Ruoka

Kukkakaali on noussut Suomessa trendiherkuksi – valitse lempparisi Kotilieden suosituimmista resepteistä

Kukkakaali on terveellinen ja herkullinen kasvis, jota saa sesonkiaikaan hyvinkin edullisesti. Koko kasvin voi hyödyntää ruoanlaitossa lehtineen päivineen. Nappaa herkulliset reseptit arkeen ja juhlaan!

Kukkakaali on suomalaisten suosikki, jota voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti. Kokeile Kotilieden maukkaita reseptejä!

Kukkakaali tunnetaan yleisimmästä, valkoisesta lajikkeestaan, mutta ruokakaupoissa saattaa törmätä myös maultaan miedompaan vihreään kukkakaaliin tai tummanvihreään koristeelliseen romanesco-kukkakaaliin, jolla on kartiomaiset kukinnot.

Lue myös: Kaalimaan kasvatit

kukkakaali
Satunnaisesti kukkakaalia saa myös violettina tai oranssina. Eri väristen kukkakaalien kukintoja yhdistelemällä lautaselle syntyykin todellista silmänruokaa. Kuva: Kristiina Kurronen

Kukkakaali sujahtaa keittoon – soseuta tai mausta intialaisittain

Kukkakaali on loistava keittojen raaka-aine. Samettisen pehmeä kukkakaalikeitto saa potkua korianteriöljystä. Kermainen keitto sopii tarjottavaksi vaikka alkukeittona.

Linssi-kukkakaalikeitto saa kehon hyrräämään mielihyvästä. Sen mausteinen liemi saa jujua garam masalasta, sitruunaruohosta ja kurkumasta sekä pehmeyttä kookosmaidosta.

Kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto on maukas sosekeitto, johon tulee latinotwisti tomaatista, chilistä ja yrteistä. Keittolautaselle voi ripotella rapeaksi suutuntumaksi myös maissilastuja sekä roppakaupalla tuoretta korianteria.

Palsternakka-kukkakaalikeitto on pehmeänmakuinen sosekeitto, jonka voi höystää siemenillä, yrttiöljyllä ja yrteillä.

Lisukkeita moneen makuun – paahda, raasta, soseuta tai grillaa

Keitetty kukkakaali mielletään usein valjuksi ja mauttomaksi. Juju onkin jättää kukinnot napakaksi ja lisätä mausteita surutta. Keittämisen lisäksi kukkakaalin voi kypsentää myös höyryttämällä, joka myös säilyttää vitamiinit. Lisukkeeksi kukkakaalin voi käyttää myös monella muulla tapaa.

Hyvä kukkakaalilisuke on esimerkiksi lempeä kukkakaalipyree. Älä säästele voita, kun haluat täyteläisen ja suussa sulavan koostumuksen.

Pannulla pyöräytetty kukkakaaliriisi sopii keventäjän ja hiilihydraattitietoisen lautaselle sekä vaikkapa liharuokien kaveriksi. Kukkakaaliriisiin saa helposti jujua, kun lisäät seuraan vaikkapa yrttejä, pinjansiemeniä sekä rusinoista.

Kukkakaali maistuu erityisen ihanalta paahdettuna ja siitä valmistuu myös maukas dippi illanistujaisten tarjottavaksi. Paahdettua kukka­kaalihummusta dippaillaan rapeilla pitaleipäsipseillä suoraan suuhun.

Kesällä kukkakaalia kannattaa kokeilla myös muiden grillikasvisten joukossa, yksinään isoina lohkoina grillattuna tai vaikka vartaaseen pujotettuna. Nämä grillatut itämaiset kukkakaalivartaat dipataan katalonialaiseen, manteleista valmistettuun salvitxada-kastikkeeseen.

Salaateissa kukkakaali on loistava lisä. Keltaisena hohtava kvinoa-kukkakaalisalaatti sopii syksyn ja talven ruokajuhlien tarjottavaksi. Salaatin kastikkeen säväyttää juustokumina.

Pikkelöidyt itämaiset kasvikset tehdään kukkakaalista, porkkanasta ja sokeriherneistä, jotka upotetaan itämaisittain maustettuun liemeen. Pikkelöidyt kasvikset ovat ihana lisä salaateissa, mutta maistuvat myös lisukkeena sellaisenaan.

Miltä kuulostaisi klassikkoannos? Kuorrutettu kukkakaali on herkku, joka maistuu sellaisenaan tai lisukkeena. Kokeile kukkakaaligratiinia myös iltapalana hyvän leivän ja tomaattisalaatin kera tai aterian lämpimänä alkupalana.

Kukkakaali tykkää mausteista – kokeile pataa, currya tai trendikästä kulhoruokaa

Miedon makuinen kukkakaali kestää mainiosti myös ronskimpaa maustamista. Kukkakaalipata ja kasviscurry ovat maukkaita, aasialaistyylisiä kasvisruokia, joita voi valmistaa kerralla useamman arki-illan tarpeiksi. Tarjoa ruoat riisin ja rapeakuorisen leivän kera.

