Ruoka

Suodatinpussijippo vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun – kurkkaa 6 vinkkiä parempaan kahviin

Kahvin keittämisen luulisi olevan hallussa meillä suomalaisilla, olemmehan maailman eniten kahvia kuluttava kansa. Mutta ei – juomme huonoa kahvia.

Kysyimme ammattilaiselta apua hyvän kahvin valmistukseen. Helsinki Coffee Festival -tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä haluaa jakaa hyvän kahvin ilosanomaa jokaiselle suomalaiselle.

”Vaikka meillä juodaan eniten kahvia maailmassa, se ei tarkoita, että joisimme laadukasta kahvia. Monessa kodissa ei ole koskaan putsattu keitintä kunnolla, eikä kahvinpuruja mitata kuin silmämääräisesti,” Kestilä sanoo.

Espresso

Laadukkaampi kahvi valmistuu, kun muistat nämä ammattilaisen vinkit:

1. Laadukas raaka-aine ja tuore kahvi

Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, sitä ei siis kannata hamstrata. Kahvista häipyy aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään.

2. Oikeat mittasuhteet ja jauhatus

Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Pour over -menetelmillä, kuten V60:sellä, valmistettuun kahviin suositus on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia. Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus.

3. Raikas vesi mitataan erillisellä kannulla

Yleinen virhe on, että kahvi mitataan jo etukäteen, esimerkiksi edellisenä iltana aamuksi valmiiksi kahvinkeittimeen. Kahvi kannattaa kuitenkin valmistaa aina tuoreeltaan. Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja. Jos valmistat kahvia esim. V60- tai Chemex-menetelmällä, kahvin kaatamiseen paras on pitkä- ja ohutnokkainen kaatokannu.

4. Suodatinpussi kastellaan

Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista. Se vaikuttaa merkittävästi makuun.

5. Kahvi nautitaan oikeanlämpöisenä, eikä sitä seisoteta tai kuumenneta uudelleen

Kahvia kannattaa valmistaa aina se määrä, minkä sillä hetkellä juo. Kahvia ei kannata seisottaa keittimen levyllä, jolloin se helposti kuumenee liikaa. Jos valmistat kahvia pour over -menetelmillä, veden lämpötilan olisi hyvä olla 92–94 astetta. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.

6. Lopuksi, muista puhtaus

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, ei liian vahvoja pesuaineita. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella lämpimän veden alla. Manuaaliset laitteet voi pestä myös astianpesukoneessa. Mutteripannu kannattaa pestä käsin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suodatinpussijippo vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun – kurkkaa 6 vinkkiä parempaan kahviin

KS

Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla

Miksi kahvia kaadetaan keittimeen?

Poika nimeltä Paula

Itse pidän nahkaisemmasta aromista, joka korostuu, kun kostuttaa suodatinpussin sumutinpullolla koivunmahlalla ja laittaa humidoriin vähintään 72:ksi tunniksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.