Ruoka

Aamupala on suosikkiateria – kokosimme yhteen parhaat aamupalareseptit ja -ideat

Hyvä päivä lähtee käyntiin hyvällä aamupalalla. Mutta mitä tarjolle? Kokosimme yhteen parhaat aamupalareseptit. Puurot, myslit, leivät ja letut sekä värikkäät smoothiet - millä ikinä aamusi haluatkaan aloittaa, tästä löydät etsimäsi aamupalaideat.

Aamupala on monen suosikkiateria ja sen sanotaan olevan myös päivän tärkein ateria. Väitteessä onkin vinha perä. Aamupalan on todettu parantavan keskittymiskykyä ja auttavan painonhallinnassa. Kun vatsa ei murise ennen lounasaikaan, kulkee ajatus astetta jouhevammin.

Lue myös: Mustikkapannukakut, valkosuklaa-vadelmaskonssit, uppomunaleivät ja muut leppoisan aamiaisen herkut

Lounaallakin on helpompi valita terveellinen vaihtoehto ja pitää annoskoko kohtuullisena, kun pöytään ei käy nälkäisenä. Terveellisesti kootulla aamupalalla saa myös helposti kasvatettua päivän kasvis- ja kuitupottia. Molempia suomalaiset syövät keskimäärin liian vähän.

Ja onhan rauhassa nautittu aamupala kahvikupposen ja päivän lehden kera tai läheisten seurassa nautittuna eittämättä päivän paras hetki.

Kokosimme ohjeet, jotka tarvitset täydellisen aamupalan koostamiseen.

Puuro on mainio aamupala

Kattilassa keitetty puuro on monen lemppari. Kaurahiutaleiden lisäksi puuron voi valmistaa vaihteeksi vaikka speltistä. Suklaan ystävä aloittaa aamunsa suklaa-banaanipuurolla. Uskoisitko, että kaurapuuro voi maistua jopa porkkanakakulle?

Tuorepuuro on täydellinen aamupala kiireiselle tai laiskalle kokille. Jos kaapista löytyy kaurahiutaleita, et tarvitse kuin nestettä, ripauksen suolaa ja yhden yön. Mittaa illalla ainekset kulhoon, sekoita ja laita puurokulho jääkaappiin. Aamulla herkullinen tuorepuuro on valmis. Voit lisätä tuorepuuroon maun mukaan marjoja, pähkinöitä, hedelmiä ja mausteita.

Uunipuuro on herkkusuun valinta. Uunissa hissukseen hautunut puuro hellii makuhermoja ja täyttää vatsan lempeästi. Uunipuuro ei syyttä suotta ole aamun himoittu herkku.

Helppo aamupala syntyy myslistä ja jogurtista

Itse tehty mysli tai granola ovat helppoja herkkuja. Niitä kannattaa paahtaa kerralla isompikin satsi ja säilyttää ilmatiiviissä purkissa. Myslistä lusikoit helposti energiaa päivän ensimmäiselle aterialle jogurtin tai smoothien päälle ja kokoat näyttävätkin kerrosherkut  ja smoothiekulhot. Mausteita, höysteitä ja hiutaleita vaihtamalla mysliin saa aina uutta jujua.

Tuore leipä maistuu aamupalalla

Tuoreita sämpylöitä ei voita mikään. Kun taikinan tekee jääkaappiin illalla valmiiksi, on se aamulla paistamista vaille valmis. Nami Namasten rapeakuoriset aamusämpylät ovat kaikkien kehujen arvoiset. 

Uppomunaleivät maistuvat viikonlopun aamiaispöydässä. Paahdetut leivät täytetään avokadolla, rucolalla, pekonilla ja uppomunilla.

Croque monsieur on kinkulla ja juustolla täytetty klassikkoleipä, jonka reseptillä syntyy myös valkokastikkeen ja uppomunan kera tarjoiltu croque madame. 

Uunista pöytään nostetut pekoni-cheddarmuffinit ovat tuhti aamupala ja mainiota brunssi-tarjottavaa. 

Skonssit ovat superherkullisia, mutta varsin mutkattomia valmistaa. Sitruunalla maustettujen skonssien väliin sopii appelsiinimarmeladi sekä maustamaton jogurtti, tuorejuusto tai kermavaahto.

Terveellisiä rasvoja runsaasti sisältävä avokado sopii hyvin leivän väliin pehmeän kotijuuston kaveriksi.

Kananmuna tekee aamupalasta ruokaisan

Kananmuna kuuluu aamiaisruokien kärkikastiin. Syy suosioon on selvä: monipuolisesta kananmunasta valmistat niin mehevät munakkaat, somat pikkufrittatat kuin ruokaisan tomaatti-kananmunapannunkin.

Munakas on kuin pyttipannu, jonka munamassa sitoo yhteen herkulliseksi kokonaisuudeksi. Valitse täytteet mielitekojesi tai kaapin sisällön mukaan. Kokeile italialaiseen tyyliin esimerkiksi minitomaatteja sekä yrttejä tai savulohta ja camembert-juustoa.

Somat mini-kasvisuunimunakkaat ja vuohenjuusto-rucolafrittatat valmistuvat näppärästi muffinivuoassa.

Nerokkaat pinaattiuunimunat tehdään lisäämällä pieniin annosvuokiin yksi kananmuna sekä pinaattia ja tomaattia. Sitten vuoat laitetaan uuniin kypsymään ja nostetaan tarjolle, kun keltuainen on juuri ja juuri hyytynyt. Nautitaan paahdetun leivän kera.

Tomaattinen kananmunapannu eli shakshuka on Lähi-idän aamupalaherkku, joka sopii parhaiten leppoisan viikonloppuaamun aamupalalle.

Aamupala muuttuu herkkuhetkeksi letuilla, pannareilla ja vohveleilla

Ruokaisat pannukakut, pulleat pannarit sekä vastustamattomat letut, räiskäleet ja vohvelit syntyvät suit sait sukkelaan ja sopivat leppoisan viikonloppuaamun aterialle.  

Paista herkulliset mustikka- tai suklaa-kookospannarit tai ilahduta perhettäsi klassisella Ahvenanmaan pannukakulla. Ihanan rapeat vohvelit ovat kestohitti, jotka sopivat myös gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. 

Lue myös Anna.fi: Kuinka haitallista aamiaisen väliin jättäminen on? Asiantuntija kertoo, mitä tapahtuu, jos elimistö ei saa aamulla ruokaa

Artikkelia on muokattu 28.6.2023 klo 13:45

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aamupala on suosikkiateria – kokosimme yhteen parhaat aamupalareseptit ja -ideat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.