Ruoka

Salaatinkastike kruunaa salaatin – onko lempparisi öljypohjainen vai kermaviilikastike?

Salaatinkastike on salaatin kruunu. Yksinkertaisimmillaan salaatti saa makua lorauksesta laadukasta öljyä ja etikkaa sekä ripauksesta suolaa ja pippuria, mutta muitakin tapoja on.

Salaatinkastike maustaa salaatin herkuksi. Se viimeistelee makuelämyksen ja tuo vaihtelua makuun.

Lue myös: 5 x salaatinkastike – ota haltuun helppojen kastikkeiden salat

Salaatinkastikkeen pohjaksi sopii öljyn ja etikan lisäksi esimerkiksi jogurtti, kermaviili, piimä, tuhti majoneesi tai samettinen pähkinävoi. Mausteiden avulla kastikkeeseen saa loputtomasti vaihtelua. 

Poimi parhaat kastikevinkit. Näillä ohjeilla teet salaatistasi täydellisen.

Öljypohjainen salaatinkastike on klassikko

Öljystä ja etikasta sekoitettu vinaigrette on salaatinkastikkeiden moniottelija. Helpoimmillaan se syntyy sekoittamalla keskenään kolme osaa öljyä ja yksi osa etikkaa. Jos pidät happamammasta, voit lisätä hieman etikan määrää. Makeuta kastike maun mukaan sokerilla tai hunajalla ja mausta ripauksella suolaa. Öljypohjaisen salaatinkastikkeen makumaailmaa voi muunnella lähes loputtomasti.

Salaatinkastikkeen öljyksi sopivat kotoinen rypsiöljy sekä välimerellinen oliiviöljy, mutta kokeilemisen arvoisia ovat myös pähkinäiset ja maustetut öljyt. Etikan voi korvata sitruuna- tai appelsiinimehulla. Aromikkaat ja hedelmäiset balsamiviinietikat ovat herkuttelijan vaihtoehto. Balsamicopohjainen kastike sopii täydellisesti juustosalaattien maustajaksi.

Mausteeksi öljyiseen viinietikkakastikkeeseen voi lisätä teelusikallisen sinappia, hivenen chilikastiketta tai valkosipulia. Esimerkiksi ranskalaisen salaatinkastikkeen maku tulee dijoninsinapista ja valkosipulista.

Myös hienonnetut mausteyrtit, kuten ruohosipuli, basilika ja timjami tuovat mukavaa makua salaatinkastikkeisiin. Karkeaan yrttikastikkeeseen silputaan runsaasti yrttejä: persiljaa, minttua, ruohosipulia ja basilikaa.

Kermaviili- ja jogurttipohjaiset salaatinkastikkeet 

Kermaviili- ja jogurttipohjaiset kastikkeet ovat raikkaita ja vähän kevyempiä kastikkeita. Ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi broileri- ja kalasalaattien maustajiksi, erilaisten couscous- ja jyväpohjaisten salaattien mehevöittäjäksi sekä grillattujen salaattien ja varhaiskaalilohkojen kaveriksi.

Jogurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet syntyvät hetkessä. Mausta kermaviili lempimausteillasi, sekoita ja kastike on valmista. Esimerkiksi valkosipuli, yrtit tai vaikkapa valmis pestokastike toimivat hyvin kermaviilin ja paksun jogurtin kanssa. 

Raastamalla jogurtin joukkoon tuoretta kurkkua saat kreikkalaista tsatsikia muistuttavan kastikkeen, joka maistuu ihanalta erilaisten kesäruokien ja -salaattien kanssa sekä grilliruokien lisukkeena.

Sinihome- tai vuohenjuustolla maustettu kastike toimii erinomaisesti grillatun salaatin tai varhaiskaalilohkojen kanssa. 

Myös japanilainen soijapavuista valmistettu, herkullisen umamimainen misotahna sopii jogurttipohjaisen kastikkeen mausteeksi.

Majoneesipohjainen salaatinkastike 

Paksu majoneesipohjainen kastike sopii erinomaisesti erilaisten paksulehtisistä salaateista, kuten romainesta valmistettujen salaattien kastikkeeksi. Unohda valmismajoneesit ja tee majoneesi itse. Se syntyy sauvasekoittimella hetkessä ja pesee kaupan valmiit mennen tullen. 

Perusmajoneesista saa maustamalla helposti erilaisia majoneesikastikkeita. Chilikastikkeella, tomaattipyreellä ja valkosipulilla maustettu chilimajoneesi sopii esimerkiksi ruokaisan katkarapusalaatin maustajaksi. Tuhtia majoneesikastiketta voi halutessaan keventää korvaamalla osa majoneesista esimerkiksi maustamatomalla jogurtilla tai kermaviilillä.

Caesarkastike lienee yksi tunnetuimmista majoneesipohjaisista kastikkeista. Se tehdään perusmajoneesipohjasta, johon makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, anjovisfilee, worchestershirenkastike sekä sitruunamehu. Juuston ystävä voi lisätä kastikkeeseen myös parmesaaniraastetta.

Pähkinäpohjaiset salaatikastikkeet 

Liotetuista cashewpähkinöistä valmistettu kastike on kermaisen täyteläinen ja maukas. Nesteen määrällä voi säätää kastikkeen paksuutta. Paksu tahnamainen kastike sopii erinomaisesti myös leivän levitteeksi.

Kiireessä voit oikaista myös valmiilla siemen- tai pähkinätahnoilla. Seesaminsiemenistä valmistettua tahinia voit notkistaa tilkalla sitruunamehua, maapähkinävoita esimerkiksi soijakastikkella ja vesitilkalla. Tahinikastike sopii hyvin Lähi-idän makumaailmaan, maapähkinäkastike aasialaisten salaattien maustajaksi.

Aasialainen salaatinkastike

Monien aasialaisten salaatikastikkeiden maku on hurmaava sekoitus makeaa, hapanta ja suolaista. Makujen tasapaino syntyy limetinmehusta, kalakastikkeesta ja sokerista, joita soijakastike sekä aromikas seesamiöljy usein komppaavat. Makua voi piristää mielen mukaan esimerkiksi chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä sekä vaikkapa korianterilla ja sitruunaruoholla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salaatinkastike kruunaa salaatin – onko lempparisi öljypohjainen vai kermaviilikastike?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.