7 x säilöntä: katso tomaatti-, mansikka- ja kirsikkahillojen reseptit sekä muut säilöntävinkit

Säilö kesän maut lasipurkkeihin ja nauti herkut grilli-ja jälkiruokien lisukkeena. Purkillinen hilloa on myös kiva mökki- tai tupaantuliaislahja.

Säilöntä on helppo tapa ottaa luonnon maut talteen. Tekemisessä puhtaus
on kaiken A ja O. Käytä siis hilloissa vain tuoreita, puhtaita ja hyväkuntoisia marjoja ja vihanneksia. Sterioi myös säilöntään käytettävät välineet lasipurkit ja pese huolella niiden kannet valmistuksessa käytettävät välineet.

Lue lisää: Helppo mansikkahillo – näillä vinkeillä onnistut

Vaniljainen chia-kirsikkahillo

Kirsikoiden sesonki on harmillisen lyhyt. Se kestää suunnilleen vain kesä-heinäkuun ajan. Onneksi osan mustanpuhuvista ihanuuksista voi säilöä myöhempää herkuttelua varten.

Tämä vaniljainen kirsikkahillo valmistetaan pieniä chiansiemeniä hyödyntäen. Kun chiansiemenet imevät itseensä nestettä, siitä muodostuu hyytelö. Siemenissä on paljon kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Vaniljainen chia-kirsikkahillo sulostuttaa esimerkiksi puurot sekä jäätelöt ja muut maitopohjaiset jälkiruoat.

vaniljainen chia-kirsikkahillo

Ohje:  Vaniljainen chia- kirsikkahillo

Basilika-jalapeno- mansikkahillo

Mansikkahillo on perinteinen lettujen lisuke, mutta maustettuna jalapenolla ja basilikalla se sopii täydellisesti myös grilliruokien lisukkeeksi.

Mansikka-jalapenohillo valmistetaan tehosekoittimessa pyöräytetystä mansikkasoseesta, joka kuumennetaan kattilassa hillosokeria vähitellen lisäillen ja koko ajan sekoitellen. Keittoajaksi riittää kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen hillo jäähdytetään, maustetaan ja purkitetaan.

Lisää jalapenoja vähitellen koko ajan maistellen löytääksesi mieleisesi tulisuusasteen. Muista myös pestä basilikanlehdet huolella ja tarkista, ettei joukossa ole huonoja lehtiä. Pilaantuneet raaka-aineet pilaavat koko hilloerän.

basilika-jalapeno-mansikkahillo

Ohje:  Basilika-jalapeno- mansikkahillo

Säilöttyjä kokonaisia mansikoita

Hillon sijaan mansikat voi säilöä myös kokonaisina. Lisää mansikat, rosmariinin oksa ja pätkä vaniljatankoa sterioituun lasipurkkiin ja kaada päälle balsamicosta, sokerista ja vedestä kiehautettu seos. Jätä purkkiin laajenemisvaraa, sulje kannella ja anna sitten jäähtyä huoneenlämmössä.

Purkita mansikat kauniiseen lasipurkkiin ja anna lahjaksi tai herkuttele itse. Mansikat säilyvät kylmässä noin kak­si viikkoa.

kokonaisina säilötyt mansikat

Ohje: Säilöttyjä kokonaisia mansikoita

Kesäkurpitsa-sitruunahillo

Kyllä vain, myös kesäkurpitsa sopii hillojen raaka-aineeksi. Miedon makuinen vihannes saa tässä ohjeessa seurakseen vihreitä omenoita ja piristyy raikkaaksi sitruunalla, jota lisätään joukkoon sekä mehuna että kuoriraasteena. Kaneli ja ripaus jauhettua muskottipähkinää antavat hillolle veikeän makuvivahteen.

Kesäkurpitsa-sitruunahillo on varsinainen jokapaikanhöylä. Se sopii levitettäväksi paahtoleivän päälle tai sujautettavaksi vaikkapa kakkujen täytteeksi.

kesäkurpitsa-sitruunahillo

Ohje: Kesäkurpitsa-sitruunahillo

Kesäinen tomaattihillo

Ketsuppi on tuttu juttu, mutta mitäpä jos valmistaisit tomaateista vaihteeksi hilloa. Kesäisen tomaattihillon maku syntyy sitruunasta, inkivääristä, chilistä ja ripauksesta kanelia. Hillo on hyvää heti, mutta vielä parempaa viikon päästä.

kesäinen tomaattihillo

Ohje: Kesäinen tomaattihillo

Herkkukurkut

Maustekurkut ovat monen suosikki. Ne valmistuvat helposti itse tehden ja hakkaavat kaupan valmiit mennen tullen.

Herkkukurkkujen mausteena on valkosipulia, chiliä, sinapinsiemeniä ja minttua. Muokkaa kuitenkin ohjetta makusi ja tarpeidesi mukaan. Voit lisätä joukkoon pestyjä mustaviinimarjan lehtiä tai vaihtaa etikan makuetikkaan. Myös muut yrtit ja erilaiset pippurit sopivat maustamaan lientä.

herkkukurkut

Ohje: Maukkaat herkkukurkut

Keskustelu

Kommentoi juttua: 7 x säilöntä: katso tomaatti-, mansikka- ja kirsikkahillojen reseptit sekä muut säilöntävinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X