Ammattilaisen vinkki juhannuspöytään: ”Tämä kala on ihanaa savustettuna!”

Moni valitsee juhannuspöytään tutun ja turvallisen savulohen. Mitä jos tänä juhannuksena kokeilisit jotain muuta? Kysyimme kalakauppiaalta hänen omaa suosikkiaan.

Lue lisää: Mehevä, savustettu lohi: näillä vinkeillä onnistut!

Makrilli sopii savustettavaksi

Lohi on monelle se tuttu ja turvallinen kalavalinta, joka on helppo valmistaa ja taatusti hyvää. Kalatiskillä kannattaa kuitenkin rohkeasti tarttua itselle vieraampiinkin kalalajeihin. Kysyimme suosituksia K-citymarket Eastonin kalamestarilta Polina Chalyguinalta.

”Oma ehdoton suosikkini on Pohjois-Atlantin valtamerestä pyydettävä makrilli. Se on erinomainen kala esimerkiksi savustettavaksi”, Polina vinkkaa.

Lue lisää: Kesän parhaat grillijuhlat – kokeile savustettua lakritsilohta ja raparperi-BBQ-kastiketta

Punertavalihainen, melko rasvainen ja hieman tonnikalaa muistuttava makrilli on sesonkiruokaa. Sitä on tarjolla loppukeväästä aina keskikesään asti. Makrillia kannattaa ehdottomasti ostaa vaikka juhannusruoaksi, mikäli sattuu sitä kalatiskiltä löytämään.

”Kypsennän makrillin usein kokonaisena uunissa sitruunalla ja tillillä täytettynä” Polina Chalyguina kertoo.

Makrillit kypsyvät 240-asteisessa uunissa noin vartissa. Helppouden ja herkullisen maun lisäksi makrillin ansioihin on luettava myös sen edullisuus.

Mikäli vieraan kalalajin käsittely epäilyttää, kalakauppiaalta kannattaa kysyä lisää vinkkejä sekä maustamiseen että kalan käsittelyyn.

 

Ohje: Makrillit yrteillä ja sitruunalla

Näin savustat

makrillit sitruunalla ja tillilläMakrilli savustetaan kuten mikä tahansa muukin kala. Aloita savustus kalan suolauksella. Ripottele suolaa sekä kalan pintaan että sisälle ja anna sen suolautua viileässä pari tuntia. Pyyhi sitten ylimääräinen suola pois talouspaperilla.

Savusta kalaa matalassa lämmössä sen koosta riippuen noin 30-40 minuuttia. Kala on kypsää, kun evä irtoaa tai sen sisälämpötila on 55-60 astetta.

Tarjoa savustettu makrilli esimerkiksi keitettyjen varhaisperunoiden kanssa.

Lue lisää: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ammattilaisen vinkki juhannuspöytään: ”Tämä kala on ihanaa savustettuna!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X