
Aasialainen ruoka – tee makumatka kotikeittiössä mausteiseen Intiaan, monipuoliseen Kiinaan tai raikkaiden makujen Japaniin
Aasialainen ruoka on kaikille, jotka rakastavat värien ilotulitusta ja makujen yltäkylläisyyttä. Nopeimmin makumatkalle pääsee oman kotikeittiön kautta. Nappaa reseptit aasialaisiin ruokiin!
Aasialainen ruoka voi olla mitä tahansa Intian lämpimän mausteisita curryista aina Japanin ja Vietnamin raikkaisiin makuihin. Maanosan laajaan ruokakulttuuriin kuuluu monipuolisesti erilaisia keittoja, wokkeja, nuudeleita ja curryja.
Aasialainen ruokakulttuuri hurmaa maulla ja monipuolisuudellaan
Aasialainen ruokakulttuuri on monimuotoinen ja koostuu laajasta alueesta, jossa jokaisella maalla on oma ominainen ruokakulttuurinsa. Aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat muun muassa suositut Kiinan, Japanin, Thaimaan ja Vietnamin keittiöt. Myös korealainen keittiö koukuttaa herkullisilla mauillaan.
Aasialaiselle ruokakulttuurille on tyypillistä makujen tasapaino, joka muodostuu tulisen, suolaisen, makean ja happaman sekä uhkean umamin yhdistelmästä.
Makumatkalle aasialaiseen ruokakulttuuriin pääsee mukaan, kunhan maustekaappi on kunnossa. Yleensä aasialainen ruoka hengästyttää pitkällä raaka-ainelistallaan ja eksoottisen kuuloisilla aineksillaan. Valtaosa tarvittavista tykötarpeista löytyy kuitenkin perusmarkettien valikoimasta.
Aasialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu erityisesti kasvikset eri muodossa, tofu, nuudelit ja riisi sekä liuta erilaisia mausteita. Myös lihaa ja kalaa syödään jonkin verran.
Aasialaisille ruoille on tyypillistä erityisesti mausteisuus ja maukkaat liemet.
Mausteiden kavalkadia voi etenkin arkiruoan valmistuksessa vähentää turvautumalla valmiisiin maustekastikkeisiin ja -tahnoihin. Tuoretta chiliä, inkivääriä, valkosipulia sekä yrttejä, kuten korianteria ja thaibasilikaa kannattaa kuitenkin olla aina varalla. Misotahnalla sekä soija- ja kalakastikkeella makuun saa hetkessä syvyyttä. Limetti ja sitruunaruoho puolestaan tuovat raikkautta ja kepeyttä.
Aivan autenttiseen tunnelmaan kotikeittiössä ei tarvitse pyrkiä, vaan myös tuttuja kotiruokia voi tuunata aasialaiseen tyyliin.
Aasialainen ruoka: Thaimaa
Thaimaalainen ruokakulttuuri hurmaa jokaisen, joka siihen kerran on saanut tutustua. Chilin, korianterin, limetin, kookoksen, sitruunaruohon, hedelmien ja koko thairuoan kutkuttava aromi herättää ruokahalun saa veden herahtamaan kielelle.
Thaimaassa syödään runsaasti kasviksia, jotka koristellaan ja kaiverretaan taidokkaasti tarjolle. Myös porsaanlihaa, kalaa ja mereneläviä käytetään. Riisin ohella myös riisinuudelit ovat thaimaassa suosittua ruokaa.
Thaimaalainen ruoka yhdistää taidokkaalla tavalla suolaista, makeaa, tulista ja hapanta. Makujen tasapaino syntyy niin yksittäisten ruokien kohdalla kuin eri ruokalajien kesken. Aterialla tarjotaan rinnakkain useita erilaisia ruokia, joiden syömisjärjestyksen ruokailija saa itse päättää.
Yleensä tarjolla on ainakin yksi keitto, muutama curry, raikas salaatti, kuten herkullinen papaijasalaatti eli som tam sekä suuri kulho riisiä. Myös uppopaistettuja ja höyrytettyjä ruokia tarjoillaan. Makuja ja tulisuutta voi säätää maun mukaan erilaisten maustekastikkeiden avulla.
-
Thaimaalainen kalakeitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kai yad sai (Katukeittiön täytetty munakas)
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Thaimaalainen lohicurry
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Som tam -salaatti papaijasta
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Pähkinäbroileri thaimaalaisittain
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Thaimaalainen kanakeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
Aasialainen ruoka: Japanin raikas ja esteettinen ruokakulttuuri
Japanilainen ruokakulttuuri nojaa erityisesti tuoreisiin raaka-aineisiin, yksinkertaisuuteen ja makujen raikkauteen – tosin Japanissa syödään runsaasti myös tuhtia uppopaistettua ruokaa eli tempuraa. Japanilaisessa ruokakulttuurissa esteettisyys on yhtä tärkeää kuin maku, ja annoksien esillepanoon panostetaan.
