Kinuskikastike – nappaa talteen perusohje ja suositut muunnelmat suolainen ja kaakaokinuski
Kinuskikastike on niin ihanaa! Se maistuu taivaalliselta sellaisenaan jäätelön kera, mutta toimii myös kakun päällä kuorrutuksessa. Kokosimme 5 herkullista ohjetta. Kuinka helposti se valmistuukaan – katso helpot vinkit perusohjeeseen, suolaiseen kinuskiin ja virityksiin.
Kinuskikastike on yllättävän helppo valmistaa itse. Tarvitset vain 2 raaka-ainetta: sokeria ja kermaa. Joskus joukkoon lisätään nokare voita tuomaan kiiltoa.
Kinuskikastike maistuu sellaisenaan, kakun päällä kuorrutuksessa tai leivonnaisten kanssa. Vaniljajäätelö ja kinuskikastike on täydellinen yhdistelmä.
Lue myös: Suolattu kinuskikastike poltetusta sokerista
Kinuskikastike: valmistus
Perusohje on helppo. Kinuskiin tarvitaan kermaa ja sokeria yhtä paljon. Aineksia keitellään miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia välillä sekoitellen. Pidä lämpö mietona, ettei kinuski kuohu liikaa ja muutu rakeiseksi. Kinuski on valmista kun siitä voi muodostaa pehmeän pallon. Kun kinuskipisara kylmään veteen pudotettaessa muotoutuu palloksi, on keitos valmis nautittavaksi tai kakun päälle kaadettavaksi.
Kinuskin voi tehdä kuohukermasta, kahvikermasta, kookoskermasta, kondensoidusta maidosta tai punaisesta maidosta. Suolainen kinuski syntyy esimerkiksi juustoa sisältävästä Koskenlaskija-ruokakermasta.
Sokeriksi voit valita valkoista sokeria, ruokosokeria, intiaanisokeria, fariinisokeria tai tomusokeria. Kinuski valmistuu myös siirapeista.
Kinuskikastike: 5 herkullista ohjetta
1. Kinuskikastike perusohje
2 dl kuohukermaa, kahvikermaa tai täysmaitoa 2 dl valkoista sokeria 1 tl voita
Mittaa kerma tai maito ja sokeri kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes seos sakenee palloasteelle (n. 20 min). Lisää lopuksi voi.
2. Kaakaokinuski
2 dl kermaa 2 dl sokeria 2 rkl kaakaojauhetta 1 tl vaniljasokeria
Sekoita kaakaojauhe sokeriin ja mittaa ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes seos sakenee palloasteelle (n. 20 min).
3. Mokkakinuski Suklaapossun tapaan
2 1/2 dl sokeria 0,75 dl vettä 2 1/2 dl Flora Kuohua vajaa 1 tl suolaa, 2 tl espressokahvijauhetta
Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta. Tähän kuuluu aikaa noin 5 minuuttia levyn lämpötilasta ja kattilan koosta rippuen. Älä sekoita seosta tässä vaiheessa, sillä silloin sokeri kiteytyy helposti. Kun sokeri on kunnolla sulanut, laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea, n. 8 minuuttia. Älä sekoittele vielä ruskistumista odotellessakaan. Sokeria kannattaa vahtia melko tarkasti, sillä rusehtuminen tapahtuu todella nopeasti sen jälkeen, kun ensimmäiset merkit on näkyvissä.
Nyt voit ottaa lusikan käteen ja laittaa sen kattilaan. Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen. Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Jos haluat, voit jättää keittämisen tähän. Kinuski hieman paksunee jäähtyessään, mutta on silti edelleen melko juoksevaa. Jos haluat paksumpaa kinuskia, voit keittää kinuskia hieman pidempään.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kinuskikastike – nappaa talteen perusohje ja suositut muunnelmat suolainen ja kaakaokinuski
missä vaiheessa mokkakinuskiin lisätään suola ja espressokahvi
Suolainen kinuskikastikeohjeessa on Koskenlaskija maustamaton ruokakerma -> onko tämä Koskenlaskija Ruoka & Dippi -juustokastike vai mikä tuote? Valion tuotteista ei Koskenlaskija ruokakermaa löydy, ei Koskenskijoista eikä ruokakermoista?
Hiukan on puoli mäkeen jäänyt ohjeet°