrutteella, joka valmistuu helposti voista, tomusokerista ja tuorejuustosta.

189422-raparperikakku.jpg

Suklaa ja raparperi ovat yhdistelmänä varsin harvinainen – vaikkakin hyvin toimiva. Suklaan rakastajan raparperikakku sulaa suussa täyteläisen makumaailmansa ansiosta. Kaakaoinen kakkupohja täytetään kanelilla maustetulla raparperi-banaanitäytteellä sekä samettisella kermahyytelöllä. Koko komeus kuorrutetaan täyteläisellä suklaakuorrutteella, jossa ei ole säästelty voin, tomusokerin ja suklaan kanssa. Viimeinen silaus saadaan kuvioimalla kuorrute veitsellä sekä koristelemalla kakku syötävillä kukilla.

vaniljavanukas

Vaniljavanukas ja raparperikompotti on täydellinen yhdistelmä samettista kermaisuutta ja raikasta hapokkuutta. Maukkaat vaniljavanukkaat on syytä valmistaa edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät hyytyä kunnolla. Raparperit sen sijaan voi hakea kasvimaasta samana päivänä, sillä kompotti vaatii vain keittämisen ja huolellisen jäähdyttämisen. Juuri ennen herkutteluhetkeä vanukas kumotaan lautaselle ja kompotti asetellaan kauniisti vanukkaan ympärille.

Lisää raparperireseptejä:
Riittoisa raparperi
Kirpeän raikas raparperi 
Raparperista on moneksi
Raparperihöyrymehu
Raparperihillo
Ruoka.fi: Sesongin maku: raparperi houkuttaa leipomaan

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.