perunapizza

7 x peruna – hurmaannu perunaletuista, savustetuista perunoista ja perunavohveleista!

Suomalaisen ruokakulttuurin peruskivi peruna on syksyn raaka-aineiden ykkönen. Monipuolinen, edullinen ja terveellinen peruna taipuu vaikka mihin kiusauksista pizzapohjaan ja vohveleista kakkutaikinan raaka-aineeksi.

Peruna on terveellinen, vähäkalorinen, ekologinen ja hyvä hiilihydraattien lähde, jonka aseman suomalaisten ruokavaliosta riisi- ja pastaruoat ovat harmillisesti viime vuosien aikana syrjäyttäneet. Lokakuussa ilmestynyt Sanna Mansikkämäen Peruna-kirja (Readme) lupaa palauttaa perunalle sen ansaitseman arvon.

Lue lisää: Pelastetaan peruna! 8 hyvää syytä syödä perunaa ja 7 parasta reseptiä

Perunoissa on mistä valita

Perunalajikkeita on todella paljon ja uusia tulee koko ajan. Esimerkiksi jouluksi markkinoille on tulossa pirteän pinkki perunalajike Mullberry Beauty, jonka avulla tuttuihin jouluruokiin, kuten perunalaatikkoon saa ihan uudenlaisen twistin. Älä siis jumitu vain yhteen tuttuun perunaan, vaan osta erilaisia lajikkeita aina mahdollisuuden mukaan ja maistele niitä. Saatat yllättyä, kuinka monipuolinen makuareena sinulle avautuukaan. 

Eri perunlajikkeet sopivat eri käyttötarkoituksiin. Jauhoiset perunat sopivat muhennoksiin ja muuseihin, kiinteät keitettäviksi ja esimerkiksi salaatteihin. Tutustu perunapussin kyljessä oleviin teksteihin ja ruokalajisuosituksiin. Myös irtoperunan kohdalla tarkista aina, että sekä lajike että käyttötarkoitus on mainittu. Jos näin ei ole, kysy sitä kauppiaaltasi. 

Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin. Se on kiitollinen maustettava ja sen voi valmistaa monella tavalla. Jos keitinperunat tylsistyttävät, kokeile vaihteeksi savustettuja pottuja. Perunamuusin tähteet voit hyödyntää vohvelitaikinassa ja ohuen ohuiksi viipaloiduista perunoista teet hauskan pizzapohjan. Kokeile ja ihastu! 

Merimiespihvi

Merimiespihvi on perunaruokien klassikko. Nimestään huolimatta se ei ole pihvi, vaan pataruoka, jossa peruna, liha ja olut muodostavat kerrassaan vastustamattoman makuyhdistelmän. 

Valitse merimiespihviin yleis- tai kiinteää perunaa, kuten Colombiaa ja lihaksi naudan, hirven tai peuran sisä- tai paahtopaistia, joka mureutuu uunissa pitkään muhiessaan. Merimiespihvin voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä muiden pataruokien tavoin se maistuu parhaalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

merimiespihvi

Merimiespihvi on perunaruokien klassikko ja pata­ ruokien kunkku.

Ohje: Merimiespihvi

Perunapizza

Perunapizza on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Ohuen ohuiksi viipaleiksi leikatuista ja uuninpellille limittäin asetelluista perunoista syntyy nimittäin helppo, nopea ja ennen kaikkea herkullinen pizzapohja, joka on arki-iltojen pelastus ja viikonloppujen ihastus. Paahda perunapizzapohjaa ensin hetki uunissa ja levitä sitten päälle mieleisesi täytteet tai jääkaapin tähteet. Vai kokeilisitko sittenkin tätä verratonta mozzarellan, savuporon ja oliivien yhdistelmää?

perunapizza

Valmista pizzan­himoon super­nopea peruna­pizza. Nerokas perunasta tehty pizzapohja on arki­-iltojen pelas­taja.

Ohje: Perunapizza

Perunaletut

Perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi tai miksei vaikkapa pikkujoulujen tai uuden vuoden juhlien suolaisiksi suupaloiksi. 