Japani tunnetaan erityisesti sushista. Makisushit ovat nori-merileväarkkiin käärittyjä sushjeja, joiden valmistus erityisesti arki-iltana saattaa olla turhan työlästä.
Onneksi sushin makuun pääsee myös kokoamalla tutut raaka-aineet kulhoruoan tyyliin. Sushikulhon pohjalla on maustettua riisiä ja päällä grillattua kalaa ja majoneesikastiketta. Lohipalat viimeistellään kaasupolttimella juuri ennen tarjoilua. Lisäksi annokseen voi laittaa sushi-inkivääriä, wasabia ja edamame- eli vihreitä soijapapuja.
Vaikka riisiä syödään Japanissa paljon, myös nuudelit ovat maassa suosittua ruokaa. Ramen on trendikäs, japanilaisen katukeittiön nuudelikeitto, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Perinteisesti ramenkeiton lientä haudutetaan parikin vuorokautta, mutta maukkaan pikaversion voi kotikeittiössä loihtia esimerkiksi kanaliemestä ja maustaa misotahnalla sekä soijakastikkeella.
Aasialainen ruoka tunnetaan myös erilaisista pienistä taikinanyyteistä, joiden sisään on kääräisty herkullisia täytteitä. Japanissa nyyttejä kutsujaan gyozaksi. Gyosanyytit nautitaan dippaamalla ne erilaisiin masutekastikkeisiin ennen syömistä.
-
Ramen
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Helppo misokeitto
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Sushikulho
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Gyozat eli japanilaiset taikinanyytit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Tempuroitu kuha
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Makisushit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Aasialainen ruoka: Korean tulinen keittiö
Korealainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita Japanista, mutta on mausteisempaa ja tulisempaa. Korealaisella aterialla on aina läsnä viisi perusmakua eli makea, hapan, suolainen, umami ja karvas. Raaka-aineina käytetään runsaasti nuudeleita, riisiä, kasviksia, tofua, lihaa ja kalaa.
Fermentoitu chilitahna eli gochjang maustaa usein ruoat, marinadit ja maustekastikkeet. Tutustu gochujangiin lisäämällä sitä esimeriksi korealaisten katkarapu-salaattikuppien mausteeksi.
Kimchi eli hapatettu mausteinen kiinankaali on Korean kansallisruoka, jota syödään lähes joka aterialla. Kimchiä voi ostaa kaupasta valmiina, mutta sen tekeminen itse on myös yllättävän helppoa.
Kimchi sopii esimerkiksi korealaisen pyttipannun eli bibimbabin täytteeksi. Siinä riisin joukkoon sekoitetaan lihaa, kasviksia ja tulista kastiketta.
-
Korealaiset katkarapu-salaattikupit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Korealainen kimchi
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Bibimbab – korealainen pyttipannu
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Korealaisittain maustettu kokonainen broileri
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Korealainen broilerileipä
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Dalgona Candy – testaa korealaiset sokerikeksit ja osallistu Squid Game -haasteeseen
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 1 annos
Aasialainen ruoka: Intian mausteinen makumaailma
Intialainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja vaihtelee niin raaka-aineltaan kuin ruoanvalmistustavoiltaan maan eri osissa. Kasvisruokaa syödään paljon, sillä valtaosa väestöstä on hinduja, eivätkä useimmat heistä syö lainkaan lihaa.
Intialainen ruoka on usein lämpimän mausteista. Jeera eli juustokumina, korianteri, kurkuma, sarviapila, sinapinsiemenet sekä erilaiset maustesekoitukset, kuten garam masala ja curry ovat intialaisen maustekaapin kulmakiviä. Ne tuovat intialaisen makuvivahteen niin linsseillä rikastettuun munakoisosalaattiin, paahdettuun kukkakaaliin kuin kanacurryynkin.
Hieman raikkaamman makuisia ruokia ovat pinaattinen saag paneer sekä suosittu palak paneer.
Dosaletut ovat intialaisia täytettyjä lettuja, jotka tehdään perinteisesti liotetusta riisistä ja keltaisista linsseistä. Nopeampi versio onnistuu myös kikherne- ja vehnäjauhoista. Lettujen täytteeksi sopii esimerkiksi herkullinen perunacurry.
-
Intialainen munakoisosalaatti
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Saag paneer
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kanacurry
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Intialainen pinaattimuhennos eli palak paneer
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Dosa-letut
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Paahdettu kukkakaali intialaisittain
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Aasialainen ruoka: Monipuolinen kiinalainen keittiö
Aivan kuten Intiassa, myös Kiinassa maan ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen ja vaihtelee maanosan mukaan. Kiinalainen ruokakulttuuri jaotellaan neljään pääkeittiöön tai kahdeksaan keittiötraditioon maakuntien mukaan. Yhteistä maan eri keittiöille on kuitenkin taidokas raaka-aineiden käsittely ja yhdistely sekä mausteiden harmonia.
