Ruoka

Hunaja on sokeria vähäkalorisempi makeuttaja, joka voi auttaa yskäänkin – 5 herkullista reseptiä

Moni lorauttaa hunajaa teehen, mutta se sopii hyvin myös useisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Vanha kansa luottaa hunajan parantaviin vaikutuksiin, joskin tiede on tyrmännyt osan uskomuksista.

Hunaja on luonnon oma makeuttaja, jolla voi korvata sokerin leivonnassa ja ruoanlaitossa. Hunaja on hieman vähäkalorisempaa kuin sokeri, mutta makutesteissä se aistitaan hieman makeammaksi. Sokeriin verrattuna pienempi määrä hunajaa siis riittää antamaan saman makeuden.

Suomalainen hunaja on yleensä peräisin useista eri mesikasveista, joten sitä kutsutaan monikukkahunajaksi. Yksikukkahunajasta puhutaan silloin, kun hunajan mesi sisältää yli puolet jotain tiettyä kasvia.

Kotimaisessa hunajassa maistuvat tyypillisesti esimerkiksi horsman, vadelman, rypsin, apilan ja kanervan mesi. Mettä voi kuitenkin kertyä vaikkapa voikukasta, mustikasta, lehmuksesta, tattarista ja erilaisista puutarhakasveista. Hunajan maku vaihtelee suurestikin lajikkeen mukaan.

Hunaja ei sovi vegaaneille, sillä se on mehiläisten valmistamaa.

Nauti hunajaa, kun yskä vaivaa

Hunajaa on käytetty perinteisesti monen vaivan hoitoon, mutta tiede on tyrmännyt osan uskomuksista. Aikoinaan hunajaa on suositeltu esimerkiksi ruoansulatusvaivoihin, hedelmällisyysongelmiin ja alakuloiseen mieleen.

Osa hunajan terveysvaikutuksista on kuitenkin vahvistettu tieteellisin tutkimuksin, ja hunajaa suositellaankin yskän hoitoon. Lisäksi hunajaa käytetään sen antibakteeristen ominaisuuksien takia haavanhoitotuotteissa. Moni myös vannoo hunajan nimeen flunssan iskiessä.

Mielin määrin hunajaa ei kannata syödä, sillä se on sokeri, jota koskevat sokerin haitat. Hunajasta saatavien kivennäisaineiden määräkin jää normaalissa käytössä niin alhaiseksi, että terveystuotteeksi sitä ei voi lukea.

Hunaja on sokeria vähäkalorisempi makeuttaja.

Säilytä hunaja huoneenlämmössä

Hunaja tulee säilyttää tiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Oikein säilytettynä se säilyy käyttökelpoisena vuosia.

Jääkaappi on hunajalle väärä osoite, sillä hunaja imee itseensä helposti hajuja ja kosteutta. Hunajaa voi halutessaan pakastaa.

Jos hunaja on päässyt kiteytymään, se ei tarkoita, etteikö se olisi vielä käyttökelpoista. Kiteytyneen hunajan saa taas juoksevaksi lämmittämällä esimerkiksi vesihauteessa.

Huomaa, että osa hunajan entsyymeistä häviää kuumennettaessa, joten sitä ei kannata lämmittää yli 40 asteeseen. Kuumaan teehen sekoitettuna se menettää muutamassa minuutissa kuitenkin vain pienen osan entsyymeistään.

Poimi ohjeet: 5 hunajaista reseptiä

Hunaja kuorruttaa pähkinät herkullisesti.

Pähkinät saavat hunajasta maukkaan hunnun. Hunajapähkinät sopivat naposteluun tai vaikkapa voimakkaan juuston kylkeen. Herkku syntyy kymmenessä minuutissa.

Hunajapäärynät paahdetaan nopeasti pannulla ja maustetaan hunajalla. Helpot hunajapäärynät maistuvat vaikka kaurapuuron tai myslin ja jogurtin kera aamiaiseksi. Helppoa ja herkullista!

Voimakas calvados-kastike pehmenee hunajan avulla suussa sulavaksi. Tämä kastike onnistuu keneltä tahansa ja tekee taatusti vaikutuksen illallisseuraan.

Mansikka-smoothie saa lisämakeutta hunajalorauksesta. Juoma valmistuu nopeasti tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avustuksella.

Uunissa paahdettu hunajainen brie-juusto kruunaa juhlapöydän. Juusto kuorrutetaan mehevän punaisilla granaattiomenan siemenillä ja rosmariinilla maustetulla hunajalla. Hunajainen brie-juusto valmistuu vaivatta, mutta kerää ruokailijoilta kehut.

Lähteet: Hunaja.net, Mari Koistinen: Hunaja – luonnon oma makeuttaja, Paasilinna

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hunaja on sokeria vähäkalorisempi makeuttaja, joka voi auttaa yskäänkin – 5 herkullista reseptiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.