Taikina mukailee perinteisetä lettutaikinaa, mutta se saa lisämehevyyttä ja ruokaisuutta joukkoon muhennetusta perunasta. Perunaletut voi tarjota blinien tapaan mädin, hienonnetun punasipulin sekä smetanan kera.

perunaletut

Perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi.

Ohje: Perunaletut

Savustetut perunat ja ruskeavoimajoneesia

Jos olet kyllästy­nyt keitettyihin perunoihin, kokei­le savustaa ne kypsiksi. Savustusta varten et välttämättä tarvitse edes savustinta, vaan voit sulkea potut savustuspussiin ja savustaa tavallisessa kotiuunissa. Savustukseen sopivat niin kiinteät kuin jauhoisemmatkin perunalajikkeet.

Savuste­tut perunat mais­tuvat sellaise­naan lisukkeena ruskistetulla voilla maustetun majoneesikastikkeen kera. Majoneesin voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ennen syömistä, vaikka edellisenä päivänä. Tähteeksi jääneet perunat voi hyödyntää seuraavana päivänä salaattiin.

savustetut perunat ja ruskeavoimajonesi

Jos olet kyllästy­nyt keitettyihin perunoihin, kokei­le savustaa ne kypsiksi. Savuste­tut perunat mais­tuvat sellaise­naan lisukkeena, ja jämät voi käyt­tää salaattiin.

Ohje: Savustetut perunat ja ruskeavoimajoneesia

Perunavohvelit

Viimeistään tämä ohje saa sinut innostumaan perunoista ja kaivamaan vanhan vohvelirautasi pölyttymästä. 

Valmista perunamuusia seuraavalla kerralla tuplasatsi, niin herkuteltavaa riittää vielä seuraavallekin aterialle. Muusin tähteet sujahtavat sulavasti vohvelitaikinaan, jonka syksyinen maku syntyy kuivatusta sienijauheesta. Suolaiset peruna-sienivohvelit käyvät lounaaksi, iltapalaksi tai syksyisen viikonlo­pun brunssiherkuksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo.  

peruna_sienivohvelit

Kuinka kekseliäs­tä! Upota muusin jämät vohvelitai­kinaan. Suolai­set sienivohvelit käyvät viikonlo­pun lounaaksi tai iltapalaksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo.

Ohje: Peruna-sienivohvelit

Maailman paras porokiusaus

Kiusaus on kotiruokien kunkku ja kerrassaan vastustamatonta, kun teet sen pakasteperuna-sipulisekoituksen sijaan alusta alkaen itse. Valitse perunaksi kiinteä lajike, kuten Nicola ja suikaloi potut ohuiksi tikuiksi. Oiva apuväline on vihannesleikkuri eli mandoliini, jonka avulla työ sujuu hujauksessa.

Sekoita perunasuikaleiden joukkoon kylmäsavupororouhetta, kuohukermaa ja sulatejuustoa sekä ripaus sienijauhetta makua antaman. Lopputuloksena ei ole enempää eikä vähempää kuin maailman paras porokiusaus. Kokeile ja koukutu!

maailman paras porokiusaus

Porokiusausta kannattaa tehdä kerralla suurempi satsi. Kiusaukset sopivat kiireiseen arkeen, sillä ne eivät vaadi työ­lästä esivalmis­telua ja kiusaus paistuu uunissa itsekseen.

Ohje: Maailman paras porokiusaus

Puolukkatoscakakku

Perunoiden käyttömähdollisuudet eivät rajoitu vain suolaisiin ruokiin, vaan ne ovat omiaan myös makeissa leivonnaisissa. Perunamuusi tekee leivonnaisista ihanan pehmeitä ja meheviä. Kokeile muusia munkki- tai pullataikinaan tai tähän puolukkatoscakakkuun. Siinä on mehevä pohja, kirpsakka täyte ja toscapiirakasta tuttu mantelinen kuorrutus. Puolukoiden tilalla voi käyttää myös viini­marjoja, kirsikoi­ta, karpaloita, pieniä kriikunoi­ta tai luumuja. 

puolukkatoscakakku

Perunamuusi tekee leivonnaisista ihanan pehmeitä. Kokeile muusia puolukkatoscakakkuun.

Ohje: Puolukkatoscakakku

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: 7 x peruna – hurmaannu perunaletuista, savustetuista perunoista ja perunavohveleista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X