Uunissa paahdettu kukkakaali muuntuu kauniin keltaiseksi kurkuman avulla. Höyrytä kukkakaalien suojalehdet kevyesti ja silppua kukkakaalien pinnalle.

Intialainen kukkakaaliriisi tehdään basmatiriisistä, kukkakaalinnupuista ja muista kasviksista. Kardemumma, kaneli ja kurkuma tuovat makua. Tarjoa kuumana esimerkiksi raita-kastikkeen ja naan-leivän kanssa.

Kookos-kasviscurry on thaihenkinen kasvisruoka, joka syntyy nopeasti porkkanasta, kukkakaalista ja ruusukaaleista. Tarjoa kookos-kasviscurry höyryävän kuumana keitetyn riisin kera.

Intialainen kasvispata eli tagine valmistuu edullisista linsseistä, porkkanasta, sipulista ja kukkakaalista. Se valmistuu uunin sijaan liedellä hauduttaen ja maistuu ihanalta mausteisen kurkkuraidan sekä paahdetuilla manteleilla rikastetun couscousin kera.

Aasialaiset mausteet ryydittävät myös kotimaisista härkäpavuista, kukkakaali-kvinoasta ja paistetusta kananmunasta koottua kulhoruokaa. Härkäpapukulho on helppoa arkiruokaa ja näppärä napata myös töihin evääksi.

Kukkakaalia pääruoaksi – paahda kokonaisena, leikkaa pihveiksi tai pyöräytä pestoksi

Yksinkertaisen nerokas kokonaisena paahdettu kukkakaali on helppo, herkullinen ja superkaunis. Se näyttää paistettuna juhlavalta, mutta sen tekeminen onnistuu ihan minimaalisella vaivalla. Kokonaisena paahdettu kukkakaali sopii juhlapöytään vaikkapa jouluna perinteisen kinkun sijaan.

Kukkakaalista valmistat helposti ja nopeasti herkulliset pihvit. Kun korvaat parmesaanijuuston kasviperäisellä juustoraasteella, saat ateriasta vegaanisen.

Pestopastasta lienee ohjeita yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Tässä ohjeessa basilika vaihdetaan kukkakaaliin ja pinjansiemenet manteleihin. Kastike surahtaa monitoimikoneessa suit sait sukkelaan.

Kokeile kukkakaalia rohekasti leivonnassa – maistuisiko pizza tai makoisat samosat?

Kukkakaalia kannattaa kokeilla myös suolaisissa leivonnaisissa. Kukkakaalilla ja perunalla täytetyt intialaiset vihannessamosat maistuvat vaikka iltateen kanssa.

Erityisesti hiilihydraatteja välttelevän kannattaa kokeilla kukkakaalia myös pizzapohjan valmistukseen. Kukkakaalipizzapiiras saa täytteekseen muun muassa mozzarellaa, tomaattia ja herkkusieniä.

Kukkakaalista valmistetun pizzan pohja ei välttämättä kaipaa tomaattikastiketta, sillä sulanut mozzarella antaa makua ihanasti. Täytteessä ihastuttavat makeat  viikunat ja suolainen parmankinkku.

Lue myös Anna.fi: Vuoden vihannekset, kukkivat kaalit taipuvat moneen: jauhotonta piirakkaa ja riisitöntä risottoa

Kukkakaali taipuu moneen

Kukkakaalin voi valmistaa monella tapaa: paahdettuna, raastettuna, keitettynä, soseutettuna tai höyrytettynä. Kukkakaali sopii salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin sekä erilaisiin lisukkeisiin, kuten kukkakaalimuusiin. Voit myös korvata riisin kukkakaalimurulla! Ja valmistuupa kukkakaalista myös oiva pizzapohja.

Kypsentämätön kukkakaali sopii salaatteihin, mutta myös dippailtavaksi. Yhdistele erivärisiä kukkakaaleja tai turvaudu klassikkoihin: kurkku- ja porkkanatikut toimivat maukkaan dipin seurana aina.

Kukkakaalin voi käyttää ruoanlaittoon kokonaisena. Älä siis sorru repimään irti maukkaita suojalehtiä kaupassa. Ne voi hyödyntää ruoanlaitossa aivan yhtä hyvin kuin kukinnonkin. Suojalehtien tarkoitus on suojata kukintoa ja auttaa sitä säilymään.

Kovan kannan voi käyttää suojalehtien tapaan. Jos teet sosekeittoa, käytä suojalehdet sekä kanta. Ne voi myös pilkkoa erikseen pikkeliliemeen. Kaalinlehdet ovat ihania myös uunissa rapeaksi paistettuina. Salaattiin lehdet antavat makua ja mukavaa rapsakkuutta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkakaali on noussut Suomessa trendiherkuksi – valitse lempparisi Kotilieden suosituimmista resepteistä

Kotimies

Keskusteluissa ja ruokaohjeissa voitaisiin enemmän kehottaa lukijoita säilömään kauden kasviksia lacto fermentointi menetelmällä. Sopii hyvin esimerkiksi kukkakaalin varastoimiseen myöhäisempää käyttöä varten.

Vastaa käyttäjälle KotimiesPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.