Hummus on jokapaikan tahna – katso helpot ja herkulliset reseptit!
Helppo, nopea, ruokaisa, edullinen ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen – tätä kaikkea on lähi-idän suosittu kikhernetahna eli hummus.
Hummus tehdään kikherneistä, oliiviöljystä, seesaminsiementahnasta eli tahinista sekä tilkasta sitruunamehua. Valkosipuli tuo tahnaan sopivasti luonnetta. Helppotekoinen hummus surahtaa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa sekaisin yhdessä hujauksessa. Oliiviöljyä voi lisätä sen mukaan, kuinka juoksevan koostumuksen haluaa.
Hummukseen ei oikeastaan edes tarvitse varsinaista ohjetta. Kun tahnan on kerran pari surauttanut, menee homma sen jälkeen jo näppituntumalta. Sopivassa suhteessa vain kaikkea ja valmista tuli. Samalla ehkä huomaat, että hummuksen raaka-aineita voi vaihdella yhtä monipuolisesti kuin toisen hittikastikkeen peston.
Lue myös: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua
Ohje: Hummustahna
Mausteilla hummus muuntuu moneksi
Hummuksen suosion taustalla lienee paitsi sen helppous ja herkullisuus, myös monipuolisuus ja muunneltavuus. Hummuksen voi maustaa erilaisilla yrteillä tai vaikkapa savupaprikajauheella tai kurkumalla. Joukkoon voi jauhaa myös paahdettuja punajuuria tai muita juureksia, joilla hummukseen saa paitsi makua, myös kauniin värin.
Ohjeet:
Rohkeimmat vaihtavat myös kikherneet muihin papuihin, kotimaisiin herneisiin tai vaikkapa vihreisiin soija- eli edamamepapuihin. Tässä vaiheessa tosin kyseessä lienee jo kokonaan toinen paputahna.
Ohjeet:
Voipa hummuksesta tehdä myös makean version, joka höystetään maapähkinätahnalla ja kaakaojauheella. Suklainen hummus sopii loistavasti esimerkiksi omenalohkojen dippailuun, paahtoleipien päälle tai vaikkapa lettujen kaveriksi.
Mihin kaikkeen hummusta voi käyttää?
Hummuksen suosiota ovat lisänneet myös trendiksi noussut Lähi-idän keittiö sekä kasvisruokabuumi.
Hummus kuuluukin lähtemättömästi Lähi-idän meze- eli alkupalapöytään. Se sopii melkeinpä minkä tahansa ruoan seuralaiseksi ja tuo erinomaisen proteiinilisän kasvissyöjän ruokavalioon. Hummus on ihanaa leivän päällä, salaatin kera, dippivihannesten kanssa tai sellaisenaan suoraan lusikalla purkista syötynä.
Lisää hummusta salaatin sekaan
Hummusta voi käyttää salaatinkastikkeen tapaan ja siitä voi helposti koostaa kokonaisen aterian. Levitä hummusta paksu kerros laakealle tarjoiluvadille ja lisää päälle paahdettuja juureksia tai vaikkapa kukkakaalia sekä reilusti tuoreita yrttejä. Halutessasi voit rikastaa annoksen myös pähkinöillä tai siemenillä.
Levitä hummusta leivän levitteeksi
Hummus on täydellinen levite leivän päälle ja mainio tarjottava esimerkiksi noutopöytään. Pyöräytä tarjolle pari erilaista hummusta tai valmista vaikka kokonainen tahnabaari. Aseta viereen vielä tuoretta, rapeakuorista leipää.
Lue lisää: Nopea ja edullinen juhlien noutopöytä – nappaa 9 ideaa!
Ohje: Punajuurihummus
Kasviksilla ja proteiinipitoisella hummuksella rikastetut voileivät ovat myös liikkujan ja kasvissyöjän unelmavälipala. Nämä kasvissandwichit sopivat eväsleiviksi myös vegaaniseen ruokavalioon.
Ohje: Proteiinpitoiset kasvissandwichit
Kokeile hummusta tortillan täytteenä tai ohutleivän päällä
Hummus sopii paitsi leivän levitteeksi, myös tortillojen väliin sekä pizzan kaltaisen ohutleivän eli flatbreadin päälle. Herkullinen ja pizzaa hivenen terveellisempi ohutleipä päällystetään avokadolla rikastetulla hummuksella sekä savulohella.
Ohje: Lohi-avokadohummus flatbread
Rikasta hummuksella perunamuusi
Kokkaavan isin ruokablogissa hummuksella rikastetaan myös perunamuusi. Yrtein maustettu hummusmuusi sopii tarjottavaksi perinteiseen tapaan esimerkiksi lihapullien, miksei myös falafelien kanssa.
Ohje: Hummus-perunamuusi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hummus on jokapaikan tahna – katso helpot ja herkulliset reseptit!
Heipä hei,
Olen monesti tehnyt hummusta kikherneistä tarkoituksena saada näkkileiväälle päällepantavaa. Ongelma on etten saa siihen makua. Teen hummuksen kuivatuista kikherneistä.
1. Antakaa vinkkejä keittämiseen.
2. Hummusresepti joka sopisi näkkileivän päälle.
Hei, olethan liottanut niitä tarpeeksi? Itse liotan 2,5dl kikherneitä noin 12 tuntia, vaihdan sitten veden ja keitän reilun tunnin. Sen jälkeen kaadan kikherneet tehosekoittimeen ja laitan vähän keitinvettä sekaan, jotta kone pystyy sen jauhamaan. Lisään vettä sitämukaa, kun haluan tahnasta notkeampaa. Maustan pieniksi paloitelluilla valkosipulinkynsillä (ainakin 3 suurta kynttä), reilusti sitruunamehua (n. 2 sitruunaa) ja maun mukaan suolaa (0,5 tl vähintään).
Maistele usein ja lisää tarvittaessa valkosipulia, suolaa ja sitruunamehua. Notkista tarvittaessa vedellä. Itse lisään lorauksen myös oliiviöljyä sekaan. Joissakin ohjeissa lisätään myös seesamitahnaa, mutta itse en laita koskaan ja hyvää tulee. Pakkaan valmiin tahnan rasioihin ja lorautan päälle oliiviöljyä ja vähän paprikajauhetta. Tämä ihanuus maustuu jääkaapissa seuraavaan päivään ja sitten se katoaakin nopeasti parempiin suihin! Tähän tulee himo!
Valkosipuli ja oliiviöljy antaa makua!