Terveelliset kalaruoat maistuvat arjessa ja juhlassa.

Ahven, hauki ja lahna ovat herkullista arkiruokaa – katso 8 nopeaa reseptiä

Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Nappaa tästä herkulliset ja helpot reseptit arkiruokailuun!

Tiesitkö, että kalan säännöllinen käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä? Runsas kalan syönti voi myös esimerkiksi ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä ja vähentää miesten eturauhassyövän riskiä.

Mikä parasta, kalaruoat ovat herkullisia! Poimi tästä reseptit, joiden avulla valmistat nopeasti terveellistä syötävää.

Vähärasvainen ahven on helppo perata

Ahven on Suomen kansalliskala ja yleisin kalalajimme. Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Ruodot on helppo poistaa jo perkausvaiheessa.

Ahvenkeitto

Herkuttele klassisella ahvenkeitolla, joka saa makua fenkolista ja selleristä. Keitto on maidoton, ja herkullisessa liemessä hyödynnetään kalan päät, ruodot ja nahat.

Kermaiset ahvenfileet valmistuvat kätevästi uunissa. Kärsimätön voi jättää kerman kiehauttamisen väliin ja laittaa komeuden sellaisenaan uuniin. Kerman voi myös korvata esimerkiksi maustetulla crème fraîchella.

Grillatut ahvenet ovat kesäherkuttelua parhaimmillaan. Kun kalat on suomustettu ja perattu, ne maustetaan suolalla ja ladotaan halsteriin. Sitten vain kypsennys ja ääntä kohti!

Hienostuneen makuinen hauki sopii pyöryköihin ja murekkeisiin

Hauella oli pitkään huono maine ruokakalana, sillä hauki on kovin ruotoinen. Ruotojen poistaminen onnistuu kuitenkin kohtuullisen helposti kypsästä kalasta, kun se on paloiteltu oikein.

Hauki sopii erityisen hyvin pyöryköihin ja murekkeisiin, joissa ruodot jauhautuvat muun massan mukana huomaamattomiksi.

Haukipyörykät

Haukipyörykät maistuvat tillipeston ja perunoiden kanssa sellaisenaan tai hieman pannulla ruskistettuina. Voit tarjota ne myös kasvisten kanssa liemessä. Sama massa sopii myös pihveiksi.

Haukimureke jauhetaan monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Murekkeen kylkeen kannattaa keittää maukas kastike, joka syntyy hauen päistä ja selkäruodoista valmistetusta liemestä.

Pestoon peitelty hauki tuo vaihtelua arjen makuihin. Mieto kala imee pestokuorrutuksesta makua itseensä. Kalan seuraksi sopii vihreä salaatti tai riisi.

Lahna kannattaa valmistaa uunissa

Särkikaloihin kuuluva lahna on rasvainen ja maukas ruokakala, joka kannattaa valmistaa kokonaisena uunissa. Lahna maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin.

Uunilahna

Uunilahna saa täytteen riisistä ja tomaatista. Mehukas kala-annos tarjoillaan yksinkertaisesti keitettyjen perunoiden kanssa.

Lahnatahna on maukas levite leivän päälle tai perunan pariksi. Voit käyttää tahnaan myös siikaa tai särkeä. Erityisen hyvin tahna sopii makean saaristolaisleivän kanssa tarjoiltavaksi.

Muistathan myös nämä kuusi vinkkiä, kun valmistat kalaa:

  1. Vältä kalan liikaa pesemistä – todelliset kalamiehet sanovat, että kala on uinut tarpeeksi, kun se kerran nostetaan merestä tai järvestä. Nopea huuhtelu kylmällä vedellä riittää, jos kala on tarpeen huuhtoa.
  2. Kalojen perkaaminen ei ole vaikeaa, kunhan työvälineet ovat kunnossa. Pienten kalojen, kuten silakoiden ja muikkujen, perkaaminen onnistuu paljain käsinkin, mutta halutessaan työvälineenä voi käyttää myös esimerkiksi saksia.
  3. Kokonaisena kypsennettävät isot kalat on hyvä kypsentää uunissa. Niin kauan, kun kala on kuumaa, se jatkaa kypsymistä. Siksi kala kannattaa jättää mieluummin hieman raa’aksi kuin kypsentää loppuun asti.
  4. Rasvaisimmat kalat voidaan paistaa omassa rasvassaan teflonpannulla. Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi silakka ja kirjolohi.
  5. Paistettaessa ilman rasvaa kuumalle pannulle kannattaa sirotella vähän hienoa suolaa, jotta kala ei tartu pannuun kiinni.
  6. Samasta kalasta voi valmistaa kerralla eri ruokalajeja. Esimerkiksi hauesta voi tehdä kalamureketta ja kuutioida ruodottomaksi leikatun osan fileestä kalakeittoon.

Lähde: Pro Kala

Katso myös ruokakoosteet:

Nyhtökaura ja quorn sopivat arkiruokiin – 6 maukasta ohjetta
Pavut tuovat ruokaisuutta arjen makuihin – katso 6 maukasta ohjetta
Kokkaa kvinoasta helppoa arkiruokaa – 4 maukasta ohjetta
Parsa maistuu keitettynä, grillattuna sekä salaatissa, risotossa, keitossa
Sami Tallbergin villiyrttivinkit: ”Kuka tahansa voi hakea luonnosta ilmaista ruokaa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ahven, hauki ja lahna ovat herkullista arkiruokaa – katso 8 nopeaa reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X