Kiinassa syödään runsaasti sianlihaa, mutta myös kanaa, lammasta, ankkaa, kalaa sekä mereneläviä ja tofua käytetään. Makua kiinalaisiin ruokiin tuovat erilaiset maustekastikkeet, joissa maistuu tasapainoisesti suolainen, hapan, makea. Niiden lisäksi käytetään paljon kevätsipulia ja valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä, pippureita ja chiliä, joista yksi tunnetuimmista on suuta hassusti kutitteleva sichuaninpippuri.
Kiinalainen ruoanvalmistus vaatii usein valtavasti pilkkomista, mutta ruokien kypsennys on yleensä varsin nopeaa ja suoraviivaista. Aasialainen ruoka tunnetaan riisistä ja nuudeleista, eikä kiinalainen keittiö ole tästä poikkeus. Suosittuja ruokia ovat erilaiset pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. Myös erilaisia nyyttejä, kuten wontoneja, momoja ja dumplingeja syödään paljon.
Nyyttien ohella rentoa seurusteluruokaa ovat myös hauskat bao bun -sämpylät, jotka ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Kaupassa myydään valmiita bao bun -sämpylöitä, jotka ovat höyrytystä ja täyttämistä vaille valmiita. Bao-sämpylöiden täytteeksi sopii niin liha kuin kasviksetkin. Yksi tunnetuimpia täytteitä on karamellisoitu ylikypsä possu. Raikkautta sämpylään tuovat rapeat kurkut ja kastikkeeksi sopii maustettu majoneesi.
Yksi suosituimmista kiinalaisista ruoista lienee kung pao kana. Kiinalaisravintoloista tuttu tulisen makea kanakastike on maustettu sichuaninpippurilla. Ohje on alunperin Sichuanin maakunnasta Lounais-Kiinasta.
-
Kung pao -kana
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Wontonkeitto – aasialaisista nyyteistä tehty keitto
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Bao bun -sämpylät ja kaksi maistuvaa täytettä
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Höyrytetyt momonyytit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Tuunatut dumplingit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 1 annos
-
Viipaloitua lihaa kiinalaiseen tapaan
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Raikas ja vivahteikas vietnamilainen keittiö
Vietnamilainen ruokakulttuuri, kuten aasialainen ruoka yleensäkin, yhdistää upealla tavalla happaman suolaista, makeaa ja tulista. Chiliä, inkivääriä, valkosipulia, tuoreita yrttejä, kuten korianteria ja thaibasilikaa sekä sitruunaruohoa ja kalakastiketta käytetään runsaasti.
Aasialainen ruoka on tunnettu maukkaista keitoista, joiden liemi tehdään hissukseen ja hartaudella. Vietnamissa herkutellaan pho-keitolla, jonka sielu on luullisesta naudan lihasta huolella haudutettu liemi. Tavallisesti sen valmistukseen kuluu tunteja, mutta kotikeittiön pikaversio syntyy myös valmiista, laadukkaasta lihaliemestä, joka maustetaan muun muassa tähtianiksella, neilikalla, kanelilla sekä inkiväärillä.
Myös raikkaat kesärullat ovat suosittua vietnaimilaista ruokaa. Rullien jekku piilee siinä, että riisipaperiin kääritään tuoreita kasviksia ja yrttejä, jotain proteiinipitoista sekä ohutta riisinuudelia eli vermiselliä. Rullia dipataan aasialaisiin kastikkeisiin, jolloin makumaailma on yhtäaikaa mausteinen ja raikas.
Aivan yhtä raikkaita makuelämyksiä saa kokoamalla aineksista myös maukkaan salaatin. Ihastu vietnamilaiseen kanasalaattiin tai hurmaannu raikkaasta kaali-yrttisalaatista.
Vietnamilainen ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita myös siirtomaaisännästään Ranskasta, mikä näkyy esimeriksi herkullisten banh mi -patonkien osalta, jotka tässä ohjeessa täytetään suomalaisittain ahvenella.
-
Ahven banh mi -leipä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 3 annosta
-
Vietnamilainen kaali-yrttisalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Vietnamilainen kanasalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
-
Vappu Pimiän vietnamilaiset riisipaperirullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Pho-keitto lammaspullilla
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Lue myös Anna.fi: Intialainen currykastike on helppo tehdä myös kotona – katso 5 erilaista ohjetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Aasialainen ruoka – tee makumatka kotikeittiössä mausteiseen Intiaan, monipuoliseen Kiinaan tai raikkaiden makujen Japaniin