Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

7 herkullista reseptiä: Leivo nyt maukkaat leivät joulupöytään

Jouluun kuuluu mausteinen, hieman makea leipä, jonka päälle sipaistaan reilusti voita. Tai miksipä et kasaisi leivän päälle kekoa lempijouluherkkujasi? Mäti, smetana, graavikalat ja pateet sopivat leivänpäälliseksi loistavasti.

Joulupöytään mahtuu niin monta herkkua, että leipä saattaa kaiken muun keskellä unohtua. Herkulliset joululeivät ovat kuitenkin oiva lisä niin alkupalapöytään kuin pääruoankin kanssa nautittaviksi.

Kokeile näitä Kotilieden reseptejä, joista löydät vaihtoehdot moneen makuun – myös erityisruokavaliota noudattavalle.

Saaristolaisleipä säilyy pitkään

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Nauvon saaristolaisleivässä käytetään piimää. Leivän voi paistaa hyvissä ajoin, sillä maultaan vahvat saaristolaisleivät säilyvät hyvin. Leipä maistuu erinomaiselta savusilakkatahnan kanssa.

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Siirappinen ja tumman maltainen saaristolaislimppu sopii kaikenlaisten kalaruokien kaveriksi. Limppu saa makua kaljamaltaista, kuminasta ja leipäsiirapista. Huomaa, että ohjeella saat kaksi saaristolaislimppua.

Makeat joululeivät maustetaan hedelmillä

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Jaakkolan joululeivän valmistus aloitetaan jo edellisenä iltana, kun kuivat ainekset laitetaan nesteeseen pehmittymään. Tähän leipään voit käyttää kuivattua nokkosta tai korvata nokkosen kuivatulla aprikoosilla tai papaijalla.

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Makea joululeipä on hedelmäisten leipien ystävän valinta. Siinä maistuvat nimittäin viikunat ja aprikoosi, joita liotetaan ensin yön yli vedessä. Jos käytät kaljamaltaita leipämaltaiden sijaan, lisää ne hedelmien joukkoon.

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Perinteinen joululimppu tuoksuu joululta. Piimäpohjainen taikina maustetaan pomeranssinkuorella ja siirapilla.

Joululeivät erityisruokavaliota noudattaville

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Maidoton ja hiivaton joululeipä sopii tarjottavaksi myös vegaanista erityisruokavaliota noudattaville jouluvieraille. Leipään tulee nesteeksi kaurajuomaa ja hiiva korvataan soodalla.

Joululeivät kruunaavat juhlapöydän.

Rouheinen, gluteeniton leipä saa makua paahdetuista manteleista, erilaisista siemenistä ja rusinoista. Taikina ei ole tyypillinen leipätaikina, vaan kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja painellaan vuokaan. Jos taikina tuntuu liian kovalta, lisää pari ruokalusikallista vettä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 7 herkullista reseptiä: Leivo nyt maukkaat leivät joulupöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X