Tiedätkö, että alumiinifoliota voi käyttää väärin? Ole tarkkana, sillä yksi astiamateriaali voi aiheuttaa vaaran folion kanssa

Alumiinifolio on yksi keittiön parhaista apureista. Foliosta on paljon iloa ruoan säilytyksessä, suojaamisessa ja lämpimänä pitämisessä. Väärin käytettynä alumiinifolio voi pahimmillaan pilata ruoan.

Alumiinifolio saattaa tehdä ruoasta syömäkelvotonta ja terveydelle vaarallista, jos sitä käyttää huolimattomasti.

Alumiinifoliota käytetään yleensä peittämään leivonnaisia uunissa pinnan palamisen estämiseksi, säilömään ruokaa sen valmistuttua tai pitämään sitä lämpimänä kypsennyksen jälkeen. Alumiinifolio kestää hyvin kuumuutta, kosteutta sekä pakkasta, ja siksi se soveltuu loistavasti ruoan ja elintarvikkeiden suojaamiseen.

Alumiinifolio – matta vai kiiltävä pinta ruokaa vasten?

Jos tarkastelee alumiinifoliota tarkemmin huomaa, että sen toinen puoli on mattapintainen ja toinen kiiltävämpi. Puolierot syntyvät valmistuksessa eikä niillä ole mitään tekemistä kokkauksen ja käytön kannalta.

Folio valmistetaan valssaamalla eli muokkaamalla alumiinilevyä haluttuun paksuuteen ohuemmaksi ja ohuemmaksi. Valssaus tarkoittaa sitä, että alumiinilevy kulkee niin sanotun valssaimen rullien läpi. Alumiinifolion pitää olla kestävää, ja siksi folion valmistuksessa kaksi kerrosta asetetaan kosketuksiin toistensa kanssa, jotta ohut kalvo ei rikkoontuisi prosessin aikana. Jos folio on kosketuksissa toisen kerroksen kanssa, syntyy mattapintainen puoli. Kiiltävä puoli syntyy puolestaan silloin, kun alumiinikalvo ei pääse kosketuksiin toisen alumiinilevyn kanssa.

Älä käytä foliota metalliastian päällä

Ruokaviraston sivuilla varoitetaan alumiinifolion käytöstä tietyissä tapauksissa.

Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Tästä syystä alumiinifoliolla ei myöskään kannata suojata uunin pohjaa, siihen tarkoitukseen on silikonisia suojia.

Uuniperunat kääritään usein alumiinifolioon uunikypsennykseen. Folioon peitettyjä perunoita ei pitäisi nostaa metalliastiaan kypsymään. Paras lopputulos tulee ilman mitään suojaa, perunan oma kuori suojana.

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia on testannut uuniperunan kypsennystä erilaisin menetelmin ja testannut, että paras lopputulos tulee kun perunan kypsentää uunissa ilman mitään suojaa.

Lue myös: Miten valmistat täydellisen uuniperunan? Kemistin neuvot toimivat

Jos valmistat lasagnen tai kiusauksen metalliseen astiaan, sitä ei tulisi suojata tai kääriä säilytykseen alumiinifolioon. Jos pinta loppukypsennyksessä alkaa tummua liikaa, laita päälle leivinpaperia tai silikoninen kansi tai suojus.

Erittäin mausteinen tai hapan ruoka tai raaka-aine ei myöskään sovellu alumiinifolion kanssa yhteen.

Jos ruoka on tehty keraamiseen astiaan, sen voi kääriä alumiinifolioon.

Jos ruoka on tehty keraamiseen astiaan, sen voi kääriä alumiinifolioon. Kuva: Mirva Kakko

Alumiinifolio kestää kuumaa ja kylmää

Eväsleipien tai paistetun lihan kääriminen alumiinifolioon ei ole vaarallista. Jos teet lasagnen tai kiusauksen keraamiseen astiaan ja suojaat sen foliolla, tämä yhdistelmä ei synnytä sähköparia.

Alumiinifolion käyttäminen on turvallista monenlaisessa ruoanlaitossa. Voit käyttää sitä niin uunissa, grillissä kuin kylmiössä, jääkaapissa ja pakastimessakin.

Yllättävää on, että alumiinifoliota voi käyttää myös mikrossa, jos laitteen valmistaja sen sallii. Monet uudenaikaiset mikroaaltouunit sallivat folion käytön. Kaikissa tapauksissa, niin folion kun mikroaaltouuninkin kanssa kannattaa aina lukea tuotteen käyttöohjeet huolellisesti, Ruokaviraston sivuilla muistutetaan.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiedätkö, että alumiinifoliota voi käyttää väärin? Ole tarkkana, sillä yksi astiamateriaali voi aiheuttaa vaaran folion kanssa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X