Ruoka

Mikä perunalajike muusiin, mikä keittoon? Lue asiantuntijan täsmävinkit oikean lajikkeen valintaan

Täsmävinkit oikean perunalajikkeen valitsemiseen. Muusi vaatii perunalta tietynlaisia ominaisuuksia ja kiusaukset tietynlaisia. Miten selvitä perunaviidakossa, kun lajikkeita on useita kymmeniä erilaisia?

Perunan kulutus on Suomessa laskussa. Kulutus on vähentynyt radikaalisti: noin neljännekseen vuoden 1966 kulutuksesta eli 22 kiloon henkilöä kohden vuonna 2016, Tilastokeskus uutisoi alkusyksystä 2018.

Lue myös: Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Kaupassa perunahyllylle mennään usein ilman sen suurempia suunnitelmia.

Suomessa ruokaperunaa löytyy kymmeniä erilaisia lajikkeita ja uusia tulee koko ajan. Samalla jotkut vanhat lajikkeet poistuvat.

”Peruna on niin paljon enemmän kuin vain jauhoinen, kiinteä tai yleisperuna. Jokaisella lajikkeella on omanlaisensa maku ja ominaisuudet. Toki poikkeus vahvistaa säännön ja sama lajike voi maistua erilaiselta riippuen sen kasvupaikasta, lannoituksesta tai kasvukauden aikana olleesta säästä. Vihdoin näistä puhutaan ja kuluttajat ovat kiinnostuneita myös lajikkeista ja niiden ominaisuuksista,” perunakirjan kirjoittaja Sanna Mansikkamäki sanoo.

Mansikkamäki kiittelee ruokakauppoja, joissa perunalajikkeet ovat hyvin esillä ja perunasta on kerrottu muutakin kuin hinta.

”Perunalaarilla näkee yhä useammin perunalajikkeen nimen, mutta parannettavaa on paljonkin. Myös lajikkeen käyttötarkoituksen ja viljelijän nimen voisi kertoa samassa kyltissä. Harvoin näkee kylttiä, missä nämä kaikki asiat olisivat kohdillaan,” Mansikkamäki nauraa.

Helsingin keskustan Stockmannin Herkussa oli monelle vielä kovin tuntematonta Colombaa myynnissä loppukesästä.

Colomba on monipuolinen lajike.

”Olisipa ollut kiva, jos siinä olisi vielä kerrottu miltä tilalta kyseinen peruna tulee ja millainen perunalajike tämä Colomba on,” Mansikkamäki miettii.

Perunalajike – näin valitset oikeanlaisen perunan eri ruokiin

Tässä muutama hyväksi havaittu täsmäsuositus tutuille perunaruoille pohjoispohjalaisen perunaan erikoistuneen asiantuntijayritys HZPC Kantaperuna Oy:n valikoimapäällikkö Mika Paassillalta.

”Toki makuja on monia ja toiset tykkäävät käyttää esimerkiksi gratiiniin jauhoisempaa lajiketta ja toiset suosivat aina kiinteää, joten yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa,” Mansikkamäki huomauttaa.

Perunamuusi: ”Challenger, Fontane, Afra ja Colomba. Afra on rakenteeltaan erinomainen ja myös luotettavasti jauhoinen, mutta maku on minusta hiukan paperinen, vaatii voita ja suolaa ihan reilusti. Colomba yllättää, mutta sillä on mainio pehmeän irtonainen rakenne, muusi on sileä mutta ei liisterinen. Challenger ja Fontane ovat molemmat huippulajikkeita muusiin, kuohkeita ja sopivasti rakeisia minun makuuni, ja maistuvat vahvasti perunalle, ja teollisuuslajikkeina niissä on matalat sokerit eikä tule häiritsevää makeutta.”

Ranskalaiset perunat: ”Challenger ja Fontane. Challengerin muoto sallii pitkät ranskikset, ja paistolaatu on erinomainen. Ei ruskistu liikaa rasvapaistossakaan.”

Lohkoperunat: ”Annabelle (ja kaikki muut perunat). ”Vanha kansa” on eri mieltä, koska Annabelle on keitettäessä kiinteä, mutta kokeilepa, niin tiedät että toimii lohkoina. Sokerisena lajikkeena rapeutuu pinnasta, mutta sisus kuohkeutuu uunissa hienosti. Suutuntuma edellä tässä tapauksessa.”

Kiusaus: ”Kotimaiset pakastekiusausperunat. Luotan valmisperunoihin tässä asiassa. Tehdas käyttää mieluiten melko jauhoisia lajikkeita, kuten Fontane ja Challenger, jotka eivät mene aivan muusiksi, mutta kauhoessa kuitenkin hajoavat sopivasti.”

Gratiini: ”Vähän tylsää, mutta Annabelle. Viipaleina pysyy todella napakasti koossa, mutta suutuntuma on silti pehmeä.”

Keitto: ”Annabelle, hands down. Palat pysyvät särmikkäinä, eivät pyöristy ”rumasti”, mutta silti suutuntumassa ei ole yhtään kovuutta. Upea peruna. Annabelle toimii myös jääkaapista seuraavana päivänä lämmitettynä, ei tummu eikä kovetu jäähtyessään kuten useimmat muut.”

Uuniperuna: ”Rosamunda (Mozart, Bellarosa). Pidän siitä, että uuniperuna on punainen, vaikka siihen ei ole mitään teknistä syytä.”

Perunasalaatti: ”Annabelle, yhtä ehdottomasti kuin keittoonkin. Leikkautuvuus ja rakenne ovat omaa luokkaansa, ja kaunis keltainen väri säilyy jäähdytyksen jälkeen. Pitkät perunat ovat myös mukavia kuutioida, se on bonus, jos salaattia tekee paljon.”

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä perunalajike muusiin, mikä keittoon? Lue asiantuntijan täsmävinkit oikean lajikkeen valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.