food prepping

10 ruoka-ainetta, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Kaikki elintarvikkeet eivät viihdy viileässä. Kokosimme sinulle listan ruoka-aineista, joita ei kannata laittaa jääkaappiin.

Lista ei ole kaikenkattava. Jos olet epävarma kuuluuko tuote jääkaappiin, kätevä tapa on katsoa kaupassa, miten elintarvikkeita säilytetään. Jos ne ovat huoneenlämmössä, säilyvät ne myös kotona niin.

Lue lisää: Tiesitkö? Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat lämpötilan luotettavasti

Vaikka säilyttäisit tuotteita oikeaoppisesti jääkaapissa, voi jääkaapin lämpötila yllättää ja lämpötila vaihdella eri puolilla kaappia. Kaapin lämpötila kannattaakin tarkistaa ja hankkia sinne kunnon lämpömittari. Lukeman pitäisi pysyä joka puolella kaappia aina alle kuuden asteen.

Monen jääkaapin lämpötila on liian korkea.

Näitä elinarvikkeita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Sipulit: Sipulit keräävät jääkaapissa kosteutta, jolloin ne homehtuvat herkemmin. Valkosipuli puolestaan alkaa versoa. Sipulit ja valkosipuli säilyvät parhaiten viileähkössä, kuivassa paikassa, joka on suojassa suoralta auringonvalolta.

Tomaatit: Jääkaapissa säilyttäminen vaikuttaa epäedullisesti sekä tomaatin makuun että rakenteeseen. Kylmässä tomaatit menettävät makeutta ja ne muuttuvat jauhoisiksi. Säilytä tomaatit kulhossa huoneenlämmössä.

Peruna: Perunat säilyvät parhaiten kuivassa, pimeässä ja viileässä. Jääkaappi on kuitenkin niille liian kylmä paikka. Se saa perunan kehittämään tärkkelystä tavallista nopeammin, jolloin mausta tulee liian makea ja rakenteesta hiekkainen. Perunat sälyvät parhaiten kellarissa, toiseksi parhaiten pesemättöminä huoneenlämpötilassa esimerkiksi pahvilaatikossa, ei alkuperäisessä muovi- tai paperipussissa, johon ne on pakattu.

Banaani: Jääkaappilämpötila hidastaa banaanien kypsymistä ja muuttaa hedelmälihan tummaksi ja harmaaksi. Myös vitamiinit säilyvät paremmin huoneenlämmössä.

Basilika: Basilika on herkkä kylmälle ja se nuutuu, tummuu ja nahistuu jääkaapissa nopeasti.  Lisäksi se voi kerätä jääkaapissa itseensä muiden ruoka-aineiden hajuja.

Lehtisalaatti: Lehtisalaatti on basilikan tavoin herkkä kylmälle. Sen sijaan jäävuori- ja jääsalaatti kuuluvat jääkaappiin.

Kahvi: Jääkaapin kosteus voi kertyä ja tiivistyä kahvipuruihin ja papuihin, jolloin maku heikkenee. Säilytä kahvia mieluiten ilmatiiviissä rasiassa ruokakomerossa. Jos kahvia on paljon, säilytä osa pakastimessa.

Hunaja: Hunaja säilyy huoneenlämmössä lähes ikuisesti. Kylmässä hunaja kiteytyy ja kovettuu

Oliiviöljy: Kovettuu ja kiteytyy kylmässä. Oliiviöljy tulee säilyttä huoneenlämmössä, valolta suojattuna.

Leipä: Jääkaapissa leipä kuivuu, mutta huoneenlämmössä homehtuu herkemmin.Siitä huolimatta leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä hyvin käärittynä. Jos leipää on  paljon, kannattaa se pakastaa.

Keskustelu

leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä hyvin käärittynä – höpö, höpö, leipä säilyy huomattavasti kauemmin homehtumatta jääkaapissa/kylmässä kuin ’käärittynä’ (mitä tarkoittaakaan) huoneenlämmössä. Kokemus puhuu selvää kieltä!

Kahvia, tomaattia ja lehtisalaattia säilytän jääkaapissa. En tiedä miksi, mutta en aio lopettaa.

Kommentoi juttua: 10 ruoka-ainetta, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X