5 syytä rakastua tilliin

Mikä yrtti kuvaisi Suomen kesää paremmin kuin tilli? Tilli, varhaisperunat ja nokare voita on klassinen makuyhditelmä, mutta suosikkiyrtti sopii hurjan hyvin myös monien muiden ruokien mausteeksi. Kokosimme viisi kesäistä suosikkiruokaa, jossa tilli on keskeisessä roolissa.

Tilli on yksi vanhimmista ja tutuimmista maustekasveista Suomessa. Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen tilli kasvaa innokkaasti takapihan kasvimaalla ja ruukuissakin myytävästä tillistä riittää mausteeksi useampaankin ruokaan.

Lue lisää: Yrtit antavat ruoalle aromia

Ylijäänyttä tilliä ei ole tarpeen heittää pois. Tuore, leikattu tilli säilyy jääkaapissa muutaman päivän, kun sen varret upottaa veteen. Tilliä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten esimerkiksi pakastusrasioihin tai alumiinifolioon käärittynä.

Koska tilli on pehmeärakenteinen yrtti, se lisätään ruokiin yleensä vasta aivan loppuvaiheessa valmistusta, etteivät sen aromit ehdi hävitä ja väri muuttua.

Tilli sopii hurjan hienosti paitsi varhaisperunoiden, myös monien muidenkin kasvisten mausteeksi ja se kruunaa myös esimerkiksi kantarellikastikkeen. Tilli on ehdoton makupari monille kala- sekä äyriäisruoille ja se maustaa makoisaksi monet liharuoat, kuten perinteisen tillilihan.

Tässä viisi kesäistä makuparia tillille.

Tilli-hasselpähkinäpesto + paahdetut chiliporkkanat

Kukapa suomalainen ei tuntisi varhaisperunan ja tillin kesäisen upeaa makuyhdistelmää. Tilli sopii hurjan hienosti monien muidenkin kasvisten mausteeksi. Esimerkiksi chilillä maustetut paahdetut porkkanat ja tillipesto ovat täydellisiä yhdessä.

Tillipesto tehdään perinteisen pestokastikkeen tapaan, mutta basilika vaihdetaan tilliin ja pinjansiemenet hasselpähkinöihin. Pähkinöitä kannattaa ensin hieman rouhia, jotta ne on helpompi surauttaa tehosekoittimessa. Voit myös paahtaa pähkinöitä hetken kuumalla ja kuivalla pannulla, mikäli haluat pestoon paahteisen makuvivahteen.

Tee pestokastiketta kerralla reilu annos. Saat tilli-hasselpähkinäpestosta mahtavan kastikkeen muillekin kesäkasviksille sekä perunoille ja kalaruoille.

Chiliporkkanat

Ohje: Tilli-hasselpähkinäpesto

Savulohipiirakka + tilli

Kalaruokien mausteena tilli on verraton. Tilli sopii kalan graavaamiseen, kalakeittoihin ja -voileiville, klassiseen skagen röraan sekä äyriäisruokiin ja rapuliemen mausteeksi. Myös savulohipiirakkaan tilliä voi saksia mausteeksi vaikka kokonaisen ruukullisen.

Mehevän savulohi-tillipiirakan pohjataikina tehdään voista, vehnäjauhoista, kermaviilistä sekä perunamuusihiutaleista. Jujua taikinaan tuo ripaus cayennepippuria. Tillillä maustetun lohipiirakan kruunaa muna-kermaseos, johon makua ja täyteläisyyttä tuo kantarellin makuinen tuorejuusto.

savulohi-tillipiirakka

Ohje: Savulohi-tillipiirakka

Ahvenkeitto + tilli

Tilli antaa upean aromin perinteiselle kesäkeitolle sekä kesäkeiton tapaan varhaisvihanneksista valmistetulle ahvenkeitolle. Paras keitto syntyy itse alusta asti kalanperkeistä keitetystä kalaliemestä, joten keiton voi keittää vaikka mökkirannasta narratuista ahvenista. Jos kalaonni ei ole suotuista, voit oikaista myös valmiilla kalafondilla.

Lue lisää: Kalaliemen keittäminen

Kalafileet lisätään kattilaan vasta lopuksi. Ne kypsyvät nopeasti kuumassa liemessä, eikä keittoa enää tämän jälkeen tarvitse keittää. Myös tillin maku on parhaimmillaan, kun sitä saksitaan vasta valmiin annoksen päälle.

keväinen ahvenkeitto

Ohje: Keväinen ahvenkeitto

Silli + tilli

Monen kesäpöytään kuuluu ehdottomasti myös silli. Näyttävästi laakealle tarjoiluvadille aseteltu sillivati kokoaa yhteen Suomen suveen kuuluvia makuja pienellä twistillä. Matjessillifileet saavat seurakseen muun muassa varhaisperunoita, keitettyjä viiriäisenmunia ja ruisnacholastuja sekä tietysti tilliä. Syötävät ruohosipulinkukat ja sinne tänne pursotetut sinappimajoneesinokareet tekevät annoksesta niin näyttävän näköisen, että se sopii vaikka vähän fiinimpienkin kesäjuhlien tarjottavaksi.

Silliröra eli sillifileistä, kovaksi keitetyistä kananmunista sekä smetanasta sekoitettu tillillä maustettu sillipöperö puolestaan maistuu niin keitettyjen varhaisperunoiden kera kuin makean saaristolaisleivän ja hapankorppujenkin päällä.

Sillivati

Ohjeet:

Sillivati

Silliröra eli sillipöperö

Kaalisalaatti + tilli

Hölskykurkut tai tuttavallisemmin mummonkurkut ovat kesäherkku vailla vertaa. Kurkkuja on hölskytelty vuosisatojen ajan niin talonpoikaiskodeissa kuin herraskartanoissakin, eikä niissä tilliä ole säästelty. Se viimeistelee kurkut aromikkaiksi.

Muutakin kuin kurkkuja voi hölskytellä. Tämä kevyt kaalisalaatti valmistetaan mummon hölskykurkkujen tapaan varhaiskaalista ja se sopii yhtä hyvin liha- ja kalaruokien, monien grilliherkkujen kuin modernimman streed foodinkin kylkeen. Kokeile hölskykaalisalaattia vaikka kesäisten lähikalaburgereiden lisukkeena.

hölskykaalisalaatti

Ohje: Hölskykaalisalaatti

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 5 syytä rakastua tilliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X