Ruoka

Anjovis sopii moneen muuhunkin kuin janssoninkiusaukseen – tutustu umamipommiin ja nosta ruokasi hetkessä uudelle levelille

Anjovis on oikea umamipommi, joka tuo ruokiin ja kastikkeisiin makua ja vivahteikkuutta.

Anjovis on usein mausteen tapaan käytetty kalasäilyke, joka kuuluu olennaisena janssoninkiusauksen, Caesar-salaattiin, kastikkeisiin ja moniin Välimeren maiden herkkuihin.

Lue myös: Caesar on salaattien klassikko – näin helposti syntyy täydellinen caesarsalaatti!

Tutulla kalasäilykkeellä on monta nimeä

Anjovis on yleisnimi pienkokoisille suurissa suolaisissa vesissä esiintyville kaloille, joita on kaikkiaan 144 lajia.

Englanninkielisissä ruokaohjeissa näkee käytettävän usein anchovy nimistä kalasäilykettä. Anchovy on suomeksi sardelli, mutta se käännetään ohjeissa usein virheellisesti anjovikseksi.

Suomessa sardelleja näkee myytävän usein pienessä säilykepurkissa säilykepurkkihyllyssä tai pienessä lasipurkissa kylmähyllyssä, sillien lähellä.

Säilykekalahyllyllä päätä on sekoittamassa myös janssonfileet sekä sardiinifileet. Janssoninfileet ovat  anjovismaustein maustettuja silakkafileitä, jotka nimensä mukaan sopivat erinomaisesti janssoninkiusaukseen.

Sardiini puolestaan on sardiini-niminen kala, joka on läheistä sukua sillille ja silakalle. Sardiinifileet ovat sardellia suurempia, ja ne pysyvät kasassa paremmin kuin sardelli- ja anjovisfileet. Sardiinifileitä myydään erilaisissa maustekastikkeissa ja ne maistuvat etenkin pikkusyötävänä tuoreen leivän ja viinin kera tarjottuna.

Anjovis on Välimeren maiden herkku

Erityisesti Välimeren maissa anjoviksella tarkoitetaan usein sardellia, joka elää Euroopan rannikon tuntumassa Välimerellä, Mustallamerellä ja Pohjois-Atlantin itärannikolla.

Suolaan ja öljyyn säilötty aito anjovis on kaikkialla Etelä-Euroopassa tärkeä mauste, joka antaa valtavasti makua ja syvyyttä erilaisiin ruokiin.

Italiassa säilötty sardelli (acciuga, alici tai anchio) antaa vauhtia tonnikalasta ja mausteista sekoitetulle majoneesikastikkeelle, joka viimeistelee herkullisen Vitello tonnato -alkuruoan.

vitello tonnato
Italialainen klassikkoannos vitello tonnato valmistetaan perinteisesti kei­tetystä vasikan­ paistista. Tässä ohjeessa liha paistetaan meheväksi matalassa uuninlämmössä ja viimeistellään maukkaalla tonni­kalakastikkeella, johon syvyyttä antaa anjovis eli sardelli. Kuva: Kristiina Kurronen

Yrttien, kapristen, oliiviöljyn sekä sitruunamehun kanssa sardelleista syntyy kuuluisa vihreä kastike eli salsa verde. Ranskassa säilöttyä sardellia (anchois) käytetään niin ikään moniin kastikkeisiin ja tahnoihin, kuten oliiveista valmistettuun tapenade-tahnaan.

Tuore sardelli muistuttaa silakkaa ja sitä syödään kaikissa Välimeren maissa myös friteerattuna tai marinoituna. Espanjassa viinietikalla marinoidut sardellit (boquerón) ovat tuttu tarjottava tapaspöyässä. Kotimainen vastine valmistuu samaan tapaan silakoista.

silakka-boquerones
Espanjassa pienet sardellit marinoi­daan etikassa ja oliiviöljyssä. Suo­malainen versio syntyy silakois­ta, jotka saattavat olla parhaita kos­kaan tekemiäsi. Kuva: Pekka Holmström

Etsitkö pizzan päälle villejä täytevaihtoehtoja? Yhdistä sardelleihin suolaliemeen säilötty sitruuna. Tätä kombinaatiota ei voita mikään. Valkoinen pizza bianca suolasitruunoilla ja sardellilla on perjantai-illan paras herkku, jonka kyytipojaksi sopii lasi italialaista Peroni-olutta.

Pizza bianca suolasitruunoilla ja sardellilla
Himoitsetko jotain pikkusuolaista? Sardellien ja suolaan säilöttyjen sitruunoiden kombinaatiota ei voita mikään. Kuva: Mirva Kakko

Pohjoismaiden anjovis on kilohailia

Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa ja Ruotsissa anjoviksella tarkoitaan mausteliemeen säilöttyä, Itämeressäkin elävää kilohailia, joka kuuluu olennaisena osana janssoninkiusaukseen.

Anjovisfilee-nimellä myytävää kilohailia löytää säilykekalahyllystä pieniin metallisiin rasioihin pakattuna.

juustoinen janssoninkiusaus
Yöruokana tunnettu janssoninkiusaus sopii myös viikonloppujen helpoksi ja herkulliseksi päivällisruoaksi. Ohuena levynä rapeaksi paistettu kiusaus toimii oivana leivänpäälisenäkin. Kuva: Kristiina Kurronen

Anjoviksesta valmistuu myös iki-ihana Gubbröra eli silli­kaviaarin ruot­salainen haas­taja. Suolainen, kalaisa anjovistahna on omiaan saaristolaisleivällä tai keitettyjen peru­noiden kaverina.

gubbröra eli anjovistahna
Gubbröra eli silli­kaviaarin ruot­salainen haas­taja valmistuu nopeasti anjovik­sesta. Kuva: Kristiina Kurronen

Anjovis kuuluu olennaisena osana myös Caesar-salaatin kastikkeeseen, mutta anjovikset maustavat uhkeiksi myös muut majoneesipohjaiset kastikkeet. Yrteistä ja mausteista sardellien sekä majoneesin kanssa sekoitettu kastike antaa vihreälle perunasalaatille pikantin lisän. 

vihreä perunasalaatti
Tuhti ja yrttinen salaatinkastike, johon anjovis antaa pikantin lisän, mehevöittää perunasalaatin. Kuva: Pia Inberg

Lue myös Anna.fi: Anjovisdippi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anjovis sopii moneen muuhunkin kuin janssoninkiusaukseen – tutustu umamipommiin ja nosta ruokasi hetkessä uudelle levelille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.